Az Öreg fás vagy Gushu puer koncepció kialakulása és története

A 2000 -es éveket megelőzően a Gu Shu Cha (古树茶) és Shan Zhu vagy Dan Zhu Cha (单株) koncepciók még ismeretlenek voltak a yunnani préselt öreg teák esetében. A két fogalom elsősorban az elmúlt húsz év fejlesztési irányaihoz és a puer tea, mint a kínai minőségi teakultúra főszereplőjének felemelkedéséhez kapcsolódik.

Wang Yufeng professzor, a koncepció atyja

2002-ben Jinghong-ban, Xishuangbanna prefektúra központjában (Yunnan), az éves puer tea szemináriumon, a konferencia szakértői által készített dolgozatok között Wang Yufeng benyújtotta az “Ősi teafák és kertek védelme és helyreállítása” című javaslatát. Ebben a munkában széles plénum előtt felvetette, hogy a régi kertek és öreg fák leveleiből készült teák esetében alkalmazzák a Gu Shu (öreg fa, öreg kert) megnevezést. Észrevételei között szerepelt az a meglátás is, hogy mivel a puer tea Puer helységről kapta a nevét, ami a tea történetében mindössze 300 éves, ezért Yunnan tartomány 800-1000 éves fáiról szedett teái esetében a puer név megtévesztő lehet, illetve nem elég. A kommunista érában elterjedt ültetvényes teák és puer receptek koncepciójánál messze továbbment amikor felvetette, hogy a 800-1000 éves ősi teafák leveleit nem szabadna más teafák leveleivel keverni, hanem teljesen önállóan kell szüretelni és feldolgozni.

Öreg teafa, Nannuoshan, Xishuangbanna, Yunnan

Ez a Shan Zhu vagy Dan Zhu Cha. Előterjesztéseivel nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy néhány évvel később a nagy gyárak teái mellett a kisüzemi teák és a régi kertek teái egyre nagyobb elismertséget szereztek a puerek piacán és megjelent a Gu Shu Cha. Wang professzornak nem ez volt az első kiállása az ősi teafák és erdők védelmében, már ezt megelőzően, 1993-ban a Simaoban tartott “Ősi teafa örökségvédelmi szeminárium” is az ő kezdeményezésére jött létre.

Erdei teafák, Jingmai, Xishuangbanna, Yunnan

Öreg fák Yiwu környékén: Zhang Yi

A 90-es években megtaláltak és feljegyeztek számos öreg teafát Yiwu környékén. Ezek a jellemzően magas teafák mélyen az erdőben, nehezen megközelíthető helyen fordultak elő és szedésük körülményes volt.

Teafák szedése, Lin ShiXing

A kommunista tervgazdaság korszakában nem fordítottak figyelmet rájuk, ezzel szemben terjeszkedtek a nagyobb gyárak ültetvényei az erdők és a bulang törzsi emberek által ültetett kertek rovására. Zhang Yi, Yiwu falu akkori vezetője az ősi teafákat védelmező és gushu teákat előállító lakosság támogatásával visszaállította Yiwu rangját, majd 2006-ban megjelentette a “Hat ősi teahegy” című jegyzetét. 1994-ben egy 20 fős, terepi vizsgálatra érkezett teaszakértő csoportot fogadott, majd 1995 és 1996 között két ősi teafából készült Shan Zhu Cha-t készítettek a faluban, amelyek minősége kiemelkedő volt.

Előnézet(megnyitás új fülön)

Yiwu teafalu, Xishuangbanna, Yunnan

He Shihua: Bangwei ezeréves fáinak felfedezése

1992-ben He Shihua “Bangwei ezeréves fáinak felfedezése” című cikkének megjelenése szintén megmentett jópár erdőséget és öreg teafát a kivágástól. Kezdeményezésére az ősi teafák védelmét beleírták a falu szabályzatába és a környékbeli törzsekkel megállapodtak a fák megóvásáról. He Shihua egész életét az erdei teafák felkutatásának szentelte. 2008-ban közzé tett feljegyzésében az ősi teafák hasznosításáról és megóvásának fontosságáról írt. 1997-ben megjelentette első teáját, a “Lancang Jingmai Ezeréves teafája” korongot. Ezzel először jelent meg csomagoláson a Gu Shu eredet megjelölés. Ezt követően kezdték alkalmazni teakészítők a Gu Shu Cha vagy Dan Zhu Cha, stb. megjelöléseket öreg teafák leveleiből készült teakorongok és tuochák csomagolásán. 2002 után a Hat Híres Teahegy Üzem, valamint hongkongi és tajvani kereskedők saját préselésű teáin is megjelentek az ősi teafákra utaló elnevezések.

Mit jelent ez számunkra?

Fel kell ismernünk, hogy az 1997 előtti dátum és a Gu Shu Cha nem szerepelhet egy címkén, az ilyen tea valószínűleg hamisítvány. Látnunk kell, hogy a Gu Shu Cha divatja fontos szerepet játszik Yunnan autonóm régió erdőinek és kultúrájának megóvásában, habár ezeknek a teáknak az ára fájdalmasan magas lett mára. Az ősi teafák jelenleg fontos szerepet játszanak a térség fejlesztésében és a falvak megóvásában, megélhetést és védelmet nyújtanak a helyi törzseknek és kultúrájuknak.

Áldozati tea oltár, Jingmai, Xishuangbanna, Yunnan

Kínában a tartományok és autonóm régiók között Yunnan az etnikailag legszínesebb térség. Az ország 56 etnikai csoportja közül huszonöt található Yunnanban: Yi , Bai , Hani , Tai , Dai , Miao , Lisu , Hui , Lahu , Wa , Nakhi , Yao , a tibetiek , Jingpo , Blang, Pumi , Nu , Achang , Jinuo , mongolok , Derung , mandzsuk , Sui és Buyei törzsek. A tartomány népességének csak 10%-a gyakorol valamilyen világvallást, 90%-uk bennszülött törzsek vallásait, illetve ősimádatot gyakorol.

Kakas áldozat bemutatása a tea istenének, Nannuoshan, Xishuangbanna, Yunnan

A teának fontos szerepe van a helyi szegénység csökkentésében és a térség kiemelten védett területté nyilvánításában. A 2021-es ENSZ Biodiverzitás Konferenciát a tartományi fővárosban, Kunmingban tartják éppen most. https://www.cbd.int/article/new-dates-cop15-october-2021

Szöveg: Kunmingi Xiaode könyvesbolt teaipari kutatása, Anna/ Képek: Anna, Lin ShiXing