Tianfeng Verébcsőr | Ya Bao fehér, vadszedésű rügytea 2025

Tianfeng Verébcsőr | Ya Bao fehér, vadszedésű rügytea 2025

4 400 Ft

A Ya Bao egy könnyedebb, édesebb, citrusosabb változata. Vad rügyek Jünnanból. Koff+, Haladó

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Kína, Yunnan, Dali
Szedés, variáns 2025, 白芽孢雀嘴茶 Bai Ya Bao Que Zui Cha
Jártasság Kezdő szint
Koffein Koff+, Gyenge tea
Jelleg A  Bai Ya Bao Que Zui Cha (白芽孢雀嘴茶) néven is ismert, ritka, hagyományos tea Yunnan tartomány Dali Bai Autonóm Prefektúrájához tartozó, Xiangyun megyei Tianfeng-hegyről származik. A körülbelül 2500 méterrel a  tengerszint felett fekvő Tianfeng-hegy ködös, magashegyi környezetet biztosít, amely ideális a teafák számára. A teát kora tavasszal, kizárólag kézzel, ezeknek a vad fáknak az ágrügyeiből szüretelik. Az ősi fák korlátozott elérhetősége miatt az éves terméshozam meglehetősen alacsony, ami növeli a tea ritkaságát és értékét.

A Tianfeng Verébcsőr tea feldolgozásához egy hagyományos módszert alkalmaznak, amelyet három gőzölésnek és három expozíciónak neveznek. Az első napon a frissen szedett rügyeket 30 percig gőzölik, majd bambusztálcára terítik, hogy nappal megszáradjanak, éjszaka pedig a hegyi harmatnak érje őket. A második napon a folyamatot 10 perces gőzöléssel megismétlik; a harmadik napon pedig egy utolsó 5 perces gőzölést végeznek, majd szárítják, amíg a nedvességtartalom 7% alá nem csökken. Ez a aprólékos folyamat megőrzi a tea egyedi alakját, és fokozza a friss aromáját és különleges ízét.

Elkészítéskor a Tianfeng Veréb csőr Tea tiszta, halványsárga főzetet eredményez. Az íze friss, gyümölcsös, citrusos aromával kezdődik, majd édes, egzotikus ízbe és hűsítő érzésbe megy át a torokban. A főzet selymes, enyhén olajos állaga gyengéden bevonja a szájat és a torkot, nyugtató, kényeztető érzést hagyva maga után.

—–
A Ya Bao egy egyre népszerűbb teafajta, amelyet sokan fehér teának, sokan puer teának tartanak. Valójában yunnani, elsősorban az Ailao hegyi erdők vadon termő fáiról szedett, napon szárított rügyteákról van szó, amelyet az évnek csak bizonyos szakaszában, kora tavasszal szednek. Vannak bíbor és ezüstfehér színű variánsok, amelyek különböző alfajokról származnak, de a formájuk hasonló, szorosan egymásba fonódó, vaskos tapintású hajtásrügyek, amelyek már nagyobb (öregebb) teafák ágain, fás részein sarjadnak. Legismertebb, ezüstfehér változatát a Camellia Sinensis var. Assamica alfajról szedik, míg bíbor rügyes változata a Camellia Taliensis nevű, magasabb növésű fáról való.

Elkészítés A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 80 C° fokon, 1-2 másodperces felöntésekkel.

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 80 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető.

Érdekes  http://bambuszcsipesz.blog.hu/2014/04/29/ya_bao_ye_sheng_a_lepkebab_formaju_vad_tearugy

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)