Leírás
Származás | Asahina/Okabe – Fujieda, Shizuoka, Japán |
Szedési időszak | 2024 május, kézi szedés, Satomi kert |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++ erős tea |
Jelleg | 2023-ban és 2024-ben World Green Tea Contest nagydíjjal jutalmazták az Asahina mester gyokurokat.
Satomi-san okumidori fajtából készített gyokuro teája. Marcipánosan édes tea a felszínen, szinte tejszínesen lágy alappal, könnyű, nyári illatokkal. A májusban szedett tea a következő hónapokban szépen érik még, változik, a friss aromák heylét egyre inkább átveszi a mélyebb umami. |
Elkészítés | 40-50-60 fokos vízzel, felöntéseként a víz hőfokát folyamatosan emelve. Első felöntés 2-3 perc, aztán 30 mp-es felöntésekkel még 4-5x |
Érdekes |
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. 2019-es látogatásunk óta érkeznek teák innen(Választékunkban megtalálható Shinya Maejima, Tohei Maejima, Noboru Endo és Satomi mesterek teái) Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.
|