Repedt bambusz tálca megjavítása, megszépítése MÉHVIASSZAL

A bambusztálcák gyenge pontja a tartós használaton kívül helyezés, illetve a környezet alacsony páratartalma. Ennek a faanyagnak a folyamatos nedvesség és magas páratartalom kedvez. Ha a környezet páratartalma szélsőségesen változó, vagyis fűtési szezonban nálunk alacsony, majd nyáron extrém magas, akkor a bambusz deformálódik, és vagy a felülete reped meg, vagy a ragasztások illesztések mentén jelentkezik a rés. Íme egy szép rés 🙂

 

Megkérdeztük Szabó Csabát, akinek Szentesen biokertje és műhelye van, hogyan lehet szépen javítani a megrepedt tálcát. Ez Csabi, kézműves tanácsadónk 🙂

  • Először is por és zsírtalanítani kell a teatálca javítandó részét, a repedés mindkét oldalát. A zsírtalanításhoz forró víz, vagy alkoholos kendő megfelelő, de erős vegyszerekkel ne dolgozzunk.
  • Majd fel kell melegíteni a méhviaszt. Míg melegszik, addig hajszárítóval langyosítsuk meg a javítandó részt a tálcán. Tehát a méhviasznak és a felületnek is elég melegnek kell lennie.
  • Ha megmelegedett a méhviasz kicsit várjunk, hogy kezdjen el hűlni és úgy kenjük a repedésbe. Ezt lehet az ujjunkkal is csinálni, annyira már nem lesz forró.
  • Alul és fölül is kenjük, akár több sorjába, hogy kitöltse a repedést a méhviasz.
  • Megvárjuk míg kihűl a felület, és a kitüremkedő részeket éles késsel vagy pengével lekaparjuk, szintbe hozzuk, elsimítjuk.
  • A végeredmény szebb lesz, mint újkorában, mert a kitöltött repedéstől az egész tálca sokkal spontánabb és természetesebb hangulatot áraszt. Így boldogan teázunk rajta. A teavíz nem lesz annyira forró, hogy felolvassza a méhviaszt a későbbiekben.
  • Ugyanez a módszer alkalmazható, ha ereszt a tálca.
  • Méhviaszt több helyen lehet kapni, de kevés kell a ragasztáshoz, tehát inkább kisebb darabot vegyetek.
A teatálca a Qing dinasztia óta a kínai teakultúra egyik meghatározó eleme. A bambusztálcákat esztétikailag letisztult formák, egyszerűség, sima és kemény felület, elegancia, modern és minimalista megjelenés jellemzi. A magasabb minőségű, öreg bambuszból készült tálcák kevésbé deformálódnak, ezt a felületen látható szálvastagság vagy erezet szélessége mutatja. Minél vastagabb sávokat figyelhetünk meg a tálca felületén, annál jobb minőségű és tartósabb a chapan. Kisebb bambusztálca lehet egy apró teázósarok dísze, esetleg munkahelyi eszköz, a nagyobb tálcák fixen elhelyezkedő teázóasztalok állandó, központi alaptartozékai. A tálca strukturális elemeit préselt panelből vágják ki, faragják, polírozzák, díszítik, majd összeillesztik. Utolsó lépésben lefújják festékkel és méhviasszal, később ha szükséges lakkozzák és pormentes helyen megszárítják.

Csabi egyik tálcája a műhelyben:

 

Csabi másik tálcája a biokertben:

 

Vagyunk páran, akinek a teatálcája szépen érik, patinásodik a teaolajaktól, de néha megreped. A műanyag alsó tálcás megoldások a mi klímánkon tartósabbak, jobban ellenállnak a szárazabb időszakoknak. Jó alternatíva lehet még a keményfa, vagy mahagóni, ha valaki élethosszan tartós tálcát szeretne.

 Szöveg és képek: Anna, Helóta Biokert