Asahina Kabusecha, Yama no Ibuki – árnyékolva termesztett fukamushi tea, Okabe

Asahina Kabusecha, Yama no Ibuki – árnyékolva termesztett fukamushi tea, Okabe

4 850 Ft

Yama no Ibuki – “a hegy lélegzete”. Tökéletes kabusecha, telt, fűszeres aromákkal. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Japán, Shizuoka, Fujieda/Okabe
Szedési időszak 2023 május
Jártasság Haldó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg A kabusecha, fedett, vagy árnyékolt teát jelent. Többségében jó adottságú sencha kerteket árnyékolnak, a gyokuro kertekhez képest rövidebb ideig, általában 1-2 hétig. Sokféle kabusecha (vagy kabuse sencha, de nem kabusencha) létezik, igazi átmeneti tea, karakterében hol közelebb áll egy senchához, néha egészen gyokurós, a levelek feldolgozásának minősége is egészen változatos lehet. Manapság az összes teatermő vidéken készítik, Kagoshimától egészen Shizuoka északi, hegyi kertjeiig.

A Yama no Ibuki – a hegy lehelete – egy egészen különleges nemesítés. Illatos, fűszeres teát ad, sok umamival, aromái annyira zöldek, hogy nyugodtan a hegyre képzelhetjük magunkat teázás közben. Karaktere pont megfelelő arányban ötvözi a gyokurok telt, umamis ízeit, és a senchák frissítő, aromáit, “hegy illatait”. Izgalmas kabusecha, sokat látott japán tea ivók is egyből felnéznek a csészéből az első korty után.

A fukamushi teákat átlagban egy perccel tovább gőzölik, mint a normál gőzölésű (Futsumushi 30-40mp) teákat, nem is beszélve a röviden gőzölt (Asamushi, 30mp alatt) teákról. A fukamushi teák rendkívül népszerűek Japánban, sok teás régióban szinte egyeduralkodónak számítanak. A hosszabb gőzölési idő édesebb, kerekebb, teltebb aromákat jelent, a nyersebb, füves, gyógynövényes, élesebb ízek elmosódnak.

A fukamushi tea hétköznapi teának indult és a feldolgozási technika alapvetően a gyengébb minőségű levelek jobb felhasználhatóságát volt hivatott segíteni, mára azonban komoly minőséget és nagy élvezeti értékű teákat lehet találni ebben a kategóriában is.

Elkészítés Hagyományos japán stílusú elkészítése elsőként 1-2 perces, majd rövidebb, félperces felöntésekkel, 60-70 fokos lágy vízzel, a víz hőmérsékletét felöntésenként emelve. Lágyabb, könnyebb ízek eléréséhez használjunk jobban visszahűtött vizet több, rövid felöntéssel.
Érdekes
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)