03 Matcha tea

A matcha tea (抹茶) a japán teaszertartás teája kilenc évszázada, mely a 20. században gyorsan a japán kultúra egyik legismertebb jelképe lett. A “legzöldebb zöld tea” az egyetlen tea, melyet vízzel elkeverve teljes egészében megiszunk. Japánban nem csak a szertartások, de a mindennapok része, és egyre több rajongója és rendszeres fogyasztója van nyugaton is. A matchát először próbáló teások körében a legmegosztóbb teának számít: sűrű, intenzív zöld roham az érzékszervek lenyűgözésére. Jól elkészítve krémes, habos, hosszú utóízű, sohasem keserű, a magas klorofill tartalmú zöldségekre emlékeztető, de azoknál jóval komplexebb ízű ital. A matcha tea alapvető hatóanyagai az erős antioxidáns hatású katekin, a koffein, és a teanin. Utóbbi hatása jelentősen befolyásolja, finomítja a koffein hatásait, így a japán zöld teák, – és azon belül is kiemelten a matcha – rendkívül hosszú, kíméletes frissítő hatással rendelkeznek.
A növényeket általában a szedés előtt 3-4 héttel sátrazzák be, a napfény 50-80%-át kitakarva. Így a friss hajtásokban több klorofill termelődik, ezáltal a tea zöldebb lesz, és jóval lágyabb ízeket eredményez a csészében.
A leszedett friss hajtásokat a lehető leghamarabb a feldolgozó üzembe szállítják, ahol első lépésként átgőzölik, hogy megakadályozzák az oxidáció beindulását. A leveleket ezután hűtik és szárítják. A sötétzöld, száraz, illatozó leveleket ezután megtisztítják a levélvégektől, esetlegesen rajtuk maradt száraktól, de még a levélereket is eltávolítják, így csak a levél legjava marad a feldolgozásban. A száraz, apró levéldarabokat tencha-nak hívjuk. A tencha leveleket még tovább válogathatják, blendelhetik, majd irány a malom, ahol púderfinomságú, 1-10 mikron szemcseméretű porrá őrlik. A gránitból készült, kézimunkával kivésett malmok 1 óra alatt pont egy doboznyi (40g) matchát tudnak őrölni.
https://flyingbirdteahouse.hu/matcha-legzoldebb-zold-tea/

Showing all 5 results

Kitűzés a Pinteresten

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.