🍃ÚJ TAVASZ, ÚJ TEÁK, ÚJ ENERGIÁK 🍃 – Friss teákkal a tavaszi erőnlétért ☼

A tavaszi szüret a világ összes teatermesztő régiójában teás szempontból a legjelentősebb esemény. A téli pihenő időszak alatt a növény a gyökérzetében és szárrészeiben nagyobb  mennyiségű makro és mikrotápanyag halmozódik fel. A december, január és februári hónap alatt tartalékolt tápanyagok a tavaszi első rügyekben öltenek testet. Ez az oka, hogy a tavaszi első szüretből származó teák a legértékesebbek! A világ összes teatermesztő országában a tavaszi betakarítás és feldolgozás adja az éves fogyasztás legjavát.

Számos helyen az év más időszakaiban, vagy akár egész évben is szüretelnek, de a tavaszi szüretnek ezeken a területeken is kiemelt jelentősége van. A tavaszi szüretek Kínában már februárban, Indiában márciusban, Japánban áprilisban, a tajvani magashegyi tea kertekben májusban kezdődnek. A tavaszi szüretből származó legfinomabb és legfrissebb teákat a tea rajongó emberek sosem mulasztják el megkóstolni. Tehát áprilisban és májusban teás szempontból rendkívül izgalmas időszaknak nézünk elébe. 

Új tavasz, új teák, új energiák

Mivel a tél során kevesebb napfényhez és friss növényi táplálékhoz jut a szervezetünk, ezért vitamin készleteink megcsappannak és tavasszal gyengébbnek, bágyadtabbnak, aluszékonynak érezzük magunkat. A friss tea kiváló segítség lehet számunkra a tavaszi fáradtság legyőzésében Nemcsak értékes vitamin- és nyomelem forrás, de a rügyeknek magas a koffeintartalma, így ebben az időszakban tápértéke mellett az éberség fokozó hatása is különösen támogató az emberi szervezet számára. Szinte érezzük, ahogy a friss tea feltölt energiával.

Április kedvencei

A kínai teák szedési idejét tekintve az első teák a Tou Chun teák, amelyekre február közepétől számíthatunk. Ilyen a nagyon korai Longjing a Lushan Yun Wu, néhány Sichuáni zöld tea, illetve a Yunnani zöldek: Yunnan MaoFeng, Yunnan Bi Luo Chun és a Ya Bao. A március a friss teák szempontjából a csúcsidőszak. Ekkorra a legtöbb termővidéken már elegendő mennyiségű friss tea áll rendelkezésre, az árak kezdenek stabilizálódni, magas minőségű, kedvező árú, erős teákhoz jutunk hozzá mindennapi fogyasztásra is. A március elejétől az áprilisi tiszta fényesség ünnepéig szedett teákat Qing Ming előtti, vagy Ming Qian teáknak hívjuk. A teák még mindig drágák ebben az időszakban, de a minőség kiváló és a mennyiség elegendő. Megérkezik hozzánk a MengDing GanLu , Emei MaoFeng, MengDing Que She, (Zhejiang, Anhui, Jiangsu) pl. XiHu LongJing, , XinYang MaoJian , AnJi BaiCha, Dong Ting Bi Luo Chun, HuangShan MaoFeng, GuZhu ZiSun, En Shi Yu Lu, az április kedvencei!

Japánban a tavaszi szedés április elejével kezdődik Kagoshimában, Japán legdélebbi tea vidékén, április végén, május elején pedig Kyotóban és Shizuokában is megkezdődik az új tea szezonja. Az első szedést Ichibancha-nak nevezik, mely a legértékesebb tea: A gyokuro és matcha teák kizárólag a tavaszi szedésből készülhetnek, de a minőségi sencha is egyet jelent a tavaszi szedéssel. A frissen szedett tavaszi tea a feldolgozás után, még aracha-ként, nyers, félig kész teaként kerül a kistermelőktől a teás cégek központjába, ahol többszörös válogatás és blendelés után nyeri el végső, gyönyörű fenyőtűlevél formáját. A legnevesebb, hagyományos, gyakran több száz éve működő cégeknek természetesen saját teakertjeik, ültetvényeik vannak, így a termesztéstől a teák csomagolásáig mindent a saját, kialakult rendszerük szerint tudnak elvégezni. 

A japán zöld teák rendkívül összetett ízvilágához jelentős mértékben hozzájárul a  több hónapos pihentetés is, ezért van az, hogy a májusban szedett sencha majd csak valamikor szeptemberben, a gyokuro és matcha pedig októberben kerül a teaházak polcaira. A shincha, azaz új tea, a szedés utáni pár hétben, kis mennyiségben felkínált különlegesség, az új tea bemutatása a közönségnek. Ezek a teák is hamarosan megérkeznek a teaházba.