Fényesre pácolt, szépen erezett, mélybarna árnyalatú keményfa teatálca – 35×25.5×5.5 cm

Fényesre pácolt, szépen erezett, mélybarna árnyalatú keményfa teatálca – 35×25.5×5.5 cm

28 000 Ft

Szépen erezett, fényesre pácolt fatálca, kihúzható műanyag vízgyűjtővel, csipesszel és törlő kendővel.

Kategóriák: , Címkék: ,

Leírás

Anyaga: Keményfa, barnás-vöröses árnyaltú, szépen erezett, fényesre pácolt fatálca, kihúzható műanyag vízgyűjtővel, csipesszel, ecsettel és törlő kendővel.
Mérete: 35×25.5×5.5 cm

A teatálca a Qing dinasztia óta a kínai teakultúra egyik meghatározó eleme.Minél vastagabb sávokat figyelhetünk meg a tálca felületén, annál jobb minőségű és tartósabb a chapan. Kisebb teatálca lehet egy apró teázósarok dísze, esetleg munkahelyi eszköz, a nagyobb tálcák fixen elhelyezkedő teázóasztalok állandó, központi alaptartozékai. A tálca strukturális elemeit préselt panelből vágják ki, faragják, polírozzák, díszítik, majd összeillesztik. Utolsó lépésben lefújják festékkel és méhviasszal, később ha szükséges lakkozzák és pormentes helyen megszárítják.

 

Használat után öblítsük át meleg vízzel, ha foltos is lenne enyhén ecetes-szódabikarbónás vizes ronggyal töröljük át. Az ecet vagy citromsav a vízfoltokat, a szódabikarbóna a barna teafoltokat távolítja el. Ha mindez kevés dörzsölhetjük is, felülete nem karcolódik.

Öblítés után nem kell „alaposan” áttörölgetni, pláne nem meleg helyen szárogatni, esetleg hajszárítóval átfújni, vagy napoztatni. Munyizásra ott a kutya meg a gyerek, a tálcával csak legyünk korrektek. Egy laza áttörlés megakadályozza a cseppesedést, és ennyi elég.

Vízvisszatartó képességének növelése céljából érdemes átolajozni egyszer egy hónapban, ahogyan azt minden fából készült eszköz igényli a háztartásban. Táplálása során inkább ásványi olajokat (pl. paraffin olaj) használjunk, mint növényi vagy állati eredetű olajokat, amit egy puha rongyra csepegtetve vigyünk fel a felületre. Az olaj szép fényt ad a tálcának és növeli víztartósságát. Az ásványi olaj használható más, nehezebb olajok és színezőanyagok eltávolítására, ugyanis fellazítja, és képlékenyebbé teszi azokat.

Ha egy tálca megreped, annak egy oka lehet. Azt gondolom el tudjuk képzelni, hogy a szubtrópusi klímán „kiszárított” tálca nálunk tovább szárad majd. Ehhez jön a fűtési szezon szárító hatása, ami gyakorlatilag kivégzi a tálcát. A hosszan mellőzött chapan pár hónap alatt annyira kiszikkad, hogy hosszanti irányban széthasad. A megoldás egyszerű, gondoskodjunk róla, hogy rendszeresen finom tealé és forrásvíz mossa szép felületét. Ha mégis megreped vagy komolyan szivárog, nincs más hátra, elő kell vennünk a sziloplasztot és kipreparálni belülről.