A misztikus és vadregényes Wuyi Shan híres teakertjei

Smaragd vizek és vörös sziklák

Fujian északi részén, ahol a Chongyangba torkollik a Jiuxi folyó, a hegyormok nem magasak. A vulkanikus sziklaképződmények mindössze 400-800 méterre nyúlnak a kanyargó folyó fölé, de a fantasztikus látvány és a köré épült évezredes kultúra mára az UNESCO világörökség védelmét élvezi.

Wuyishan és a Kilenc Kanyarulat folyó forrás: 武夷山旅游 Wuyishanlvyou

Ahogy a tea a kínai-burmai határról indulva, több terjedési útvonalon keresztül fokozatosan meghódította egész Kínát, a Wuyi régióba a 4.század körül érkezett meg. Valószínűleg a régi taoista kolostorok területén ültették és szaporították először, majd az itteni klíma adottságoknak megfelelően kialakultak a ma is ismert Wuyi hegyi alfajok, köztük a leghíresebb, a három Da Hong Po cserje. A Kilenc Kanyarulat folyó menti hegyormok teakertjeit nem a hegyhátak és sziklaszirtek oldalában találjuk, hiszen a falszerűen meredek sziklák jórészt csupaszon vöröslenek. Ezen a térképen jól látszik, ahogy a sötétvörös sziklák körbeveszik a Kilenc Kanyarulat folyót.

A Jiuxi, Kilenc Kanyarulat folyó, forrás: Google Earth

A teakertek a szélvédett kanyonok és sziklaszorosok tövében, vagy keskeny hasadékokban helyezkednek el, ahol a hosszú árnyékos órák és a napközben felforrósodó sziklafalak kipárolgása sajátos klima adottságokat teremt.

Wuyishan teakert, forrás: 武夷山旅游 Wuyishanlvyou
Wuyishan teakert, forrás: 武夷山旅游 Wuyishanlvyou

Pirított aromák és a szikla rím

A térség mind természeti, mind kultúrális szempontból lenyűgöző, a taozmus és buddhizmus szent helyeként és halhatatlanok lakhelyeként számos kolostort, barlang odút és temetkezési helyet találunk itt.

Wuyishan, sziklahasadék, forrás: 武夷山旅游 Wuyishanlvyou

A taoista temetkezési szokásoknak megfelelően a barlangokban felfüggesztett csónakokba helyezett holtak lelke a hegyek között hajózik a túlvilág felé. Az itteni teák termőhelye és feldolgozási módja tükrözi a régi idők értékeit, az ember mély megértését és imádatát a természet iránt, kiegészülve a konfucianizmus hozta kifinomultsággal és eleganciával. A termővidék teáinak ásványos, köves karakterét egy bonyolult és érzékeny feldolgozási móddal varázsolják feledhetetlenné. Az intenzíven gyümölcsös ízű, virágos illatú tealevelek TÖBBSZÖRI SODRÁSA ÉS PIRÍTÁSA fokozza a különleges tea szépségét és komplexitását, így már első kóstolásra is ámulatba essünk 🙂 Ezt a minden érzékszervre kiterjedő élményt hívják a kínaiak szikla rímnek: 茶韵Cha Yun, és a Wuyi hegyi teákat pirított oolongoknak. A szofisztikáltabb teák és figyelmes elkészítésük új megközelítésmódot és szertartást hívott életre a kínai teakultúrában, amelyet Gongfucha néven ismer a teás világ.

A tea, a megvilágosodás eszköze

Az első teakertek helyi kolostorok mellett létesültek, miután a szerzetesek körében ismertté vált a tea kettős, egyszerre élénkítő és nyugtató hatása. A nyugodt éberség segítésével a tea a meditációk és spirituális gyakorlatok elsődleges eszközévé vált. A 12. századi buddhista tanító, Daoqian híres bölcsessége volt a yixing kannákon leggyakrabban szereplő idioma kalligrafikus írással: 茶禅一味Cha Chan Yi Wei, a tea és a zen egy irányba emelik a tudatot.

Wuyishan, templom kert, forrás: 武夷山旅游 Wuyishanlvyou

Kultikus termőhelyek – híres fajták

A Wuyi hegyi patakok, vízmosások, barlangok és sziklaszirtek között találhatók a leghíresebb teakertek, amelyeket az adott térség geográfiai lokációjáról, egy közeli kolostorról, esetleg barlangról neveztek el. Vannak fajták, amelyek egy bizonyos lokációhoz, az eredeti termőhelyhez kötődnek, de a népszerűbb és nagyobb mennyiségben termesztett teák megnevezésésénél egyre gyakrabban alkalmazzák a közeli csúcs, vagy hegyorom megjelölését és a fajta nevét egyszerre. Ilyenkor a Wuyi oolong fajta és a lokáció neve összekapcsolódik, kóstoláskor pedig a megszokott sütött oolong aromán túl különleges ízekre és utóízekre számíthatunk. A figyelem és az élmény akkor teljes, ha szertartásosan készítjük el őket. A híres termőhelyek a Jiuxi folyó kanyarulataitól északra és délre találhatók az itt látható turista térkép szerint.

Vízesés a wuyi sziklákon, forrás: 武夷山旅游 Wuyishanlvyou

Híres fajták:

Nagy Vörös Köntös – Da Hong Pao (大红袍)
Arany Víziteknős – Shui Jin Gui (水金龟)
Vas Harcos Szerzetes – Tie Luo Han (铁罗汉)
Fehér Kakastaréj – Bai Qi Guan (白鸡冠)
Vízi Halhatatlan – Shui Xian (水仙)
Fahéj aroma – Rou Gui (肉桂)
Orchídea aroma – Qi Lan (奇兰)

Híres termőhelyek:

Lótusz Csúcs – Lian Hua Feng (莲花峰)
Vízesés Barlang – Shui Lian Dong (水帘洞)
Lófej Szikla – Ma Tou Yan (马头岩)
Belső Szikla – Zheng Yan (正岩)
Égi Szív Szikla – Tian Xin Yan (天心岩)
Három Orom Csúcs – San Yang Feng ( 三仰峰)
Kilenc Sárkány Vár – Jiu Long Zhai ( 九龙寨)
Hui Yuan Szoros – Hui Yuan Keng (慧苑坑)
Barackfa Virág Barlang – Tao Yuan Dong (桃源洞)
Jáde Lány Csúcs – Yu Nu Feng (玉女峰)
Tehén Istálló Lyuk – Niu Lan Keng (牛栏坑)
Égbe Menő Út Csúcs – Tian You Feng (天游峰
Tigris Üvöltés Szikla – Hu Xiao Yan (虎啸岩)

Ma Tou Yan – Lófej Szikla, forrás: 武夷山旅游 Wuyishanlvyou

Az itt látható térkép a Wuyi Turisztikai Szövetség térképe, egy viszonylag olvashatóbb változatban. Valahogy így kell elképzelni a környéket.

Wuyi Nemzeti Park, forrás: 武夷山旅游 Wuyishanlvyou

Források: The Art of Tea Magazin No2, Sergey Shevelev: Geography of Chinese tea, Wuyi Turisztikai Szövetség