Megvásárolható, egyedi Yixing kannák kollekció

 A kollekciónkból kikerült egyedi darabok.

Az alábbiakban a kollekciónkból kikerült, egyedi, gyűjtői kannákból álló válogatást láthattok. Mivel számunkra is tanulságosak és lenyűgözőek voltak, érdemesnek tartjuk megmutatni őket. Sajnos ugyanilyen kannákat már nem áll módunkban beszerezni, hiszen a design és a felhasznált agyagok is folyamatosan változnak. Akiknek egyedi kéréseik vannak, kérjük forduljanak hozzánk ezen az email címen: info@flyingbirdteahouse.hu . Köszönjük.

Különleges teák és prémium eszközök

A yixing kannákat speciális fajta kőzetagyagokból készítik, amelyek összefoglaló neve Zisha (lila agyag). A Jiangsu tartományból származó lila agyag a Song-kor óta ismert, a korai időkben konyhai tároló és főzőedényeket, később épületelemeket és szobrokat, majd a 15. századtól már teáskannákat is készítettek belőle. Azóta a yixing kannákat a teás eszközök legjobbjaként tartja számon a világ, és a kezdeti lelkesedés máig tart. A yixing teáskannák nemcsak gyönyörűek és egyedi műalkotások, hanem kiváló főzőedények is. A művészi színvonalú kannákban készítve a teázás egyrészt többletjelentést nyer, másrészt egy-egy agyag változat kiemeli a tea saját szépségét és gazdag aromát is. A yixing kannák esetében az agyag minősége jelentős hatással van a kanna főzési jellemzőire, ezeket az  összefüggéseket az alábbi cikkben mutatjuk be. Az agyag minősége mindemellett a kanna esztétikai értékét, gyűjtői értékét és árát is jelentősen befolyásolja, amennyiben ritka előfordulású, érlelt, vagy bonyolult feldolgozási technológiát igénylő alapanyagról van szó.

Az elvárt rendszerezésen és fogalmakon túl három fontos kérdést mindenképpen szeretnénk érinteni. Az első, hogy mivel mázatlan kerámiáról van szó, sokakban felmerülhet, hogy az első ránézésre gazdag színváltozatú kínálat nem természetes agyagból van, és a hozzáadott színezőanyagok károsak lehetnek az egészségre. A vásárló nagyon sok tónussal találkozhat de nem tudja, hogy a natúr agyagok esetében mi okozza az egymástól eltérő színeket. A következő kérdés, hogy mennyi agyagkőzet áll rendelkezésre, ha egyszer az eredeti bányát már bezárták, vagyis mi az összefüggés a kannák változatos ára és a rendelkezésre álló agyagok mennyisége és minősége között. A harmadik fontos irány a különböző agyagféleségek fizikai jellemzői és hatásuk a teára, amely kapcsán a porozitás (szemcsézettség és légcsatornák) a legfontosabb tényező.

Mit csinál a lila agyag a teával?

Először is tisztázzuk, hogy nem a nálunk ismert agyagról van szó, hanem egy speciális kőzet összezúzásával és dagasztásával kidolgozott pépes alapanyagról. A Yixing környéki bányákban feltárt magas fémtartalmú üledékes érckőzeteket rendszerezik, válogatják és porítják, majd vízzel való alapos összekeveréssel, többszöri dagasztással és tömörítéssel állítják elő a szóban forgó “agyagot”. Ez az agyag nyersen gyönyörűen megmunkálható, rugalmas és plasztikus, kiégetett változata a magas fémtartalomnak köszönhetően rendkívül szilárd, sima tapintású és tökéletesen vízzáró, vagyis nincs szükség mázazásra hogy elkerüljük a szivárgást. 

Ami azonban leginkább számít a teának, hogy a kiégetett kanna ezzel együtt üreges is, ez a tulajdonsága pedig nagyban növeli a hőtartó képességét, így a porcelán és üveg eszközökkel ellentétben állandó hőfokon és jobb hőeloszlás mellett készül benne a tea! A hő terjedésének másik gátja a tökéletesen záródó kialakítás.

A légcsatornákkal behálózott  agyagtest másik fantasztikus tulajdonsága, hogy átengedi az oxigént, tehát a víz, mint oldószer reaktivitását fokozza. A oxigénnel telített vízben kioldódó aromák, illatanyagok és élelmiszer összetevők a kioldódást követően a tökéletesen záródó fedélnek köszönhetően nem párolognak ki, így a főzet oldott anyag tartalma és aromája más edényekhez képest sokkal intenzívebb marad. A különböző agyagokból készült kannák falának eltérő porozitása a bekerülő oxigén mennyiségével összefüggésben a teákból más és más tulajdonságú főzeteket vált ki. Az agyag porozitása és zsugorodási aránya az, ami a belső falszerkezetet és a kanna oxigén áteresztő képességét meghatározza, amelyet a kanna falvastagsága még módosíthat  és ezzel együttesen hatnak a teára.

Az üreges szerkezet abszorbens tulajdonságát a kanna érlelésekor használjuk ki, illetve olyan esetekben, ahol bizonyos túlzott ízek lekerekítése, vagy a cseres savanyúság csökkentése a cél. Figyeljünk azonban arra, hogy a túlzottan porózus agyag bár jó oxigénellátást eredményez el is viheti az aromanyereség egy részét és illatanyagokat “csatornáz ki” a teából. Itt aztán a fizikai jellemzők egész hadát figyelhetjük meg, amihez mindenkinek kellemes időtöltést kívánunk. Valószínűleg a vékonyabb falú, kevésbé porózus dancongos kannánkban azért lehet olyan finom a tea, mert a vékonyabb fal több oxigént enged át, de a kisebb szemcseméret miatt nem annyira abszorbens, nem issza meg a  gyümölcsös aromákat..

Honnan tudjuk ránézésre, hogy milyen lesz a kanna? A kanna színében valójában az agyag kémiai összetétele és porozitása jelenik meg számunkra, hiszen a szín utal a felhasznált agyag fajtájára. Manapság sokan hallgatjuk is a kannák csilingelését feltételezve, hogy a kisebb porozitású, tömörebb kanna hangja csilingelőbb, a nagyobb porozitású agyagé tompább, mélyebb. Nézzük az eltéréseket, vegyük sorra az agyagokat!

Yixingi agyagok 2

Zisha agyagok az ötszínű föld bányáiból

A teáskannák alapanyagát képező agyag (összefoglaló néven Zisha – lila homok) a Yixing városkörzeten belül található Dingshu településhez közeli bányászati területekről való. Ez a különleges alapanyag a környékbeli tavakban és mocsarakban felhalmozódott ásványi lerakódások rétegekbe tömörülésével és az üledékes zónák felszíni mozgásával jött létre 2,5-3 milliárd évvel ezelőtt.

Yiixingi agyagok 11

A település környéki hegyek elsősorban kvarc, mullit, csillám és földpát talajának meghatározó alkotóelemei a szilícium (szilícium-dioxid), alumínium (alumínium-oxid), vas (vas-oxid), mangán (mangán-dioxid), kálcium (kálcium-oxid), magnézium (magnézium-oxid), kálium (kálium-oxid), nátrium (nátrium-oxid) és titán (titán-oxid). Elsődleges bányászati területe Huanglong-Shan, amelyet eredeti, vagy régi bányának is neveznek. Ha szabad szemmel ránézünk a bányaterületre, egymásra rakódott, nagyon színes ércrétegek  ( értsd: magas fémtartalmú kőzet) sokaságát látjuk, amitől az egész hegyoldal valószínűtlen pompában tündököl. Innen kapta a nevét a helyi agyag és maga a környék: wu se tu  五色土,azaz ötszínű föld. Mivel a régi bánya nem tudta kielégíteni a megnövekedett piaci igényeket és a korlátozott kitermelési időszakot követően végleg bezárt, mellette számos új bányát nyitottak meg a Dingshu település  környéki hegyekben, amelyek elegendő mennyiségű és minőségű alapanyagot szolgáltatnak a kannakészítőknek. Három fontosabb hegy található Yixing körül, ahol további kiváló agyaglelőhelyeket fedeztek fel: Tongguan régió, Longchi és a Taihua hegy.

A kereskedők állítása, miszerint egyre kevesebb az agyag és ezért drágábbak a kannák nem állja meg a helyét, sőt mára új agyagokat hoztak felszínre és a receptúrák is folyamatosan változnak. Ettől függetlenül a kannakészítők ugyanolyan határozottan állítják egy kannáról, hogy a régi bányából származó agyagból készült, mint a sheng puerekről, hogy 100%-ban gushu… Ilyen szempontból a tapasztalat és az érzékszervi vizsgálat segít bennünket különbséget tenni az alapanyagok minősége között.

Hagyományos kínai kannaformák

A teás eszközök, így a kannák esetében is az eszköz megjelenésére és anyagára az adott történelmi kor és teázási szokások voltak a legnagyobb hatással. A teaszertartás a korai időkben a préselt tea porítását, forrázását és habosítását jelentette, a szálas teák fogyasztása ehhez képest csak viszonylag későn, a 13. században vált elterjedté. Az anyagok felfedezéséhez kapcsolódóan is folyamatosan változtak a teakészítési lehetőségek, a celadon, a porcelán és a szabad tüzes kerámiák megjelenése mind-mind új utat nyitott a teafogyasztásban. A teázás mint  új életstílus és művészeti ág megjelenésével a korábban félig-meddig multifunkciós teás edények speciális használati tárgyakká nemesültek a funkció és esztétikum összefonódásának jegyében.

Tudósok a Yuan dinasztia (1271-1368) idejére teszik, amikor a porított teát felváltotta a leveles tea. A kor legnagyobb vívmánya a Wuyi szálas teák császári ajándék rangra emelése volt. A Ming és Qing korban (1368-1911) tovább növekedett a szálas tea fogyasztás, feltűnt a Longjing (zöld tea) és a Wuyi hegyi teák is egyre népszerűbbé váltak. Ezekhez a teákhoz már kannákra volt szükség, amelyekben leforrázták őket, a habosítás pedig fokozatosan háttérbe szorult. Az első írásos emlék erről egy Yuan kori írástudó feljegyzése, aki Nanjingban hozzájutott egy agyag teáskannához és említést tett róla könyvében.

Amikor a régi, egyszerű teafeldolgozási módszerek mellett megjelentek a nagy odaadást igénylő és kifejezetten munkaigényes fujiani és kantoni oolong és vörös teák, ezek megfelelő és méltó elkészítésére kialakult a GongfuCha, amelyben a fő szerepet a kisebb űrtartalmú yixingi agyag kanna kapta. Ebben a kannában az aprólékos gonddal feldolgozott tea aromái még intenzívebben fejlődtek és ezzel a tea elkészítési módja is alkalmassá vált az egyedi karakterek érzékeltetésére. A Yixingi kanna a kínai teakultúra egyik legnagyobb horderejű találmánya, amely a teakultúrát még magasabb rangra emelte. A régebben ismert jingdezheni mázas kerámiákhoz képest a yixingi agyag új volt és másnak mutatkozott benne a tea, a korábbinál aromásabb, intenzívebb és finomabb volt. A hagyományos kínai kannaformákról részletesen itt írunk >>