A moha, a tea és a zen

Minap megjelent egy hosszú képes beszámoló a Kínai Teabarátok Egyesületének magazinjában a moháról. Kicsit furcsa volt ez egy teás magazinban, de jobban belegondolva elfogadtam kapcsolatát a zen életfilozófiával, így a teázással is. A képek és gondolatok pedig szépek voltak, mindenképpen szerettem volna átültetni a blogba, emlékeztetőnek magam számára is.

Mi a tanítás a mohában

A moha a világ csendesebb és elhagyatottabb helyein szeret élni, és ott is a legszebb 🙂 Háztetők cserepein, öreg fák aljában, gyökerek között, félreeső zugokban, hideg és nedves sarkokban virít magányosan.

Apró helyeken, csendben megtelepszik, majd lassan, nyugodtan és kitartóan nő, fokozatosan és békésen beborítva környezetét. Látszólag csendes és mozdulatlan, mégis tele van élettel.

A moha új értelmezést ad környezetének, élettel tölti meg a köveket, lágyítja az éleket és lekerekíti a formákat. Amikor beborítja a tetőcserepeket és kőlépcsőket, a kemény szürkeség smaragdzöld puhasággá változik.

Látványa hatással van ránk, mintha csendje és puhasága átterjedne lelkünkre és elménkre is. A régi kínai esztétikában a moha és a ködpára együttese minden művészeti ágban visszatérő elem, csendet, puhaságot és elfedést sugall.

A moha szépségének megértése a kicsi és rejtett dolgok meglátásában lakozik. Összefüggő, egyszerű zöld felületében apró, de bonyolult világ rejtőzik, ami alatta van nem látható, de tudjuk, hogy létezik. Ha jobban megfigyeljük kis területen is nagyon sok fajtája élhet, az első ránézésre megkülönböztethetetlennek tűnő mohák bonyolult világában csak akkor igazodunk el, ha van türelmünk megfigyelni a parányi részleteket is.

Mohatermesztés

A mohát gyakran vegetatív úton szaporítják, de spóraszaporítást is végezhetünk táptalajon. Ha ültetni szeretnénk, darabonként fektessük az előre kiegyenlített talajra, enyhén nyomjuk le, és öntsük fel megfelelő mennyiségű vízzel, hogy szorosan kapcsolódjon a talajfelszínhez.

A mohának erős regenerációs képessége van, így törmelékeiből is újraéled. A mohatörmeléket terítsük el a kiegyenlített talajon, majd fedjük be egy vékony réteg földel vagy tőzeggel és öntözzük meg.

A moha növekedését leginkább a fény és a páratartalom befolyásolja. A mohatelep teljes felületét használja fel a nedvesség, a napfény és a tápanyagok felszívására, ezért nagyon fontos az ültetési hely levegőjének, fényének és páratartalmának helyes megválasztása. A moha nagyon érzékeny a környezet változásaira, így ha sikerül elültetni vagy szaporítani legjobb, ha békén hagyjuk 🙂


A moha bonsai

Bár a mohanövények különböző fajtái az egész világon elterjedtek, valójában Japánban kezdték bonsaiként is nevelni. Parányi, míves edényekbe ültették, ami teázóasztalok méltó díszévé vált. Az apró növény a természet csendjét varázsolja az asztalra, ami teázás közben az élet egyszerűségére és tisztaságára emlékeztet, és segít kikapcsolni a tudatot.

Jó ültetést és teázást kívánunk ! Forrás: 中国茶友会