Bizen váza kiöntővel- japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko, Okayama, Bizen

Bizen váza kiöntővel- japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko, Okayama, Bizen

44 800 Ft

Mázatlan, festett fatüzes égetésű bizen váza, Okayama, Japán.

Leírás

Fatüzes égetésű, festett bizeni agyagból készített váza. Kavicsokkal, vagy földdel feltölthető, kiöntővel ellátott váza, teaasztalra is helyezhető, kisméretű kerámia.

Anyaga, származása: Bizen kerámia, Okayama, Japán. 11 cm x 12.5 cm
Készítője: Uchida Kazuhiko, 2022 ősz, kemence típusa: Anagama

Kazuhiko-san teaházunk megrendelésére 2017 őszén készített először kerámiákat. A Mester műhelyében tett látogatásunk óta sok szép teás eszközt készített már közös ötleteink alapján. A kerámia készítője kiállítások rendszeres résztvevője, kb. 25 éve foglalkozik bizeni fatüzes kerámiával. A 2022-es őszi égetésből származó, rendkívül látványos bizeni mintákkal – látképekkel – díszített fatüzes égetésű kerámiák érkeztek.

A bizeni agyag magas vastartalmú, jellemzően a rizsföldek alól, 4-5m-es mélységből bányásszák. Az égetés akár 14-15 napon keresztül is zajlik, hatalmas mennyiségű fát elhasználva. A különböző mintázatok egyrészt a kemencében történő elrendezésből származnak, de szerepe van a véletlennek is. A bizeni kerámiák jellemzően mázatlanok, de a tűz közvetlen közelében égetett kerámiák egészen üvegszerű hamunyomot hordozhatnak. A bizenből származó kerámiákat a különböző mintázatok alapján osztályozzák, ilyen például a hidasuki (tűzhúr), sangiri (parázstakaró), fuseyaki (átfedés), botamochi (rizspogácsa), ao-bizen (kék bizen). A kerámiákon megjelenő mintázatokat látképeknek, tájképeknek hívják.
További információk a bizeni kerámiákról: Bizen: tűz és Hamu