Leírás
Származás | Japán, Shizuoka, Kawane (川根本町 Kawanehon-chō) Masui-kert |
Szedési időszak | 2025 május, bio – organikus művelésből, Mirai fajta leveleiből. |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | A neves teafarmer hosszan fonnyasztott/pihentetett levelekből készített, saját nemesítésű teája. Olajos, bársonyos a felszínen, kicsit fűszeres is, de erős sencha a mélyben. A második-harmadik felöntésre vált igazán erősre. Vajas simaságú, “teakert” ízű sencha. A nagy gondossággal feldolgozott levelek biztosítják a sok felöntés lehetőségét. Erős, fűszeres, gyakran felfedezhető, fahéjas utóízzel és cseresznyevirágos illattal. A hagyományos farm technikáknak köszönhetően Masui mester teái rendkívül erős, tiszta aromájú, nagy energiájú, egészséges teák.
A teát 30 grammos, eredeti tasakjában kínáljuk. Igazolások: JAS: Japanese Agricultural Standards, a biotermékek exportjának és forgalmazásának kötelező tanúsítási rendszere Japánban. GIAHS: Globálisan jelentős mezőgazdasági örökségvédelmi rendszer tanusítvány. Chagusaba – 茶草場: Sizuoka tartományban régóta ismert és használt a “teafű” integrált rendszer, amely megőrzi a biológiai sokféleséget. Világszerte elismert, és a chagusaba területeket 2013-ban GIAHS helyszínné nyilvánították. Masui Etsuro 1984 óta foglakozik organikus tea termesztéssel Shizuokában, Kawane hegyei között, az Oi folyó partján. Hosszú és állhatatos munkájával a japán fekete tea készítés, és az organikus tea termesztés egyik úttörője lett Japánban. Néhány évnyi kitérő után (USA, Szenegál) 1984-ben tért vissza szülőföldjére, és kezdett bele a munkába. Az év legrövidebb, leghidegebb napján ültette el az első cserjéket, és kezdetektől fogva teljesen organikus (bio) módszerekkel látott neki a farm munkának, miközben ebben az időben Japánban (és az egész világon) ez még korántsem volt jellemző. Évekig csodabogárnak nézték fekete teás kísérletei miatt, de szerencsére hamar kialakult egy kis vevőkör, ami átsegítette a kezdeti időkön. Indiai, tajvani és persze kínai feldolgozási technikákkal is kísérletezett, és végül több, mint egy évtizednyi munka után, 1996-ban a lányáról (Mirai – Jövő) nevezte el saját nemesítésű cserjéjét. Azóta is egyedül dolgozik a farmján, a Mirai mellett elsősorban a sinensis klasszikus, japán variánsaival (Tsuyuhikari, Koshun, Yabukita, stb) foglalkozik, a fekete teák mellett oolong és természetesen nagyszerú zöld teákat is készít. A gaba teák terén is az elsők között volt, jelenleg az egyik legjobb minőségű gaba teát készíti a világon. Masui-szannal 2019-ben vettük fel a kapcsolatot, és az év novemberében sikerült vele találkozni a shizuokai tea fesztiválon és Nemzetközi Zöld Tea Kongresszuson (Ocha – 2019), 2023-ban pedig végre a teakertjében is meglátogattuk, ahol egy nappal a shincha szedés befejezése után kóstoltuk a teákat a Mesterrel. |
Elkészítés | 70-80 fokos fokos lágy vízzel érdemes készíteni, félperces felöntésekkel, 5-6 gramm teát használva 150/200ml vízzel, de nyugati stílusban, kevés levelet, több vízzel használva is jó lesz a végeredmény. |
Érdekes | “A tea egy fa. Amikor belépsz az erdőbe, ősi ösztönök lépnek működésbe, megnyugtat a fák által kibocsátott illat. A teafáknak is megvan a saját illatuk, fajtától függően. Ezért nem kezdtem el a növényvédőszerek használatát, hogy a fák visszatérhessenek a természetükhöz, és visszanyerjék eredeti illatukat. Ahogy a fáknak, a teáknak is megvan az egyedi illatuk, azonos területen, szomszédos farmokon, de még a kerten belül is különbözőek lehetnek. Szeretném a legkülönbözőbb karakterű, tiszta illatú teákat elkészíteni.” – Masui Etsuro
A kanyargó Oigawa folyó partjaihoz közel már 5-600 méteres hegyek emelkednek, ideális környezetet biztosítva a teakerteknek. A Kawane régió, Honyama és Tenryu mellett a legfinomabb shizuokai teák otthona. |