A Matcha a legzöldebb zöld tea

Japán tea tanfolyamaink  >>>
Kistermelői matcha tea kínálatunk WEBSHOP  >>>

A matcha tea (抹茶) a japán teaszertartás teája kilenc évszázada, mely a 20. században gyorsan a japán kultúra egyik legismertebb jelképe lett. A “legzöldebb zöld tea” az egyetlen tea, melyet vízzel elkeverve teljes egészében megiszunk. Japánban nem csak a szertartások, de a mindennapok része, és egyre több rajongója és rendszeres fogyasztója van nyugaton is. A matchát először próbáló teások körében a legmegosztóbb teának számít: sűrű, intenzív zöld roham az érzékszervek lenyűgözésére. Jól elkészítve krémes, habos, hosszú utóízű, sohasem keserű, a magas klorofill tartalmú zöldségekre emlékeztető, de azoknál jóval komplexebb ízű ital.


A matcha a teaházak után időközben a minőségi kávézók elmaradhatatlan itala is lett, mint “matcha latte”, vagy éppen a kávé kellemetlenebb hatásait hátra hagyni kívánó ex-kávésok új, reggeli ébresztője, délutáni újraindítója is. A matcha ma már superfood is, a legtöbb antioxidánst tartalmazó (15-szörös antioxidáns tartalom az élmezőny többi tagjához képest), komplex egészségmegőrző hatású élelmiszer. A matcha tea alapvető hatóanyagai az erős antioxidáns hatású katekin, a koffein, és a teanin. Utóbbi hatása jelentősen befolyásolja, finomítja a koffein hatásait, így a japán zöld teák, – és azon belül is kiemelten a matcha – rendkívül hosszú, kíméletes frissítő hatással rendelkeznek.

A kereslet csak nő, Japánban és nyugaton egyaránt, miközben a rendelkezésre álló termőterület nem növekszik: a hagyományos termesztést és feldolgozást követő, minőségi teákat előállító, sokszor többszáz éves családi cégek teái hamar elkelnek minden évben, többnyire már belföldön, a teát előállító régióban.

A kilencedik század elején Saicho és Kukai szerzetesek vitték az első teacserjéket Japánba, de valószínűleg volt a hátizsákban préselt fehér tea is, mely a Szung-dinasztia idején Kína szertartásos teája volt. Teázás előtt porrá őröltek belőle egy adagot, majd egy nagy, lehetőleg fekete csészében elkeverték egy kis adag vízzel. Porrá őrölt fehér kínai tea volt, a mai porrá őrölt zöld tea, a matcha elődje. Kicsivel (sok-sok évvel) később, a 12. század elején már buddhista szerzetesek termesztették a teát Uji környékén, a Kyoto közeli hegyekben (Kōsan-ji templom), majd kb. 750 évvel ezelőtt az ujitawarai Obuku régióban megkezdődött a tea komolyabb, ültetvényes termesztése is.

A matcha hamar a japán teaszertartások teája lett, sok folyamatot beindítva. A drága, festett kínai porcelánokat felváltották a hétköznapi kinézetű, rusztikus japán kerámiák, az ekkor már régóta működő kerámia központok (Bizen, Shigaraki) pedig kialakították saját teakerámia stílusukat. Ma már sok, egymástól könnyen megkülönböztethető stílus létezik Japánban. Hogy válasszunk csészét a teánkhoz? Matcha készítéshez talán a legelegánsabb egy fekete raku csésze, de egy szép, fehér mázas hagi chawan is elsőrangú választás. A durva felületű, mázatlan bizen chawanban jobban kopik a teahabosító chasen, de a tea finomabb, édesebb lesz ebben készítve. A fényes, tükröződő felületű tenmoku-mázas csészéből szinte világít a szép zöld tea, tükröződve a chawan belsejéből.

Magas minőségű, hagyományos matchát jellemzően ma is Japán két régiójában állítanak elő. Az egyik Kyoto Uji régiója, mely napjainkban is a legnagyobb presztízzsel bír. Az Uji-matchák felét Wazuka adja, de fontos központok még Uji, Ujitawara és Kyotonabe is. A másik terület Kyushu sziget Yame régiója, ahol a második világháború után indult igazán fejlődésnek a matcha készítés.

A 16. században jelent meg a kis ültetvények sátras (Tana) árnyékolása, ami az egyik legjellegzetesebb mozzanata a matcha termesztésének. Manapság elsősorban a modern, könnyű fekete műanyag hálóval takart sátrat használják, de újra terjedőben van a hagyományos (Honzu), természetes anyagokkal, sásgyékénnyel takart sátor is,  A növényeket általában a szedés előtt 3-4 héttel sátrazzák be, a napfény 50-80%-át kitakarva. Így a friss hajtásokban több klorofill termelődik, ezáltal a tea zöldebb lesz, és jóval lágyabb ízeket eredményez, mint a teljes napfényen növekvő termesztésnél (sencha).

Matcha teákhoz különleges, egészen ritka nemesítésű teacserjéket használnak, melyek alig 1-2 százalékát teszik ki a japán teatermesztésnek. Ezek közül az alábbiak a legjelentősebbek:

– Uji-Hikari, Samidori, Gokoh, Asahi, Okumidori

A japán teatermesztés alapfajtája a 20. század óta a Yabukita (“északi cserje”), mely kb 80%-át adja a japán teatermesztésnek. Ügyes teafarmerek, teamesterek gyakorlatilag bármilyen típusú teát (sencha, gyokuro, matcha) tudnak a leveleiből készíteni.

Ujiban a leveleket április végén kezdik szedni, a tavaszi szedési szezon (első szedés, ichibancha) május közepéig tart. A leszedett friss hajtásokat a lehető leghamarabb a feldolgozó üzembe szállítják, ahol első lépésként átgőzölik, hogy megakadályozzák az oxidáció beindulását. A leveleket ezután hűtik és szárítják. A sötétzöld, száraz, illatozó leveleket ezután megtisztítják a levélvégektől, esetlegesen rajtuk maradt száraktól, de még a levélereket is eltávolítják, így csak a levél legjava marad a feldolgozásban. A száraz, apró levéldarabokat tencha-nak hívjuk. A tencha leveleket még tovább válogathatják, blendelhetik, majd irány a malom, ahol púderfinomságú, 1-10 mikron szemcseméretű porrá őrlik. A gránitból készült, kézimunkával kivésett malmok 1 óra alatt pont egy doboznyi (40g) matchát tudnak őrölni.

A házi matcha készítés alapvető eszközei:

– Chasen, bambusz teakeverő
– Chashaku, bambusz teaszedő kanál
– Chawan, nagyalakú csésze, melyben elkészíthetjük, és amiből meg is ihatjuk a matchát.

A matchánk elkészítéséhez forró vízzel melegítsük elő a teás csészét, melyben egy pár percig áztassuk a bambusz chasent, hogy átnedvesedjenek, rugalmasabbá váljanak a szálai. Ezután egy kis ruhával töröljük szárazra a csésze belsejét, ahová a két teaszedő kanálnyi, nagyjából 2-3 grammnyi teapor fog kerülni. Óvatosan öntsük körbe a teahalmot 60-80 fokos, kb 1 dl-nyi vízzel, és gyors mozdulatokkal keverjük habosra, krémesre. Igyekezzünk minél hamarabb, néhány korttyal elfogyasztani, és élvezzük ki a hosszú utóízeket, és a még hosszabban tartó, kellemes, frissítő hatást!

Kép és szöveg Flying Bird Tea House

Japán tea tanfolyamaink  >>>
Kistermelői matcha tea kínálatunk WEBSHOP  >>>