Monolit váza – fatüzes Bizen kerámia, Uchida Kazuhiko műhelyéből

Monolit váza – fatüzes Bizen kerámia, Uchida Kazuhiko műhelyéből

44 800 Ft

Fatüzes égetésű bizeni váza, a teázás szép, természetes kiegészítője.

Leírás

Praktikus és látványos kiöntővel ellátott kisméretű váza, mely kavicsokkal, földdel is kitölthető, a felesleges víz pedig kiönthető a kerámiából. A “Monolit” Kazuhiko-san saját tervezésű, kiállításokon bemutatott vázája.

Átmérő: 11cm x 12.5 cm

Készítője: Uchida Kazuhiko, 2022 ősze, kemence típusa: Anagama, a kerámia stílusa: fatüzes, festett kerámia

Kazuhiko-san teaházunk megrendelésére 2022 őszén új kerámiákat készített. A Mester műhelyében tett látogatásunk óta sok szép kerámiát készített már közös ötleteink alapján. A kerámia készítője kiállítások rendszeres résztvevője, kb. 25 éve foglalkozik bizeni fatüzes kerámiával.

A bizeni agyag magas vastartalmú, jellemzően a rizsföldek alól, 4-5m-es mélységből bányásszák. Az égetés akár 14-15 napon keresztül is zajlik, hatalmas mennyiségű fát elhasználva. A különböző mintázatok egyrészt a kemencében történő elrendezésből származnak, de szerepe van a véletlennek is. A bizeni kerámiák jellemzően mázatlanok, de a tűz közvetlen közelében égetett kerámiák egészen üvegszerű hamunyomot hordozhatnak. A bizenből származó kerámiákat a különböző mintázatok alapján osztályozzák, ilyen például a hidasuki (tűzhúr), sangiri (parázstakaró), fuseyaki (átfedés), botamochi (rizspogácsa), ao-bizen (kék bizen). A kerámiákon megjelenő mintázatokat látképeknek, tájképeknek hívják.
További információk a bizeni kerámiákról: Bizen: tűz és Hamu