Hagyomány és egészség: Matcha, a japánok kivételes zöld teája

Ez a cikk a matcha tea ízéről, frissítő erejéről, jótékony egészségügyi hatásairól, kulturális hátteréről és elkészítési módjáról szól. Bemutatjuk matcha kínálatunkat is, amely teaboltunk egyedi ízlését és szakértelmét tükrözi. Teáinkat közvetlenül kistermelőktől, kisüzemi cégektől és nagy múltú teaházaktól szerezzük be. Jó olvasást és finom teákat kívánunk !
Elérhetőségünk: 36 (20) 329-5517, 1027 Frankel Leó út 6

Miért jó a matcha tea?

Mi a matcha tea?

Egyedi matcha választékunk.

Hogyan készítsük el a matchát?

Miért jó a matcha tea?

A matcha tea finom, ízletes, krémes és habos

A matcha sajátosan édes, tartalmas ízű, amelynek oka a termesztési és feldolgozási körülményekben keresendő. A matcha tea alapcserjéit szedés előtt árnyékolják, a fény megvonásának hatására a teacserjék több klorofillt termelnek. A klorofill magas aminosav tartalma az, ami az édes, tartalmas ízt adja. Vannak jellemző japán cserjefajták, amelyek különösen alkalmasak árnyékolásra, szűrt fényben is jól növekednek, és ízük eszerint változik. Az édes íz kialakulásában a szedés és válogatás is közrejátszik, a matcha teába a legzsengébb rügyek és fiatal hajtások kerülnek bele. Feldolgozás során a gőzölés és sütés fokozza az ízhatást, a nyersebb aromák lekerekednek, a tea karamellizálódik, még édesebb, teltebb lesz.  Az íz mellett az állag is fontos. A sima, habos, bársonyos textúra emeli a matcha élvezeti értékét, az ehhez szükséges szemcsefinomságot a gránitmalomban őrlés során állítják be. A matcha tea élvezeti értékének leírásában gyakran előkerül az umami íz, ami az L-glutamát molekula által jelentkező intenzív finomság. A helyes elkészítés is hozzájárul a matcha kifinomultságához. A habosító bambuszseprűvel (chasen) jól elkevert matcha tea állaga sima, bársonyos, krémes és habos. Az elkészítéshez mindig ajánljuk a bambuszpamacsot, amelynek 80-100 ágacskája biztosítja a vízzel való tökéletes elegyedést, különben a tea elválik a víztől és leülepszik a csésze aljára.

 

matcha tea habbal

jáde hab a matcha tea felszínén

A matcha tea frissítő, energizáló és kiegyensúlyozó ital

A matcha teát a Zen szerzetesek kezdték először alkalmazni koncentrációjuk fokozására és hosszú meditációban az éber állapot fenntartására. A matcha a szamurájok csata előtti itala is volt, mivel támogatta éberségüket, de nyugtatóan is hatott rájuk. A matcha kiugróan magas koffein tartalma azonban nem okoz túlzott stimulált állapotot, mivel az L-theanine aminosav  a koffein izgató, adrenalin növelő funkciójával szemben stresszcsökkentő, relaxáló hatású. A két vegyület együttes hatása a koffein serkentő erejét szabályozó L-theaninnek köszönhetően egy mentálisan felfokozott, de nyugodt állapot, ami a modern társadalomban fogyasztott energiaitalokkal szemben sokkal hosszabb figyelmet tesz lehetővé, és nem terheli az idegrendszert.  Agyunk stresszmentes stimulálása kedvezően hat a koncentrációra, javítja a memóriát és a növeli a kognitív képességeket.

A matcha tea egészséges

A tea a régi időkben nem elsősorban üdítő, hanem gyógynövényes főzet volt. Mára a nyugati országokban egyfajta egészséges és divatos üdítőként fogyasztják, az ázsiai kultúrákban azonban megmaradtak a gyökerek, a tea jótékony hatásai és kulturális vonatkozásai nagyobb hangsúlyt kapnak. Mivel a matcha esetében nem a levelekből kiázott infúziót, hanem magát a tealeveleket is megisszuk, az antioxidáns funkciójú vegyületeket, ásványianyagokat és nyomelemeket veszteség nélkül juttatjuk a szervezetünkbe. A kiáztatott zöld tealeveleknél nagyobb koncentrációjú matcha teát egyre több tanulmány igazoltan a betegségmegelőzés és védekezés egyik hatékony eszközének tartja.

A matcha színe gyönyörű zöld

Ha matchát iszunk hamar rácsodálkozunk, hogy az tea tetején lévő hab gyönyörű élénkzöld, a tea sűrűje pedig bambusz zöld, vagyis sötétebb árnyalatú. Ezek a színek a teakerteket és a legszebb szubtrópusi tájakat idézik, hiszen a matcha a legzöldebb zöld tea, a teljes zöld tea levelek javának porított formája. A matcha tetején összegyűlt habot “jáde habnak” hívják, olyan élénk, mint a napsütötte teacserjék a hegyoldalban, sűrűje pedig az árnyékos erdő zöldje.

A matcha készítésének sajátos hangulata van

A mindennapi életvitel során ritkán tudunk időt szakítani szertartásos teázásra, mégis érdemes hagyományos eszközökkel nekifogni még a reggeli matchának is. A matcha szertartás (chanoyu) Rikju teamester tanítása szerint a vendéglátó vagy teamester és öt jelölt körében zajló csendes, békés, formális és előkelő ceremónia volt. A ház kertjében lévő teaszentélyben a vendéglátó ikebana, füstölő és tekercskép vagy kalligráfia elhelyezésével teremtette meg az emelkedett hangulatot, majd égő parázson vizet melegítve az iskola szigorú előírásainak megfelelően, ünnepélyesen szervírozta a teát. A tea azonban nemcsak szertartás, de hozzátartozik a mindennapi élethez is, a teakészítés természetes anyagokból készült, kézműves eszközökkel szebbé teszi a hétköznapokat. Egy csésze matcha közvetíti számunkra a japán világszemléletet, biztosítja a nyugalom, a tiszta gondolkodás és az elegancia érzését, a tea által kapcsolatba kerülünk a természettel.

teakert

teakert zöld árnyalatai

matcha tea készítés

matcha tea készítés vízparton

A matcha a japán teaszertartás folyamán használt por alakú japán zöld tea. Mivel a matcha esetében a feldolgozásnak különös jelentősége van, röviden áttekintjük a lépéseket. A kézzel szedett leveleket minél hamarabb felgőzölik hogy átpuhuljanak és az ízek, aromák megjelenjenek. Az átforrósodott leveleket levegővel átfújva hűtik és szárítják. Ezt követően a leveleket annyira összemorzsolják, hogy a levél ereket és szárakat el tudják távolítani. A levél legjava a tencha, amelyet a tencharo kemencében kb. 80 c-fokon hőkezelnek. Ezzel adják meg a tea alapkarakterét és további ízjegyeket képeznek mellé. A tencha leveleket minimum öt hónapig tárolják és mindig a piacra kerülés előtt, a megrendelő számára őrlik meg. Ezzel párhuzamosan elindul a tenchák kóstolása, amely során beállítják a blendeket. A különböző helyekről származó eltérő cserjefajták őszig állnak zsákokban, amikor kibontják és elkészítik a matcha blendet, vagyis egy matchát többféle cserje tenchájából kevernek. Minden termelőnek és kyotói teaháznak megvan a saját ízvilága és stílusa, saját blendeket állítanak elő. Az őrlés gránitmalommal történik, ez biztosítja a por tökéletes tisztaságát és finomságát. Egy 40g-os doboz matchát egy malom egy óra alatt őröl készre.  Az őrlés után a dobozban lezárt matcha a boltokba kerül.

A Flying Bird Teahouse matcha választéka, a mi matcháink…

Matcha tea választékunkat úgy állítjuk össze, hogy egyrészt igyekszünk minél változatosabb karakterű teákat felkutatni, másrészt a belépő szintű és a tapasztaltabb fogyasztókat is szeretnénk támogatni. Teáink jól szintezhetőek, árban és minőségben sokfélék, de minden esetben értékarányosak. Választékunkban a mindennapi, reggeli matcházásra való teák és a különleges alkalmakra félretett finomságok, vagy ceremónia matchák is szerepelnek. Kínálatunk legfontosabb jellemzője, hogy tapasztalatunk és ízlésvilágunk megjelenik benne, és csak olyan teát adunk, ami nekünk is ízlik.

Egyedi kínálatunkban nemcsak kistermelői és teafarmer matchák, de patinás teaházak teamester matchái, vagy templomok teái is megtalálhatók. Tájegységenként is folyamatosan bővítjük készletünket, mivel a különböző régiók talajminősége és mikroklímája eltérő karakterű és ízvilágú teákat eredményez. Teakereskedésünkben helyszíni kóstolásra és tanácsadásra is lehetőséget biztosítunk. 1027 Frankel Leó út 6. +36 (70) 357-9371

matcha tea készítés

teaházunkban megmutatjuk a matcha tea készítését

Bikouen Matcha teák: rangos, szertartásos minőségű, de könnyen befogadható és megszerethető történelmi teák. A Bikouen teaházat 1872-ben alapították Kiotóban. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít.

Asahina Matcha teák:  kis régió, amely híres a gyokuro termesztéséről, de követi a trendet és elkezdtek matchákat is készíteni. Asahina egy aprócska teás régió Shizuoka tartományban, mely elsősorban a 150 éves gyokuro termesztéséről híres (Uji és Yame mellett a harmadik régi gyokuro készítő vidék). Okabe faluban, illetve annak is az Asahina folyó túlpartján  eleterülő vidékén zajlott a 19. században a híres teák termesztése, innen az Asahina-tea megjelölés. A területen működő néhány kis cégek rendkívül magas minőségű teát állít elő, jól megkülönböztethető, egyedi karakterrel, virágos, könnyű ízvilággal, extra friss, üde lecsengéssel.

asahina matcha, teaszüret

Asahina falu, teaszüret, 2019

 

Matcha tea készítése egyszerűen

A matcha készítés eszközei a teaceremónia eszközeinek töredékét képezik, itt a legfontosabbakat soroljuk fel:

  • Matcha: jól tárolt, egy évesnél nem régebbi, jó minőségű, eredeti japán zöld teapor, lehetőleg dobozban.
  • Lágy víz: alacsony koncentrációjú tisztított vagy szűrt víz, palackos víznél ajánlott a 200mg/liter összes ásványianyag tartalom alattit választani. (Norda, Bosco VERA)
  • Chawan: fül nélküli méretes kerámia csésze, amelyben könnyen keverhető a matcha és amelyből meg is isszuk. A csészék a japán természetes stílusnak megfelően nem szabályosak, gyakran plasztikusak, vastagabbak, jó hőtartók és illeszkednek a kézbe. Puha fogásúak és tompa hangúak így a chasen halkan zizeg keveréskor. Leghíresebb kerámia stílusok: Hagi, Bizen, Raku, Shigaraki
  • Chasen: 80-100 ágas bambuszpamacs, amelyet tekintsünk alapkelléknek! Ennek hiányában nehéz megszeretni a matchát, és kicsit olyan lesz az eredmény, mintha nem használnánk kávéfőzőt a kávéhoz. Zaccos lesz és víz ízű.
  • Chashaku: ívelt bambusz teakanál, ezzel könnyebb adagolni és szedni a dobozból. Egy chashaku kanálnyi matcha 1-1,5 gramm, így számolhatunk vele.
  • Teakendő vagy fukusa: a chawant átmelegítés után töröljük szárazra mielőtt belekerül a teapor. A vizes chawannak odaragad az aljára és csomós lesz a tea.
  • Matcha szita: az esetleges nedvesség hatására kialakult csomókat szitálással újra porítjuk, így sokkal krémesebb és habosabb lesz az eredmény
  • Tálca: a matcha nagyon zöld, tényleg nagyon zöld 🙂 és könnyen porzik. Tálcán készítve szebb és megspórolhatunk pár törölgetést, felitatást.

A matcha készítés folyamata:

Előkészítjük az eszközöket 2-3 perc alatt: Először forró vizet töltünk a chawanba, hogy átmelegedjen. A vízbe beleállíthatjuk a chasent, amely kicsit megszívja magát nedvességel és sokkal rugalmasabb lesz, így jobban lehet vele keverni. A rendszeresen beavatott chasen hosszú távon ellenállóbb, tartósabb lesz, és kevésbé törnek el a szálai. Érdemes megérinteni a nedves chasent, hogy valóban mennyivel rugalmasabbá vált 🙂 Tiszta, illetmentes kendővel töröljük szárazra a chawant, hogy a belekerülő teapor ne tapadjon le az aljára.

matcha tea készítés

A chawan átöblítése, és a chasen bevizezése.

Felhabosítjuk a zöld teaport 2-3 perc alatt: A továbbiakban a chashakuval (teakanál) a chawan (csésze) fölé helyezett szitába rakunk 2 kanálnyit, vagy tetszés szerinti mennyiséget és beleszitáljuk a szárazra törölt chawanba. Megközelítőleg 100 ml forró vizet (50-80 C°) adunk hozzá és a tálca vagy asztal szélével merőlegesen függőleges irányba kezdjük keverni laza, szapora csuklómozdulattal. A chasen csak saját súlyával nyomódjon a pohár aljához, így könnyen mozgatható és halk, söprő hangot ad. Ez a művelet 1-2 percig tart. Ne várjuk, hogy azonnal ilyen szép habja lesz, de ötödszöri matcházásra már sikerülni fog jól elkeverni. Türelem, gyakorlás 🙂

matcha tea keverése

A matcha szitálása és keverése, habosítása

A chasen fontossága: A chasen nagy varázsló, egyetlen bambusz szár egyik végének 80-100 ágra hasításával és kötözésével nyert, kézi munkával készült, rugalmas, könnyű, de ellenálló kis seprű. Ez a rengeteg, rugalmas ágacska teszi lehetővé a tökéletes keverést és habosítást, hogy a teapor és a víz egynemű, bársonyos keverékét tudjuk előállítani.

chasen

a matcha felhabosítása chasennel

Erősebb és gyengébb koicha, sűrűbb és hígabb usucha készítés

A klasszikus teaszertartáson a sűrűbb matchának – Koicha – és a hígabb teának -Usucha – is megvolt a szerepe, mindkettőt elkészítették. A koichát a teaceremónia fő részében, az Usuchát a végén szervírozták, azonban az elkészítés módja és a tea elfogyasztásának szabályai eltértek. Mára a Koicha és az Usucha elsősorban választható opció az erősebb vagy sűrűbb, illetve a gyengébb vagy hígabb változat elfogyasztására. Mivel a szertartásban a Koicha hagyományosan jobb minőségű teaporból készült ezért híres termelőknek és teaházaknak vannak Koicha és Usucha matchájuk is. A Koicha matcha extrább levelekből finomabbra őrölt, sötétebb színű tea, az Usucha matcha világosabb, könnyebb változat.

Készítés és fogyasztás tekintetében:

Koicha, erős vagy sűrű matcha: 3 chashaku kanál tea + 1 hishaku kanál (1 dl) forró víz minden vendégre, amelyet közös tálban készít a vendéglátó és a vendégek együtt fogyasztják el. Ha magunknak készítjük, akkor egy vendéggel számolunk.

Usucha, gyenge vagy híg matcha: 1,5-2 chashaku kanál tea + 1 hishaku kanál (1 dl) forró víz minden vendégre külön készítve. Ha magunknak készítjük, akkor egy vendéggel számolunk.

Ha eredeti matchát szeretnél erre figyelj

Nem minden zöld teapor matcha. Az eredeti matcha japánból származik és a májusban szedett legkiválóbb rügyek és zsenge hajtások képezik az alapanyagát. A tudatos matcha fogyasztás során érdemes meggyőződni a matcha eredetéről. A nagy érdeklődés miatt egyre több helyen készítenek porrá őrölt zöld teákat, de ezek minősége, élvezeti értéke és hatása nem azonos az eredeti japán matchával. A tea porítását először Kínában alkalmazták a feldolgozás során, majd ahogy a tea átkerült Japánba, tovább fejlesztették az előállítási technológiát, míg Kínában feledésbe merült. Az árnyékolt, leválogatott és gránitmalomban porrá őrölt zöld tea mára csak Japánra jellemző. Ezen technológiák hiányában a zöld teapor a világ bármely részéről származzon is inkább zöldesbarna, vagy sárgás színű és íze sokkal keserűbb. Mivel a teák esetében a helyi mikroklíma és talaj jelentősen befolyásolja az eredményt, nemcsak világszinten, de japánon belül is lehetnek eltérések a minőségben. Ott sem minden régió alkalmas minőségi matcha termesztésére. Az eredeti japán matcha esetében sokkal fontosabb a minőség mint a mennyiség, és a hozam a szigorú minőségi követelmények miatt korlátozott. Ezért az eredeti japán matcha nem tömegtermék és viszonylag drága. A japán matcha esetében fontos az alapcserjék kombinációja, ez adja az eredeti karaktert. Mivel ezek japán cserjetípusok és nemesítések, ezért sem lehet a világ más területeiről származó zöld teaport összehasonlítani az eredeti matchával. A matcha cserjetípusok a sátrazásra és árnyékolásra megfelelően reagálnak, máshol még nem alakultak ki ezek a nemesítések. Nagyon alapvető jel az árnyékolt teákra jellemző smaragdzöld, telt szín és az intenzív matcha illat. Ha nem ilyen az általunk fogyasztott tea, akkor az egyszerű zöld tea őrlemény, és az édes alapíz helyett valószínűleg durván keserű lesz. A matcha minőségét megfigyeléssel lehet megítélni. Ha a szín sárgásabb, a szemcseméret nagyobb és az illat nem elég intenzív, akkor alacsony fokozatú teát vettünk. A magas fokozatú matcha tea színe élénkzöld, enyhén kékes, különösen finomra őrölt és az illata is csodás.

a matcha tea minősége

a jó matcha élénkzöld, illatos, finomra őrölt por

 

A matcha belső értékei és élettani hatása

A tea egy 5000 éve felfedezett Dél-Kínában őshonos gyógynövény, amelynek első ismert gyógyhatása emésztést javító és méregtelenítő tulajdonsága volt. Így vált elterjedté az ókorban és került Shen Nong, a felfedező gyógynövényes könyvébe, amely a tradicionális kínai orvoslás alapját képezi. Kínában a tea történetében meghatározó mérföldkövek, pl. az északi nomádokkal való cserekereskedelem is ezen tulajdonságain alapult. Érdekes fordulat volt, hogy a tea mint kulturális importcikk jutott el Japánba a buddhista eszmékkel, és a kezdetekben gyógyerejének kisebb jelentőséget tulajdonítottak, mint szellemi serkentő funkciójának. A kínai misszióból visszaérkező japán szerzetesek a 6-7 században még kínai teát ittak, de a 9 századtól meghonosították a teacserjét   Japánban is. A tea mint kultúrnövény egyre több helyen jelent meg világszerte és fogyasztása széles körben szokássá vált. Mára a tudományos kutatásoknak köszönhetően alkotóelemei és hatóanyagai is jól ismertek , hatásai bizonyítást nyertek. A sejtkárosító folyamatokat gátló, vízben oldódó antioxidáns anyagok — a polifenolok csoportjába tartozó katekinek — a tealevelekben kiugróan nagy mennyiségben, a szárazanyag tartalom 18-30%-ban vannak jelen! Ilyen módon a tea lassítja a szervezet leépülését és véd a vírusokkal és baktériumokkal szemben. További nagyobb dózisú hatóanyagai a koffein, aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok. Ezek felszívódását és hasznosulását a tea feldolgozási és elkészítési módja nagyban befolyásolja. A matcha tea esetében a termesztési feltételeknek köszönhetően (jó talaj, tiszta levegő, árnyékolás) a levelek tápértéke magas, és mivel a legkevésbé kezelt zöld teáról van szó amelyet teljes egészében megiszunk, a tápértékének nagy része szervezetünkben hasznosul.

A matcha tea kultúrális háttere, eredete, szertartása

A matcha a buddhizmussal került át Kínából japánba, ezért a kezdetekben csak kolostorokban termesztették és fogyasztották. Először a Kiotó közeli hegyekben, Toganóban, a Kozan-Ji templomban jelent meg a tea, később több Kiotói templom is rendelkezett teakerttel. Az első kolostoroktól független teaültetvényeket Uji környékén létesítették a 13. században Eisai tanítványai. Eisai Kínában tanult buddhista szerzetes (1141-1215) volt, aki az első teacserjék mellett a teatermesztési és feldolgozási módot hazavitte Japánba és átadta tanítványainak. is A teaszertartás akkoriban a toganói tea (honcha) és az ujiból vagy más régiókból származó teák (hicha) felismeréséről szóló kitalálós játék volt.  A napjainkban ismert teaceremónia a 16 század második felére számos egyszerűsítésen és tökéletesítésen keresztül alakult ki, amelyek lényege, hogy a fényűző teaszertartásból természetközeli, nyugodt, tiszta térben magvalósuló esemény legyen, amely a Zen szellemiséghez kapcsolódik. A Zen teaszertartást a kor leghíresebb teamestere Sen No Rikju (1521-1591) tökéletesítette és kezdte el tanítani. A  kínai edények helyett egyszerű, fületlen, helyi készítésű kerámia chawanokat alkalmaztak. A teaszertartások szigorú szabályok között zajlottak, egyszerű, szép és emelkedett hangulatban, törekedve az egyszerűségre, bizonyítva, hogy a szellemi gazdagságot nem a külsőségekben, hanem az ürességben találjuk meg.  A matcha szertartás koncentrált, átszellemült és összehangolt folyamat.  A ceremónia kellékei: hosszú nyelű merőkanál ( hishaku), tea adagoló kanál (chashaku), bambusz keverő (chasen), tea tégely (cha ire), hidegvíz tartó edény (mizusashi), forróvíz tartály (kama), pohár (chawan).

Azok a teázók, akik akik szeretnék megismerni és megtanulni a japán teaszertartás szellemi örökségét és gyakorlatát egy japán teaiskolához csatlakozva többéves beavatás során sajátíthatják el a tudást.

Sen no Rikyu a japán teaiskola atyja (1522-1591) tanításában a teakészítés hét szabályát fogalmazta meg , amelyet a teamesterek mái napig tiszteletben tartanak:  1. Felséges teát kell készítened; 2. Készíts elő faszenet, s azon melegítsd a vizet; 3. Rendezd el úgy a virágokat, ahogy a mezőn láttad őket;  4. Idézd fel a hűvösséget nyáron és a melegséget tél idején; 5. Minden dologban haladj az idő előtt; 6. Készülj fel az esőre; 7. Légy nagyon figyelmes minden vendéggel. A teaszertartásra meghívottak zöld tea porból készült teát ittak, a ceremónia a HARMÓNIA, a TISZTELET, a TISZTASÁG és a NYUGALOM alapelvei szerint zajlott.

Copyright © Flying Bird Tea House: a fenti írás nem szabad felhasználású. Bármely alkotóeleme (különösen szöveg) a Flying Bird Tea House előzetes, írásos engedélyével használható fel, forrásmegjelölés mellett. Ennek hiányában információink illetéktelen leközlése, anyagi előnnyel járó tovább adása jogi következményekkel jár. info@flyingbirdteahouse.hu