Kawane Tsuyuhikari sencha – organikus japán zöld tea, Masui kert, 30g SHINCHA 2025!

Kawane Tsuyuhikari sencha – organikus japán zöld tea, Masui kert, 30g SHINCHA 2025!

4 800 Ft

Illatos, játékos sencha az egyik legkedveltebb fajtából. Etsuro Masui ’84 óta organikusan gondozott teakertjéből. Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Japán, Shizuoka, Kawane (川根本町 Kawanehon-chō), Masui-kert
Szedési időszak 2025 május eleje, Tsuyuhikari cserje, bio – organikus termesztésből
Jártasság Profi szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg A tsuyuhikari méltán az egyik legkedveltebb fajta, ha single cultivar, azaz nem kevert, hanem egyetlen fajta leveleit felhasználó teáról van szó. Masui mester kis birtokán nagyjából 8 féle variánssal dolgozik, és folyamatosan kísérletezik új ültetésekkel is. Organikus, bio tea, chagusaba módszerrel gondozott teakertből. A hagyományos farm technikáknak köszönhetően Masui mester teái rendkívül erős, tiszta aromájú, nagy energiájú, egészséges teák.

Fűszeres, a sencha minden karakterét szépen bemutató tea, de azért érezhetően az édes-fanyar felé húzó, sok felöntést elbíró, jellegzetesen köves, éles ízeket mutató sencha, az idei, rekord korai szedésből.

A teát eredeti 30 grammos tasakjában kínáljuk.

Igazolások:

JAS: Japanese Agricultural Standards, a biotermékek exportjának és forgalmazásának kötelező tanúsítási rendszere Japánban.

GIAHS: Globálisan jelentős mezőgazdasági örökségvédelmi rendszer tanusítvány.

Chagusaba – 茶草場: Sizuoka tartományban régóta ismert és használt a  “teafű” integrált rendszer, amely megőrzi a biológiai sokféleséget. Világszerte elismert, és a chagusaba területeket 2013-ban GIAHS helyszínné nyilvánították.
(Globálisan Fontos Mezőgazdasági Örökségrendszerek) Sizuoka hegyvidéki teakertjeit gyakran füves lejtők veszik körbe. Ezeket a mezőket chagusabának (ami „félig természetes gyepeket” jelent) nevezik, ahol a füvet a tea termesztéséhez talajtakaróként is termesztik.

Etsuro Masui-san 1984 óta foglakozik organikus tea termesztéssel Shizuokában, Kawane hegyei között, az Oi folyó partján. Hosszú és állhatatos munkájával a japán fekete tea készítés, és az organikus tea termesztés egyik úttörője lett Japánban. Néhány évnyi kitérő után (USA, Szenegál) 1984-ben tért vissza szülőföldjére, és kezdett bele a munkába. Az év legrövidebb, leghidegebb napján ültette el az első cserjéket, és kezdetektől fogva teljesen organikus (bio) módszerekkel látott neki a farm munkának, miközben ebben az időben Japánban (és az egész világon) ez még korántsem volt jellemző. Évekig csodabogárnak nézték fekete teás kísérletei miatt, de szerencsére hamar kialakult egy kis vevőkör, ami átsegítette a kezdeti időkön. Indiai, tajvani és persze kínai feldolgozási technikákkal is kísérletezett, és végül több, mint egy évtizednyi munka után, 1996-ban a lányáról (Mirai – Jövő) nevezte el saját nemesítésű cserjéjét. Azóta is egyedül dolgozik a farmján, a Mirai mellett elsősorban Tsuyuhikari, Koshun és Yabukita cserjékkel foglalkozik. A gaba teák terén is az elsők között volt, jelenleg az egyik legjobb minőségű gaba teát készíti a világon. Masui-szannal 2019 májusában vettük fel a kapcsolatot, és végül az év novemberében sikerült vele találkozni a shizuokai tea fesztiválon és Nemzetközi Zöld Tea Kongresszuson (Ocha – 2019), 2023-ban végre a teakertjében is meglátogattuk, ahol egy nappal a shincha szedés befejezése után kóstoltuk a teákat a Mesterrel.

Elkészítés 70-80 fokos fokos lágy vízzel érdemes készíteni, félperces felöntésekkel, 5-6 gramm teát használva 150/200ml vízzel, de nyugati stílusban, kevés levelet, több vízzel használva is jó lesz a végeredmény.
Érdekes “A tea egy fa. Amikor belépsz az erdőbe, ősi ösztönök lépnek működésbe, megnyugtat a fák által kibocsátott illat. A teafáknak is megvan a saját illatuk, fajtától függően. Ezért nem kezdtem el a növényvédőszerek használatát, hogy a fák visszatérhessenek a természetükhöz, és visszanyerjék eredeti illatukat. Ahogy a fáknak, a teáknak is megvan az egyedi illatuk, azonos területen, szomszédos farmokon, de még a kerten belül is különbözőek lehetnek. Szeretném a legkülönbözőbb karakterű, tiszta illatú teákat elkészíteni.” – Masui Etsuro

A kanyargó Oigawa folyó partjaihoz közel már 5-600 méteres hegyek emelkednek, ideális környezetet biztosítva a teakerteknek. A Kawane régió, Honyama és Tenryu mellett a legfinomabb shizuokai teák otthona.

 

 

 

További információk

Kiszerelés

aroma tasak / 35g, aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)