Zöld Longquan stílusú magas Celadon gaiwan | Domború mintás, 190 ml

Zöld Longquan stílusú magas Celadon gaiwan | Domború mintás, 190 ml

11 800 Ft

Zöld színű, nem repesztett mázas, domború mintás, magas kialakítású celadon gaiwan.

Leírás

Nagyobb méretű, longquan stílusú celadon, fehér porcelánagyag alapon. A longquan celadon abban különbözik a guan és ge celadontól, hogy világos, inkább a porcelánhoz hasonló kerámiára viszik fel a fémtartalmú mázat. Magas hőfokon égetik, így a máz üveges, nem feltétlenül repesztett, de kékeszöld színű, MINT A JÁDEKŐ. A Longquan celadonnak ez a lényege, hogy a jádekőre emlékeztő színű és felületű legyen. A kőagyag testre vastag mázat vittek fel, így a gaiwan is vastag falú, és jó hőtartó tulajdonságú. Elegáns, egyszerű forma, teteje és alja is pontosan és stabilan illeszkedik.

Űrtartalma: 190 ml.

Celadon technika és stílus

A  celadon kerámiáknál a viszonylag egyszerűbb formák mellett nagy  hangsúlyt kap a máz, illetve az agyag adottságaihoz illeszkedő  zománc kikeverése. Az agyag a többlépcsős, magas hőfokon  (1200-1300 °C) történő kiégetés során reakcióba lép a  mázzal. A máz összetétele, vas- és alkálifém tartalma, továbbá  a kemence atmoszférája és az égetési idő együttesen  meghatározza a kialakuló színt és textúrát. Jellemző színek:  holdfény fehér, ezüst szürke, felhő kék, és türkiz, de  tulajdonképpen megfelelő kombinációval és égetési metódussal  a kékeszöld tetszőleges árnyalata előállítható. Híres  árnyalatok voltak még a levendulakék (fen ching) és  szilvakék  (meizi ching).

Történet

A stílust és  technikát a Zhejiang tartománybeli Longquen város környéki  kézművesek a helyi bányákra és égetőkemencékre alapozva  dolgozták ki a 3-4. században (Keleti Han-dinasztia), de később  Kína más tartományában ( Jiangsu, Hubei, Hunan, Jiangxi) is  elterjedt és helyi dekorációs elemekkel egészült ki. A  Szung-dinasztiához (960-1279) kapcsolódó gazdasági és társadalmi  felvirágzás különösen nagy lendületet adott a fejlődésének.  Napjainking közel 500 égetőkemencét találtak a régészek   Kína-szerte, amelyben ilyen edényeket készítettek.

Megjelenés

A celadon máz  legfontosabb jellemzője a vas-oxid és titánium-oxid tartalma,  amely színben a zöld, kék és szürke különböző keverékének  eltérő árnyalatait adja. A szín kialakulásában az égetőkemence  reduktív atmoszférájának (oxigén elvonás), hőmérsékletének  (jellemzően magas, 1300 °C), az égetés idejének és a hűtés  fokozatosságának kiemelkedő szerepe van.
A vastag, egyszerűbb formájú  agyagtestre felvitt szintén vastag máz sok esetben egyedi recept  szerint készül, amely a fentieken kívül más megjelenést  befolyásoló fém-oxidokat, illetve agyagféleségeket is tartalmaz  és az edényeknek végső soron egyedi megjelenést kölcsönöz.

Eltérések a  megjelenésben:
Kékes árnyalatok: +vas
Csillogó/Matt: + agyag
Zöldes árnyalatok:  +titánium
Repedezettség: +kálcium karbonát  (agyagkőzetben)
Opálosság: +Szilícium dioxid  (agyag/homokkőzetben)

Repedések:
A különböző  mélységű és sűrűségű, véletlenszerű repedések hálózatát  mint dekorációs elemet, az égetést követő hűtés során a máz  és az agyag test különböző ütemű és arányú összehúzódása  eredményezi. Az agyag zsugorodásával és párolgásával a mázban  keletkező felületi feszültség is apró repedéseket generál.  Repedési stílusban a legjellemzőbbek:
wenwu: apró repedések hálójában  nagyobb repedések
halikra: apró hálószemek, kis, egyforma  repedések
jégrepedéses máz: fényes jégszerű felületben  mély hasadékok
kuan: kisebb repedések nagyobb repedésekkel, az  alap sötét agyagtest, a nagyobb repedéseket sokszor sötétre  színezik
Kategóriák/agyagtest:
A  Longquen celadonnak két alaptípusa van a Geyao és Diyao. A Geyao  (köyao) esetében a mázat sötét tónusú, barnászürke agyagra  viszik fel, a Diyao (tiyao) esetében az alap forma vastag fehér  porcelán. Később a Szung korban más híres bányatelepülések  agyagjaira is alkalmazták a celadon mázat: Guan, Ru, Ding és Jun.  A bányatelepülés és az agyagféleség neve sokszor összeolvadt.

Miért szeretjük a celadon  eszközöket?
A vastag máz szájjal érintve puhább,  kényelmesebb mint a porcelán, hőtartó képessége sokkal magasabb  és kevésbé törik.  A készítési eljárás során keletkező  szép hibáknak köszönhetően minden darab egyedi. A  repedések  teázás során elszíneződnek és dekoratív erezetet,  antik hatást adnak a kerámiának.