Leírás
Származás | Bikouen Kyoto – Japán, Kiotó/Uji |
Szedési időszak | 2024 május, Uji, Kyoto |
Jártasság | Kezdő szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
A kiotói Bikouen egyik legnépszerűbb teája, 100 grammos kiszerelésben, remek, leveles teák tárolására is kiválóan alkalmas illatzárós fémdobozban.
Öreg Fenyőhöz méltón, a zöld több árnyalatában játszó, a legmagasabb usucha (híg, vagy könnyű matcha) kategóriába tartozó tea a kiotói Bikouen-től. Erős, telt ízű, fölfelé ívelő karakterrel, még egy kis harmatosan édes, fenyőrügy aroma is előbukkan a végén. Híg és sűrű teaként is kipróbálhatjuk, két különböző arcát fogja mutatni: a könnyű, virágostól egészen a nehéz, füstölő gyújtós kiotói templomi élményig. A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít. Ez garantálja az átlag feletti, selymes, krémes hatást, az élénkebb, jobban kiteljesedő ízeket. Az egész tea krémes, bársonyos állagú, ami a tea egyik legmeghatározóbb élménye. A tea könnyen elkészíthető, könnyen habosítható, és felnyitása után is még viszonylag hosszan megőrzi karakterét, ha megfelelő körülmények között, ha mindig gondosan lezárva, hűtőben tartjuk.A japán teaszertartás teája, a porrá őrölt rügytea, a matcha. A szűrt fényben növekvő levelek több klorofilt termelnek, így a tea zöldebb, édesebb, teltebb ízű lesz. A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít. |
|
Elkészítés | Elkészítéséhez két adagolókanálnyi – chashaku – kb 2g teát használunk, melyet egy nagy teáscsészében – chawan – habosra, teljesen elkeverünk a bambuszkeverővel, a chasen-nel. 60-80 ml, 80-85 fokos lágy vizet használjunk! |