A Puerh tea fajtái és hatása az emberi szervezetre

Mire jó a puer tea, és miért igyuk minden nap?

A puer tea vagy puerh tea az egyik legjobb válasz napjaink kihívásaira. A puer a megnövekedett teljesítmény igénye, a végtelen munkaórák okozta szellemi fáradtság és a szervezetet érintő, civilizációs ártalmak okozta fizikai leépülés egyik legjobb megelőző- és ellenszere. A puer tea az egyensúly, a balansz fenntartása minden körülmények között, a legnehezebb pillanatokban is.

Nem ismerek ennél hatékonyabb és jótékonyabb szert a szellemi teljesítmény fokozására és fizikai teljesítmény támogatására. A mai világban a gondolkodó és dolgozó ember különösen nagy kihívásokkal néz szembe, amire a bevállt izgatószerek, mámorító hatású italok, vagy figyelemelterelés  már nem jelentenek megoldást. A problémákhoz való megoldáscentrikus hozzáállást és a teherbírás fokozását támogatja a puer tea, amennyiben a hosszabb fókuszált figyelem, éberség és tudatosság megőrzése a cél. A puer vagy puerh teának rövid távon kettős hatása van, amely a gondolkodó állapot fenntartása és a nyugalom megteremtése egyszerre. Azt hiszem ez minden teára igaz, de a puer teában azért különleges, mert a hosszú fermentációval bekövetkező átalakulás a csersavas, esetleg keserű tealevelek hatását az emésztőszervek által feldolgozhatóbb formában közvetíti számunkra, így a tea szervezetet támogató funkciójának nincs határa. A könnyen felszívódó teanin pszichoaktív tulajdonságokkal rendelkezik, egyrészt a koffeinnel szinergikus módon fokozza a kognitív teljesítményt, éberségfokozó, hangulatjavító hatású,  másrészt csökkenti a stresszt és szorongást. Ez a két dolog a nyugodt és fókuszált teljesítmény kulcsa. A puer teát a hagyományos kínai orvoslás is számon tartja gyulladáscsökkentő, vízhajtó, fejfájást és kimerültséget mérséklő, vértisztító, ezzel összefüggésben kijózanító hatása miatt, étkezés után könnyíti (nem gyorsítja, csak természetessé teszi) az emésztést. Hosszú távú rendszeres fogyasztása a hagyományos kínai gyógyászat  szerint segít kezelni és megelőzni a “három magas betegség” : magas vérnyomás, magas vércukorszint és magas  koleszterinszint kialakulását. A puerben lévő hasznos baktériumok természetesen védik és helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, ezzel segítik a tápanyagok lebontását, a vitaminok felszívódását, vagyis az emésztőrendszeren keresztül gondoskodnak a szervezet működéséhez szükséges anyagok egyensúlyáról és az immunrendszer működéséről.

A puer teát nemcsak gyógyhatása, de szépsége és a teakultúrában betöltött ősi, közvetítő szerepe miatt is megbecsüljük. A puerh a legértékesebb, legszebb és az emberi életminőséget leginkább támogató tea, amely sötétre érett, sok esetben préselt, öregített, földes-olajos ízű kifinomult ital. Minősége és értéke alapanyagától, termővidékétől és korától függ. A puer tea 2006 óta eredetvédett tea, ebben az évben a Yunnani Minőségi és Ellenőrzési Hivatal geográfiailag Yunnan tartományhoz kötötte. Tehát a puerh tea egy speciálisan Yunnan határain belülről származó, helyi alapanyagból (Camellia Sinensis Assamica) , egyedi eljárások szerint készülő, különleges karakterű tea, amely utóérésen megy keresztül és öregítése által egyedi összetételű teaspecialitás áll elő. Korát és termővidékét katalógusokban jegyzik. 

A yunnani puer tea a világ összes teája közül a legizgalmasabb és legöregebb

A puerh tea Yunnan tartomány (Dél-Kína) határain belülről származó, gyakran ősi teafákról szedett, napon szárított, egyedi eljárások szerint készülő, különleges karakterű tea, amely utóérésen megy keresztül és öregítésével egyedi összetételű és aromájú teaspecialitás áll elő. Ezt a teát a kínai orvoslás korunk legnagyobb rizikófaktorokkal rendelkező életmód-betegségeinek megelőző szereként tartja számon.

Sokan öreg teaként is hivatkoznak rá, mivel az évek során élvezeti értéke és komplexitása fejlődik, pénzben kifejezett értéke folyamatosan nő. A Yunnani Minőségi és Technikai Ellenőrzési Hivatal 2006-ban a puerh teát geográfiailag Yunnanhoz kötötte és kimondta, hogy a puerh kizárólag helyi alapanyagból készülhet. Az öregítés lényege, hogy évek során végbemenő fermentációval a puerh tea fokozatosan besötétedik, illata és aromája megváltozik, nagyon természetes föld és pinceszagot nyer. Savaiban és zöldességében visszafogottabb, olajosabb, simább lesz, ezzel párhuzamosan az emberi szervezet számára hasznos bioaktív anyagok feldúsulnak a teában és egészségmegőrző hatása fokozódik. Ez a kontrollált folyamat a puerh érlelése. A puerh teáknál csakúgy mint a boroknál megkülönböztetik és feljegyzik a teák évjáratát és származását, valamint értékelik és számon tartják a legjobbakat. A minőségi italkultúra a puerh teák esetében híres gyártók vagy régiók, illetve azok évjárataiban rejlő egyedi karakter felfedezését és megismerésének örömét jelenti. A puerh teának nemzedékeken, hegyeken, erdőkön és falvakon átívelő üzenete van, amely minden egyes évjárat, terület és gazdálkodó család teáját egyedivé teszi.

A puer tea értékét és hatásait a belső tartalomból kiindulva ismerhetjük meg

Kezdetben az erdőkben fellelt, a térségben őshonos Camellia sinensis var. assamica nagylevelű fák leveleit szedték és dolgozták fel az itt élő törzsek. Később magról szaporították az értékesebbnek ítélt növényeket, majd tealigeteket, teakerteket hoztak létre a yunnani erdőségekben. Yunnan, Kína dél-keleti tartománya teljes egészében hegyvidék 2000-5000 méter magas csúcsokkal, amelyek között 6 folyórendszer különül el. Klímája szubtrópusi hegyvidéki jellegű magas páratartalommal és rengeteg csapadékkal, amely különösen kedvez a teának. A térségre jellemző 4,5-5,5 pH értékű vörösagyag talaj jelentős ásványi anyag és nyomelem tartalmú termőföld, amely a puerh teák karakterében is érvényre jut. Az erdőkkel tarkított meredek, sziklás hegyoldalakon patakok és folyók táplálják a teát, amely a laza, jó vízelvezetésű talajban különösen jól fejlődik. A puerh tea ezen kiváló környezeti adottságoknak köszönhetően vált igazán naggyá tartalmában, hatásában és erejében.

A puerh tea különleges ízvilága, magas élvezeti értéke és kultúrtörténeti jelentősége

Az elmúlt években a minőségi italfogyasztás területén a bor, kávé és egyéb italok mellé felzárkózott a tea is. Amióta az ősi termőterületek először felfedezett fáiról kiderült, hogy levelei jótékony hatással bírnak közel 5000 év telt el. Ez idő alatt fokozatosan létrejöttek azok a cserekereskedelmi útvonalak és központok, amelyeken a puerh teát összegyűjtötték, majd Sichuanba és Tibetbe szállították. A Himalája keleti részét képező, észak-déli irányban folyókkal szabdalt Hengduan Shan (Gongga 7556m) szinte beékelődik a Tibeti-fennsík, Yunnan Guizhou-fennsík és a Sechuáni-medence közé. Több mint 1000 éve, az itt élő népek áttörve a hegyeket kiépítették a világ legmagasabban fekvő kereskedelmi útvonalát a Régi Tea Ló Útját, amely ma is működik és összeköti a három tartományt. A Régi Tea Ló Út jelenleg is működő szakaszai több falun vezetnek keresztül, ezen kívül a Yunnan-India, Vietnám-Burma-Laosz cserekereskedelmet is részben ezen keresztül bonyolították. A kínaiak a teáért, lovakat, jakvajat, sót, szőrméket, textíliákat, fűszereket és gyógynövényeket kaptak cserébe. Kínában a puerh tea 1656-ban felkerült a császári ajándékok listájára, ettől kezdve termesztése és kereskedelme óriási fejlődésnek indult.

A puerh teának érlelési módja szerint két alaptípusa van: a sheng és a shu puerh

A sheng puerh az ősibb, természetes érlelésű tea, amikor a sütött, gyúrt, napon szárított leveleket röviddel a feldolgozás után formákba (tégla vagy korong) préselik és elrakják.

A természetes érlelésű tea a zöld, nyers vagy sheng puerh, amely az évek során utóérésen megy keresztül és 15-20 év alatt végbemenő fizikai és kémiai változások során nemesedik. 1975-ben a Menghai teagyár a tömeges piaci igényeknek megfelelve a Guangxi Liu Bao tea előállítási technológiája alapján kidolgozta a tea érlelésének gyorsított formáját. A gyorsított érleléssel készülő teát sötét, főzött, vagy shu teának hívjuk, egyrészt mert a fermentáció ideje alatt a bálák belsejében hő szabadul fel, másrészt mert a kész termék színe eleve sötét.

A shu puerh esetében a szárított alapanyagot visszanedvesítve és ponyva alatt érlelve a fermentáció néhány hét alatt végbemegy és a tea fogyaszthatóvá válik.

A gyorsított érlelés célja, hogy rövid idő alatt eltávolítsák a teából a zöldes, savas jegyeket és fogyasztható legyen. Ez a tea olcsóbb és alapvetően alkalmasabb az egyre növekvő piaci igények kielégítésére, azonban aromája, textúrája és utóíze messze elmarad a hagyományos érlelésű teák 10-15 év alatt kialakuló egyedi karaktere mögött. Általánosságban el lehet mondani, hogy mind a két fajtát érdemes öregíteni, mert hosszútávon egyre simább, teltebb, gazdagabb és komplexebb az ízük, probiotikus összetételük pedig egyaránt gazdagabb lesz.

A puer tea minőségét a felhasznált levélzet, a feldolgozás szakszerűsége és a tárolási körülmények határozzák meg

A levélzet minőségét illetően két tényezőt érdemes figyelembe venni, az egyik a gazdálkodási módból fakadó eltérés, a másik pedig a felhasznált levelek besorolási osztálya, ezzel összefüggésben a rügyek aránya a termékben.

A modern gazdálkodásra jellemző ültetvényes-teraszos teáknak (taidi cha yuan) vannak pozitív hozadékai (kiváló fajták egyszerű szaporítása, újabb fajták és nemesítések) de a kisebb gyökérzettel, kevésbé tápanyagdús talajban fejlődő növények levélminősége átlagos. A kiváló levélminőségű teákért be kell hatolni mélyen az erdőbe. Az erdőben keletkező humusz ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdagabb táptalajt nyújt a magas minőségű, vad (sosem volt megművelve) és félvad ( régi dinasztiák alatt ültetett, majd elvadult facsoportok) teafáknak, illetve az ott élt törzsek elhagyott teakertjeinek. Az ilyen teákra vad teaként vagy öregfás (gu cha yuan, gu shu cha) teaként szoktunk hivatkozni. Koruk jellemzően meghaladja a 100 évet, méretük almafához hasonló, gyökérzetük kiterjedt, mélyre hatoló, levélminőségük elsőrangú. Az utóbbi években a puerh ágazatban a hagyományos gazdálkodás felé fordulva kisebb vállalatok ökológiai gazdálkodású teakerteket (shengtai cha yuan) hoztak létre. Ezek erdők mellett található permet- és vegyszermentes kertek, magról szaporított, nem túl sűrűn ültetett teafákkal. Az ökológiai gazdálkodású kerteket a legkorszerűbb növényvédelmi módszerek szerint gondozzák, szerves trágyázáson alapuló, biológiai növényvédelemmel támogatott eljárásokkal. A levélminőség és beltartalom tiszta, egészséges és megbízhatóan magas.

A tealeveleket fejlettségük szerint több fokozatba sorolják, a kisebb szám a fiatalabb leveleket jelöli 10 fokozaton belül. A nagyon fiatal, friss rügyeket az 1-2-es szint jelöli, a rügyek és fiatal levelek következő fokozatai a 3-4 szint, a normál tealeveleket az 5-6-os fokozatba sorolják, az öregebb és nagyobb tealevelek a 7-8 fokozatba tartoznak, a legnagyobb és legöregebb leveleket 9-10 fokozattal jelölik. A különböző fokozatú tealevelek kiválogathatók, illetve keverhetők, az eredmény stílusban és árban eltérő. A több rügyet tartalmazó teák értékesebbek, tartalmasabbak és erősebbek.

A tea szedése tavasszal és ősszel több ütemben, ahogyan a rügyek előbukkannak, 2-3 hetente esedékes. Természetesen legértékesebbek a kora tavaszi teák, hiszen a téli időszakban elraktározott tápanyag ezekben a teákban realizálódik. A szedésnek délután van vége, utána pihentetik, majd sütik a teát, ezzel lassítják az enzimes reakciókat. A következő fázisban gyúrással és sodrással puhítják és formázzák a leveleket, majd estére pihentetik. Másnap reggel kirakják a napra száradni, a tea néhány óra alatt enyhén fermentálódik, íze melegszik, édesedik. Napközben többször átforgatják a teát, amíg a halom teljes egészében megszárad. Ezzel elkészül a maocha, a száraz tea alapanyag. A maochat feldolgozó üzembe viszik, ahol a leveleket több fázisban géppel vagy kézzel válogatják, levélosztályokba sorolják. Ezt követően egy lépésben gőzzel fellazítják és megadott súly és forma szerint préselik.

A puerh érlelésekor ügyelni kell rá, hogy a fermentációban résztvevő biológiailag aktív mikroanyagok működéséhez megfelelő páratartalmat, oxigént és egyenletesen közepes hőmérsékletet biztosítsunk.

Az érlelés során körültekintően kell eljárni, mert a túl nyirkos környezet gyorsítja a fermentációt, az alacsony páratartalom viszont lassítja vagy megállítja az érést. Az évszaknak megfelelően érdemes kontrollálni a folyamatot, és monitorozni a tárolási kondíciókat. Itt nagyon körültekintően kell eljárni, egyébként minőségromláshoz és furcsa szagokhoz vezet a kontroll nélküli nedvesség. Ha jól érik a tea, felülete fényes, színe kontrasztos, illata intenzív, íze szenzációsan finom. Ha túl gyorsan érik, felülete matt, esetenként penészes, szaga fülledt és dohos, íze kellemetlen. A megfelelő hőmérséklet (22-25 °C) és páratartalom (50-70%) mellett gondoskodnunk kell róla, hogy idegen szagok ne érjék és rendszeresen szellőztetve legyen. Az egyenletes éréshez szükséges oxigéndús levegőt ventilálással vagy szellőztetéssel célszerű biztosítani.

A puerh teák szállítási, tárolási és érlelési okok miatt gyakran préselt formában kerülnek forgalomba

A préselt teák lehetnek korong, tégla, tuocha vagy gomba formájúak, általában 100, 200, 250, 357, 500 vagy 1000g-os tömegűek, de nagyobb teákra is bőven akad példa. Valószínűsíthető, hogy a préselés előzménye a Tea Ló Útján való szállítás során alkalmazott kényszermegoldás, illetve a zordabb időjárási körülmények közötti hosszabb távú eltarthatóság volt. A régi időkben a fermentáció ilyen körülmények között szinte természetes folyamat volt, napjainkban már az érlelés szigorúan kontrollált (hőfok, páratartalom, fényviszonyok, szellőzés) körülmények között, érlelő termekben zajlik és a szállítás során is nagy körültekintéssel járnak el, hogy a megváltozott klímaviszonyok kevésbé károsíthassák a teát.

A puerh értékének megítéléséhez meg kell ismernünk a termelési feltételeket

Yunnan autonóm régió, népessége 90%-ban helyi törzsekből és vándorló nemzetségekből áll. A kínai állam 25 törzset ismer el hivatalosan, amelyek nyelve és vallása is eltérő. Ezek a törzsek faluközösségekben élnek és napjainkban is elsősorban ők vesznek részt a termelésben, illetve a teaszedési munkálatokban. Közöttük az első teával foglalkozó törzs a Bulang törzs volt, akik kezdetben a falvaik környékén található ősi fák leveleit szedték le, később a gondozásba vett fák magjait elültetve, a falu környéki erdőkben létrehozták az első teakerteket. Különböző vágási technikákat fejlesztettek ki az egyenletes növekedés biztosítására, ezzel elsőként művelésbe vonták a teát. A XIX és XX század megnövekedett igényei a teatermesztésbe is begyűrűztek tömegtermelés formájában. Ez nagy kihívást jelentett a gazdálkodóknak, ezért a családi gazdaságok mellett megjelentek az első nagy teagyárak, akik az erdőkből kiszakított területeken létrehozták a teaültetvényeket. Az állam és a kínaiak benyomultak a térségbe, a törzsi és családi üzemeknek átmenetileg leáldozott. Az elmúlt időkben megnövekedett az igény az egészségesebb, erdei kertekből származó teák iránt és a nagy gyárak mellett újra megerősödtek a régi teafákat gondozó, illetve ökológiai gazdálkodást folytató falugazdaságok.

A Yunnan déli részét átszelő Rákkör két éghajlati övet választ el a térségben. A trópusi régió, Xishuangbanna prefektúra és Puer/Simao déli része forró és csapadékos, míg a Rákkörtől északra fekvő vidék párás, szubtrópusi klímájú, enyhe tél és meleg, csapadékos nyár váltja egymást. Ebben az összetett, változatos természeti környezetben, a magas hegyek és mély völgyek között, minőségben és tartalomban is jelentős eltérések mutatkoznak az egyes termővidékek teáiban. Yunnan tartomány legjobb puerh teái a déli prefektúrákból származnak, elsősorban Xishuangbanna (Menghai, Mengla), Simao (Puerh),Lincang (Yongde, Fengqing) és Baoshan teái váltak elismertté.

Az egyedi karakterhez hozzájárul a gazdag élővilág teafajtákban és természetes teamutációkban is megnyilvánuló sokszínűsége. A variációk külső és belső tulajdonságaikban is eltérnek, a levelek különböző mérete, színe, erezete, ásványi anyag tartalma, ereje és íze más-más minőségű termékben realizálódik. Ezek a teakultúrák egy-egy teahegy, illetve régió környékén terjedtek el, ami annak a fajtának a legkedvezőbb növekedési feltételeket nyújtja magasság, klíma és talaj összetétel szerint.

A Hat híres teahegy, Xishuangbanna  és Menghai régió

A régi kínai feljegyzések szerint egész Kínában a leghíresebb és legelismertebb teák a Hat Híres Teahegyről származnak, amelyek a Xishuangbanna prefektúrát kettészelő Lancang keleti partján, Mengla kerületben terülnek el. Az alábbi hegyek tartoznak ide: Youle, Gedeng, Yibang, Mangzhi, Manzhuan, Mansa majd a Yiwu. A későbbiekben más környékbeli hegyeken is találtak kiváló teákat a Lancang nyugati partján, ezek a Nannuo, Bulang, Xiding és Bada hegyek (Menghai kerület). Így együtt tehát már Tíz Híres Teahegyről írtak a feljegyzésekben. Később még három hegy teái váltak kedveltté, amelyek a Banzhang (Menghai) Jingmai (Simao prefektúra, Lancang kerület) és Mengku (Lincang prefektúra, Shuangjiang kerület). Az innen származó teák ízét és aromáját az egész világ teás közössége elismeri.

A termővidékek egyedi karakteréből kiindulva két megközelítés mód alakult ki a puerh szektorban. Kommunista éra és nagyobb gyárak esetében a különböző helyekről származó nyersanyagok keverésével az egyensúlyra törekvés, illetve a finom összeállítások, un. receptek készítése jellemző. Cél a termelés egységesítése, és a teák ízesítő jellegéből fakadó egyedi kompozíciók nagyüzemi előállítása. Az elmúlt években a jól bevált, magas szakértelmet igénylő összeállítások (7542, 7262, 7581) mellett a fogyasztókban kialakult az igény a pontosan meghatározható hegyekről és falvakból származó teák kóstolására. A 90-es évek végétől a növekedésnek indult, hirtelen megnyíló puerh ágazatban felbukkant magántermelők már a teák pontos eredetére helyezték a hangsúlyt. A második megközelítésben a termelők új generációja, általában egy család vagy faluközösség, az adott régió jellegzetességeinek, minőségének és hírnevének felépítését tűzte ki célul.

Az érlelt puerh tea jótékony hatást fejt ki a leggyakoribb egészségügyi kockázati faktorokban

A puerh teát a régi Kínában élő taoisták a belső alkímia egyik elixírének tartották, elsősorban gyógyító hatása miatt fogyasztották, továbbá jelentős szerepet tulajdonítottak neki a test egyensúlyának megteremtésében. Később a konfucionisták úgy tartották, hogy táplálja a testet és segít megérteni belső elrendezésünket, velünk született hajlamainkat. A buddhisták inkább spirituális módon viszonyultak hozzá és elsősorban éberség fokozó hatása miatt, hosszú meditációk során fogyasztották a megvilágosodáshoz vezető úton.

Már régóta ismeretes, hogy a tibetiek rengeteg puerh teát isznak, mert segíti a nagyrészt húsból és állati zsiradékokból álló ételeik emésztését. Ezt alapul véve laboratóriumban vizsgálva megfigyelték, hogy érleléskor a puerh teában olyan gombák és baktériumok szaporodnak el, amelyek az emberi szervezettel összhangban működnek és segítik az emésztést. A puerh teában megtalálható enzimek által vezérelt utólagos fermentációval a teában elszaporodó gombák és baktériumok a teában található szerves vegyületek bomlásához és átalakulásához vezetnek. Ennek eredményeképpen fizikai és kémiai állapota jelentősen megváltozik, színe, aromái, illata földes, olajos jegyeket vesz fel, cseranyagai lebomlanak, keserűsége, zöld jellege teljesen megszűnik, íze nemesedik.

A puerh tea a modern ember számára az egészségtudat és a hagyomány ötvözete. A kínaiak szerint 40 év fölött az egyetlen ital, ami jó a szervezetnek, mert számos olyan szervi működésre jótékonyan hat, amely a későbbiekben betegségeket okozhat. Tisztítja a vért, csökkenti a vér koleszterinjét, antibakteriális és antivirális hatású, antioxidáns kapacitásának mértéke (ORAC) ez élelmiszerek között az egyik legmagasabb. A puerh tea tartósan javítja az ember szellemi és fizikai kondícióját, hozzájárulva ezzel az egyéni életminőség javulásához.

A puerh teában eredendően olyan antibiotikumok találhatók, amelyek gátolják a kórokozó baktériumok növekedését és szaporodását. Természetesen tartalmazza a Penicillint, amelyet a nyugati orvoslás a 20 század csodájának tart, ezzel gyógyítja a fertőzéses, bakteriális betegségeket. A keletkező élesztőgombák és penészgombák fontos táplálékkiegészítők, a hasznos baktériumok a bélrendszerben aktivizálódva természetes módon védik és helyreállítják a bélflóra egyensúlyát. Összességében a puerh tea segít a tápanyagok lebontásában, egyes vitaminok termelődésében, a kórokozókkal szembeni védelemben és az immunrendszer helyreállításában.

Mivel az emésztésen keresztül a szervezetben előforduló anyagok egyensúlyát biztosítja, a puerh tea minden komoly, arányeltolódással összefüggésbe hozható ún. magas betegséggel szemben megelőző módon véd. Hosszú távú, rendszeres de mértékletes fogyasztása segít kezelni, illetve megelőzni a „három magas betegség” a magas vérnyomás, a magas vércukor szint, illetve a magas vérkoleszterin szint kialakulását. A puerh teát a hagyományos kínai orvoslás is régóta számon tartja gyulladáscsökkentő, vízhajtó, fejfájást és kimerültséget mérséklő, méregtelenítő és kijózanító hatása miatt.

——

Copyright © Flying Bird Tea House: a fenti írás nem szabad felhasználású. Bármely alkotóeleme (különösen szöveg) a Flying Bird Tea House előzetes, írásos engedélyével használható fel, forrásmegjelölés mellett. Ennek hiányában információink illetéktelen leközlése, anyagi előnnyel járó tovább adása jogi következményekkel jár. info@flyingbirdteahouse.hu