A teljes értékű fehér tea

A fehér tea egyszerű előállítási folyamata lehetővé teszi a tea hatóanyagainak legnagyobb mértékű megőrzését. Más teafajták esetében a különféle feldolgozási eljárások után elkerülhetetlen, hogy a hatóanyag tartalom megváltozzon olyan módon, hogy a főzet aromásabb, erősebb, csersavasabb, vagy éppen lágyabb legyen. A zöld teák esetében a klorofill és antioxidáns tartalom teljes konzerválásában, a fermentált teáknál a gyomor és bélfunkciók magas fokú támogatásában és védelmében rejlik a teák erőssége. A fehér teáknál az egyszerű szedés és szárítás tökéletesen megkíméli a tea fő alkotóelemeit, de mást nem ad hozzá. A kínai hat fő teafaj közül a fehér tea a bonyolult kivitelezés és túl sok kézi beavatkozás nélküli feldolgozással a természethez legközelibb, legédesebb ízt nyújtja. 

Fehér tea esetében a szedést követően a leveleket vékony rétegben kiterítik szűrt napfényre, vagy egy szellős szobába, és hagyják fonnyadni, majd esetenként röviden szárítják. A fehér tea készítés titka a “történni hagyás” az oxidáció nem elősegített, az enzimműködés nem gátolt. Így a tea megőrzi friss, zöld, életteli jellegét, ugyanakkor a minimális, természetes oxidáció nyomán kap egy meleg, napsütötte karaktert is, ami édes, gyümölcsös, fűszeres ízben jelenik meg. Névadó tulajdonsága a fiatal rügyeken vagy leveleken található finom pehelyréteg, amely szárazon ezüstösen fehér színben fénylik. Az jó fehér tea a nyelv hegyétől a torok aljáig érezhetően édes, citrusos aromájú és üde virág illatú, különlegesen finom ital.

A fehér tea orvosság és kincs

Flavonoid tartalma a legmagasabb minden teatípus között, jelentős antioxidáns, antiallergén, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, emellett fluorid, és theobromin tartalma is magas, mindkettő védi a fogzománcot. Más teákhoz képest béta-karotin is nagyobb mennyiségben található benne, ami az A vitamin előanyaga. 

A theobromin enyhe nyugtató hatása kiegészítve a zöld teákénál alacsonyabb koffeintartalommal ideális késődélutáni, koraesti “levezető” teává teszi. Nyugodt, csöndes, szemlélődő derűt hoz, és az ésszerűség határain belüli lelkesedést. (Egy fehér teát először kóstoló ismerős megdöbbenten kiáltott fel hogy “Ez finom!”, majd kijelentette, hogy “Napon megszáradt ruha.” és “A gyerekkori emlékeim.”)

Fujianben évszázadok óta a láz csökkentésére és kanyaró kezelésére használt hagyományos gyógyszer. Hűtő hatása miatt a frissebb fehér teákat tavasszal és nyáron fogyasztják, de egy érettebb, “orvosság”, vagy “kincs” kategóriájú tea sűrűre, fűszeresre készítve a téli időszakban is bármikor megállja a helyét. 

A fehér tea hazája Fujian – “Nyolc rész hegy, egy rész víz, egy rész termőföld”

A fehér tea hazája a szubtrópusi klímájú Fujian tartomány. Folyókkal szabdalt hegyláncai ideális környezetet biztosítanak a termesztésnek. A tél enyhe, nyáron a monszun 1200-2000 mm csapadékot hoz a tenger felől. A Min folyótól északra, a Fuding járáson belüli Taimu hegy területe a legrégebbi és legnagyobb fehér tea termelő terület, emellett Zhenghe, Jianyang, és Songxi járások is a fehér tea készítésre fókuszálnak. A hegyek lankásabb (legideálisabb esetben északi) lejtőin a teának kedvező, vörös agyagos, jó vízelvezetésű talajon terülnek el a kertek. A Dabai, Xiaobai és a Shuixian cserjetípus leveleiből is készül fehér tea.

Bai Hao Yin Zhen – Ezüst tűk

A fehér teák királynője. Csak és kizárólag a Dabai cserje nagy, fehér pihékkel borított, kézzel szedett rügyeit tartalmazza levelek nélkül. A sűrű ezüstösen csillogó szőröcskék megvédik a rügyet az erős napsütéstől, és kora-tavaszi hőmérsékletváltozásoktól. A tápanyagtól duzzadó, telt rügyek a hagyományos orvoslásban egykor rinocérosszarvval azonos értékű gyógyszernek számítottak. A tea ragyogó világossárga olajos színű, az tea íze friss, édeskés, kifinomult, semmivel nem összetéveszthető.

Bai Mu Dan – Fehér Bazsarózsa

A Bai Mu Dant hagyományosan egy rügyhöz két levéllel szedik. A rügy és a levélfonákok a kész teában fehéren ragyognak, míg a nagyobb levelek felszíne enyhén oxidálódva sötétebb hátteret alkot. Íze teltebb, virágos, édes, kevésbé lágy mint a Yin Zhené.

Shou Mei – Örök élet szemöldöke

A Shou Mei-t előállíthatják a Yin Zhen alatti levelekből, vagy későbbi nyári szüret során nagyon kevés rüggyel, alsóbb 2-3 levélből. A levelek sötétebbek, barnábbak, a tea aranyszínű, gyümölcsös, édes és egy kis őszi erdő jelleg is megjelenik benne. Fujianen kívül Guangxiban és Yunnanban is állítanak elő Shou Meit.

Préselt vagy öreg fehér tea – Lao Bai Cha

Az érlelt préselt fehér tea egy fujiani eredetű tárolási és tartósítási eljárással megőrzött különleges teakészítmény. Szélesebb körű elismertsége 2011-ben, a Sanghajban tartott Yuyuan Nemzetközi Tea Kultúra és Művészeti Fesztivál tea aukciójához kapcsolódik, amelyen egy 20 éves Fuding Laobai teát 188 000 jüanért adtak el. Ezt követően Pekingben, Sanghaiban és Kantonban is felfigyeltek az öreg fehér tea különleges tulajdonságaira, hogy az ősi kézműves módszereket alkalmazzák a gyártási folyamatban, vagyis a sütést és gyúrást mellőzve természetesen kiszárítva, a teakészítési technológia értékmegőrző és nagyon igényes. Ez a teafajta tehát csupán néhány évtizedes múltra tekint vissza, így nincsenek komolyabb tapasztalatok az eltarthatóság és fogyaszthatóság tekintetében, egyelőre nem jelenthető ki róla, hogy akár 40-50 év múlva is még finomabb, még értékesebb lesz.

Annyit tudunk, hogy a tárolás során a tea összetevőiben és aromájában kedvező változások történnek, és gyógyászati értékét egyre szélesebb körben elismerik Kínában. Úgy tartják, hogy az érlelt fehér tea erős antibakteriális és antivirális hatással bír, és egykor “Kanyaró Tea” és “Qinghuo Tea” néven ismerték. A tárolás során kialakuló aroma, íz és élettani hatásokra utaló régi mondás szerint: egyévesen tea, háromévesen orvosság, hétévesen kincs!  Élvezeti értékét tekintve az új fehér tea méz, orchidea, lonc, és sárgabarack aromájú, amely az érlelés során egyre oxidáltabb, mézesebb, nehezebb és aszúsabb lesz. 

A Yunnani fehér teák

Az utóbbi évtizedekben a megnövekedett kereslet hatására Yunnanban is egyre nagyobb mennyiségben készítenek fehért teát. A Dabai cserje helyi szaporításából származó cserjékről, illetve a Camellia assamica és a Camellia taliensis itt őshonos, nagylevelű fáiról is szüretelnek fehér teának valót, amit szálas formában, és lepényben préselve is értékesítenek.

Yue Guang Bai – Ezüst Holdfény

A Camellia taliensis a sinensis közeli rokona, Yunnan tartomány déli részén őshonos, mára veszélyeztetett faj. A vad, erdei fák hatalmas rügyeiből és leveleiből készül az ezüst holdfény tea. Különlegessége, hogy hagyományasan a holdfénynél szárítják. A levelek egyik oldala mély, lilásbordó színű, a másik fele ezüstösen fénylő, pihés. Az ízében leheletnyi kesernye sincs, tiszta, lágy, édes és könnyű.

Főzési módszerek

Adagoljunk 150-200 ml edénybe 3-5 gramm szálas, vagy 6-8 gramm préselt fehér teát. 85 °C fokos (gyöngyöző vagy halszem buborékos) vízzel öntsük le és áztassuk a zöld teánál hosszabban, közel egy percig. Az öreg fehér teák esetében alkalmazható a lassú felfőzéses technika, amellyel sűrűbb, likőrösebb, mézesebb lesz az eredmény.

Miért olyan drága a fehér tea?

A legtöbb zöld, oolong és fekete teát érett tealevelekből, vagy egy rügy és azalatti további levelek feldolgozásával állítják elő. Ezzel szemben a fehér teát elsősorban még kibomlatlan rügyekből, illetve ahhoz kapcsolódó fiatal hajtásokból nyerik, ami a teacserje legértékesebb része. A tavaszi szüret korai, még Qing Ming előtti, és 100%-ban kézi szedéssel történik. Az aprólékos szedés, a hagyományos feldolgozás és a magas piaci elvárások alakítják az árakat, továbbá a tea kellemes íze miatt minden fogyasztói rétegben nagyon kedvelt.