Leírás
Származás | Darjeeling, Nyugat-Bengál, India, Yanki teakert |
Szedési időszak | 2024 ősz |
Jártasság | Haladó szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | Őszi szedésű, “zöldes-fekete”, erősen oolongos karakterű, nagyon aromás, a klasszikus muskotályos karakterrel rendelkező Darjeeling tea. |
Elkészítés | 80-85 fokos vízzel, nagyjából 1gramm/1dl vízzel számolva az adagolásnál, másfél- két perces felöntéssel, majd további, már rövidebb készítési idővel számolva.
Sok rövid felöntéssel készítve – a kínai tea szertartás szerint teázóknak különösen ajánlható tea, már csak a tökéletesen szedett és feldolgozott levelek látványa miatt is. Ebben az esetben nyugodtan használjunk akár 5-6 gramm teát is 100ml vízhez, a tea bírni fogja a sok rövid felöntést. |
Érdekes |
Az 1840-50-es években alapították az első kerteket Darjeeling városa körül, manapság kb 85 kisebb-nagyobb teakert működik, a legtöbb 3-5 négyzet km-es területen, a kerteken belül pedig gyakran óriási, akár 1000 méteres szintkülönbségek is vannak. A specialitás a magas hegység mikroklímája mellett a kínai tea, azaz a Camellia Sinensis használata. Van assamica is a kertekben, de csak 10-15%. Mivel a Darjeeling teát 150 éve nemesítik a magashegyi himalájai adottságokhoz, mondhatjuk, hogy egy külön fajta, és az egyik legegyedibb, legkönnyebben felismerhető aroma jellemzi a világ összes teája közül. Északról Sikkim, nyugatról Nepál határolja. Darjeeling látképét északról a Kancsendzönga (8586m) a harmadik legmagasabb himalájai csúcs uralja.
|