December nálunk. Hogyan válassz ajándékot ismerősödnek vagy teát magadnak?

Aki először jár nálunk kicsit megszeppenve látja, hogy nem annyira hagyományos bolt ez, inkább úgy tűnhet elsőre, hogy valami mágikus helyre tévedt. Nekik szeretnénk segítséget nyújtani az első vásárlásban, vagy teás ajándékok kiválasztásában. A teák polcokon és a raktárban sorakoznak, rajtuk feliratok pinjinül, kínaiul, japánul, vagy magyarul, de ez ne riasszon el senkit, mert segítünk a választásban.

Így válassz ajándék teát

Az első kérdés, amit tisztázunk együtt az ajándékozott kora és neme. Ezután megkérdezzük, hogy milyen teát vagy más italt szeret az illető, pl. borozik vagy kávézik, magyarul próbálunk rájönni, hogy milyen az ízlése. A következő kérdések a teakészítési szokásokra vonatkozhatnak, minthogy hagyományosan (chadao, gongfucha) vagy európai módon (nagy kanna, szűrős bögre stb) készíti-e a teáit, illetve az ízesített, vagy a natúr, aromamentes teákat preferálja. Végül az is segít, ha az ajándékozó megadja azt a keretösszeget, amelyben gondolkodhatunk, mert mindenképpen a legjobbat fogjuk kihozni az erre szánt összegből. A tea maga az élet, semmi nem szentségtörés és nincs szükség suttogásra, szabadkozásra sem. Kérjük bizalommal és bátran kérjetek segítséget, mivel sokból szeretnénk megtalálni a számotokra megfelelőt 🙂

Ha a tea egy új szokás nálad

Ha saját magadnak szeretnél teát vásárolni, akkor talán a legfontosabb kérdés, hogy mi a cél, milyen módon van szükséged a tea támogató erejére. Szálas teát általában azért választ az ember, mert sokkal magasabb a hatóanyag tartalma, illetve sokkal aromásabb, ízletesebb. A tea stílusa évjáratok és régiók szerint változik, ehhez adódik hozzá a cserjetípus, a feldolgozási mód, a teamester, vagy teaüzem tudása és nívója. Mondok egy példát: a tajvani Kao család 2021-es Alishan-on termesztett, tavaszi szedésű Qingxin (Chin Shin) oolongja teljesen egyedi főzetű, semmi máshoz nem hasonló, filteres teában nem kapható, sodort levélzet, amely innen származik.

Ebből a levélzetből többszöri áztatással természetesen édes, isteni finom ital készíthető 🙂 Látjátok, hogy nagyon sok közös vonás van a teában és a borban, termesztése, előállítása és élvezete sok szempontból hasonló. „A bor vidámmá hangol, gondjaidat felejteti! A tea élessé teszi szellemedet, gondjaidat legyőzi.” mondja egy régi kínai közmondás, ami azt sugallja, hogy két kultikus tudatmódosító szerről van szó, több évezredre visszanyúló hagyománnyal 🙂

A tea támogató ereje összetételében rejlik, ami szintén a cserje és a feldolgozási mód függvénye. Ilyen szempontból az alábbi lehetőségek jöhetnek szóba:

  • reggeli, ébredés utáni teára van szükséged, amitől gyorsan felfrissülsz
  • délelőtti teára van szükséged, ami biztosítja a folyamatos frissességed és jó közérzeted napközben (melegben hűt, hidegben fűt, vagy semleges), ÉS FINOM
  • kora délutáni, ebéd utáni teát szeretnél, amely segíti az emésztést és csökkenti az evés utáni bágyadtságot
  • “ötórai” teát szeretnél, ami ébren tart a nap hátralévő részében, de estére nem zavarja az elalvásod
  • esti munkához, vagy tanuláshoz szeretnél valamit, ami kíméletesen, de hosszan ébren tart, tudsz vele tanulni, alkotni, figyelni még órákig
  • munka utáni, lazító, levezető teázáshoz kérsz ajánlást, ami inkább az élvezetről és hangulatról szól, MINDENKÉPPEN FINOM
  • gasztronómiai szempontból érdekel a tea, új ízeket és aromákat szeretnél felfedezni
  • a teaszertartás meditatív, harmonizáló hatása érdekel

Teafajták feketén fehéren

A teacserje vagy Camellia Sinensis és a teanemzetség többi tagja Kínában őshonos örökzöld növények, amelyeknek elsősorban leveleit fogyasztjuk. A levelek kékeszöld fényű, bőrszerűen kemény állagú növényi részek, a szedéstől a fogyasztásig számos feldolgozási eljáráson mennek keresztül, amelynek eredményeként illatos, aromás, szárazon is szép és egységes formájú termék kerül a dobozba. Szedéskor a cserje tetején található fiatal, élénkzöld hajtásokat és rügyeket kézzel gyűjtik össze, hiszen egyébként nem biztosítható az egységesen jó minőség. A feldolgozás során különböző eljárásokat alkalmaznak, fonnyasztják, sodorják, oxidálják, formázzák, szárítják vagy sütik a leveleket. Végső soron az alkalmazott procedúrák határozzák meg a tea típusát, amely az oxidáció és fermentáció mértékétől függően lehet fehér, zöld, oolong, vörös (fekete) és puerh, ebben a sorrendben egyre sötétebb főzetű. A zöld és fehér tea nem oxidált, az oolong részben oxidált, a vörös (fekete) erősen oxidált, a puerh tea pedig utóérlelt, fermentált fajta. Jellemzően a zöld, fekete és puerh teák koffeinben erősebbek, az oolong és fehér teák főzete lágyabb, könnyebb.

Hogyan készítsünk finom teát?

Akár a kínai teakungfu, akár a tökéletesre fejlesztett japán teaceremónia, akár európai szokások szerint forrázzuk a teánkat legfontosabb, hogy használjunk friss, minőségi teát és mellékízektől mentes, alacsony ásványi anyag tartalmú vizet. Ilyen szempontból a 400-500 mg/l ásvány tartalmú palackos vizek és forrásvizek megfelelőek, a szűrt víz elegendően tiszta, a tisztított víz szintén alkalmas, a csapvíz a hozzáadott adalékok miatt ronthatja a tea minőségét. Fontos a tea és víz helyes aránya, mivel nagy mennyiségű víz kevés teát eláztat és unalmassá tesz. Számoljunk 1-2 gramm tealevelet minden deciliterre, de az egy kanál tea egy csésze víz arány is elég jó eredményt ad. A tea különösen kényes a forrázási hőfokra és áztatási időre, AMELYET MINDEN ESETBEN FELTÜNTETÜNK A CÍMKÉN.

A túl forró víz, vagy a túl hosszú áztatási idő elveszi a kellemes illatot és kilúgozza a keserűbb vegyületeket és cseranyagokat, amitől a tea nem lesz erősebb, de teljesen élvezhetetlenné válik. Aki pedig kifinomultabb teákra vagy szertartásos teázásra vágyik, előbb utóbb rátalál „a tea útjára” is. Ha már kész a főzet, elkerülhetetlen a kérdés, hogy ízesítsük-e és mivel. Ehhez kapcsolódóan álljon itt egy részlet a Fiumei Kávébehozatali Társaság 1934-es prospektusából: „ Ha a tea főzője abban a szerencsében részesült, hogy valami nagyon finom teát volt módjában megszerezni, akkor arra kéri e sorok írója, hogy a teához ne használjon se citromot, se rumot, hanem ízlelje meg tisztán, és rá fog jönni, hogy a rummal, stb-vel vegyített tea csak náthás, meghűlt embernek való, de akinek szaglási és nyelv érzéke egészséges, az egyedül a tea zamatában és illatában fogja megtalálni mindazt a gyönyörűséget, amiről a kínaiak és a japánok költői halhatatlan ódákat zengenek.”

Várunk Benneteket szeretettel 🙂