Leírás
Származás | Yame, Fukuoka, Japán |
Szedési időszak | 2024 május, Yame |
Jártasság | Kezdő szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
A fukamushi teák között – is – az egyik legnépszerűbb nemesítés Kiotótól Kagoshimáig, hiszen rendkívül finom, édes, illatos, tejszínesen lágy teát adó fajta.
Gyümölcsös, szinte málna és szeder illatú korai szedésű rügytea, valószínűleg a legzsengébb amit szedni, és elkészíteni lehet. Ezt a fajtát – saemidori – természetes gyokuronak is hívják, és egyre népszerűbb nemesítés. Ellenálló fajta, fagykár után gyorsan regenerálódik, de egyébként korai szedésű, és nem minden évben sikerül maradéktalanul az első szedés időzítése. Egy héttel megelőzi a yabukitát, ami a legelterjedtebb cserjetípus Japánban. Levelei az átlagosnál magasabb aminosav tartalmúak, teája illatos, lágy, egészen zöld felöntéseket ad. A 100 éves múltra visszatekintő, többszörös díjnyertes Ushijima céggel a 2023 májusi, japán szakmai utunkon ismerkedtünk meg Fukuokában. 80 grammos, visszazárható tasakban! |
|
Elkészítés | Hagyományos japán stílusú elkészítése elsőként 20-30 másodperces majd még rövidebb felöntésekkel, 50-60 fokos lágy vízzel. A fukamushi teák rendkívül hamar “oldódnak”, az átlagosnál rövidebb felöntési idő is elég. Lágyabb ízek eléréséhez használjunk jobban visszahűtött vizet több, rövid felöntéssel. A tea szoba hőmérsékletű, de akár hideg vízzel is elkészíthető. |