Leírás
Származás | Japán, Shizuoka, Kawane (川根本町 Kawanehon-chō) Masui-kert |
Gyártási év | 2025 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff++, Mérsékelt tea |
Jelleg | Évek óta kóstoljuk ezt a teát, de 2020 óta most került be először a választékba. Egy rendkívül erős tea, magasra szálló aromái, és a tea nagyon eltalált sütése jelzi az oolong kategóriát (ao cha = kék tea), amúgy egy vaskos zöld tea is lehetne ízjegyei alapján. A tajvani magashegyi oolongok aromái jelen vannak, és megidéződik a first flush Darjeeling karaktere is. Akár egy hosszú nyári este teája is lehet. Gyönyörű tea. Masui-san ajánlásával most újra a választékban.
Kōshun cserje leveleiből, hosszan pihentetve/fonnyasztva, alacsony szinten oxidálva. Eredeti 25 grammos tasakjában kínáljuk. World Green Tea Contest – Aranyérmes tea Igazolások: JAS: Japanese Agricultural Standards, a biotermékek exportjának és forgalmazásának kötelező tanúsítási rendszere Japánban. GIAHS: Globálisan jelentős mezőgazdasági örökségvédelmi rendszer tanusítvány. Chagusaba – 茶草場: Sizuoka tartományban régóta ismert és használt a “teafű” integrált rendszer, amely megőrzi a biológiai sokféleséget. Világszerte elismert, és a chagusaba területeket 2013-ban GIAHS helyszínné nyilvánították. Masui Etsuro 1984 óta foglakozik organikus teatermesztéssel Shizuokában, Kawane hegyei között, az Oi folyó partján. Hosszú és állhatatos munkájával a japán feketetea-készítés, és az organikus teatermesztés egyik úttörője lett Japánban. Néhány évnyi kitérő után (USA, Szenegál) 1984-ben tért vissza szülőföldjére, és kezdett bele a munkába. Az év legrövidebb, leghidegebb napján ültette el az első cserjéket, és kezdetektől fogva teljesen organikus (bio) módszerekkel látott neki a farmmunkának, miközben ebben az időben Japánban (és az egész világon) ez még korántsem volt jellemző. Évekig csodabogárnak nézték fekete teás kísérletei miatt, de szerencsére hamar kialakult egy kis vevőkör, ami átsegítette a kezdeti időkön. Indiai, tajvani és persze kínai feldolgozási technikákkal is kísérletezett, és végül több, mint egy évtizednyi munka után, 1996-ban a lányáról (Mirai – Jövő) nevezte el saját nemesítésű cserjéjét. Azóta is egyedül dolgozik a farmján, a Mirai mellett elsősorban a sinensis klasszikus, japán variánsaival (Tsuyuhikari, Koshun, Yabukita, stb) foglalkozik, a fekete teák mellett oolong és természetesen nagyszerű zöld teákat is készít. A gaba teák terén is az elsők között volt, jelenleg az egyik legjobb minőségű gaba teát készíti a világon. Masui-szannal 2019-ben vettük fel a kapcsolatot, és az év novemberében sikerült vele találkozni a shizuokai teafesztiválon és Nemzetközi Zöld Tea Kongresszuson (Ocha – 2019), 2023-ban pedig végre a teakertjében is meglátogattuk, ahol egy nappal a shincha szedés befejezése után kóstoltuk a teákat a Mesterrel. |
Elkészítés | 80-85 fokos vízzel, 150-200ml / 4-5 gramm tea, 20-30 mp felöntések |
Érdekes | “A tea egy fa. Amikor belépsz az erdőbe, ősi ösztönök lépnek működésbe, megnyugtat a fák által kibocsátott illat. A teafáknak is megvan a saját illatuk, fajtától függően. Ezért nem kezdtem el a növényvédőszerek használatát, hogy a fák visszatérhessenek a természetükhöz, és visszanyerjék eredeti illatukat. Ahogy a fáknak, a teáknak is megvan az egyedi illatuk, azonos területen, szomszédos farmokon, de még a kerten belül is különbözőek lehetnek. Szeretném a legkülönbözőbb karakterű, tiszta illatú teákat elkészíteni.” – Masui Etsuro
A kanyargó Oigawa folyó partjaihoz közel már 5-600 méteres hegyek emelkednek, ideális környezetet biztosítva a teakerteknek. A Kawane régió, Honyama és Tenryu mellett a legfinomabb shizuokai teák otthona. |