Leírás
Származás | Japán, Shizuoka, Kawane (川根本町 Kawanehon-chō), Masui-kert |
Szedési időszak | 2025 május, bio – organikus termesztésből |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | Gyümölcsösen telt, leginkább szilvára emlékeztető ízvilágú nagyon szép wakōcha, azaz japán fekete tea. Elkészíthetjük hétköznapi módon is egy nagyobb kannában, de a tea karaktere annyi finom részletet rejt, hogy jobban járunk, ha leülünk hozzá, és odafigyelve, kis eszközökkel, szertartásosan készítjük el. Erős, tiszta tea. Organikus, bio tea, chagusaba módszerrel gondozott teakertből. A hagyományos farm technikáknak köszönhetően Masui mester teái rendkívül erős, tiszta aromájú, nagy energiájú, egészséges teák.
Igazolások: JAS: Japanese Agricultural Standards, a biotermékek exportjának és forgalmazásának kötelező tanúsítási rendszere Japánban. GIAHS: Globálisan jelentős mezőgazdasági örökségvédelmi rendszer tanusítvány. Chagusaba – 茶草場: Sizuoka tartományban régóta ismert és használt a “teafű” integrált rendszer, amely megőrzi a biológiai sokféleséget. Világszerte elismert, és a chagusaba területeket 2013-ban GIAHS helyszínné nyilvánították. Extra magas gaba tartalom: 510mg/100g GABA: A szokásos zöld teák esetében alkalmazott eljárásokkal szemben a teát sütés előtt 10 órára vákumos anaerob erjesztésnek vetik alá, így a levelekben található glutaminsav gamma amino vajsavvá alakul (GABA). A γ-aminovajsav (röviden GABA) gátló hatású neurotranszmitter, amely összetett módon befolyásolja az agyi neuronok közti kommunikációt, mérsékli a szorongásos, izgalmi reakciókat, összességében csökkenti az ingerlékenységet. A GABA orális bevitelét követő felszívódást jelenleg is vizsgálják. Ezekben a vizsgálatokban EEG segítségével értékelik, hogy a bevitelt követően hogyan változik a stresszreakció a központi idegrendszerben. A vizsgálatok eredményei még nem bizonyító erejűek, de japán tudósok mérései szerint GABA fogyasztása után 30-60 perccel kedvező változás állt be az ANS funkciókban (pulzus, emésztés, légzési frekvencia, a pupilla válasz) ami csökkent stresszre utalt. Masui Etsuro-san 1984 óta foglakozik organikus tea termesztéssel Shizuokában, Kawane hegyei között, az Oi folyó partján. Hosszú és állhatatos munkájával a japán fekete tea készítés, és az organikus tea termesztés egyik úttörője lett Japánban. Néhány évnyi kitérő után (USA, Szenegál) 1984-ben tért vissza szülőföldjére, és kezdett bele a munkába. Az év legrövidebb, leghidegebb napján ültette el az első cserjéket, és kezdetektől fogva teljesen organikus (bio) módszerekkel látott neki a farm munkának, miközben ebben az időben Japánban (és az egész világon) ez még korántsem volt jellemző. Évekig csodabogárnak nézték fekete teás kísérletei miatt, de szerencsére hamar kialakult egy kis vevőkör, ami átsegítette a kezdeti időkön. Indiai, tajvani és persze kínai feldolgozási technikákkal is kísérletezett, és végül több, mint egy évtizednyi munka után, 1996-ban a lányáról (Mirai – Jövő) nevezte el saját nemesítésű cserjéjét. Azóta is egyedül dolgozik a farmján, a Mirai mellett elsősorban Tsuyuhikari, Koshun és Yabukita cserjékkel foglalkozik, tehát a klasszikus japán sinensis variánsokkal, a fekete teák mellett oolong és természetesen zöld teákat is készít. A gaba teák terén is az elsők között volt, jelenleg az egyik legjobb minőségű gaba teát készíti a világon. Masui-szannal tavaly májusban vettük fel a kapcsolatot, és végül 2019 novemberében sikerült vele találkozni a shizuokai tea fesztiválon és Nemzetközi Zöld Tea Kongresszuson (Ocha – 2019). |
Elkészítés | Leginkább sok rövid 10-20 mp-es felöntéssel, 80-90 fokos lágy vízzel érdemes készíteni, illetve nyugati stílusban, kevés levelet, több vízzel használva is jó lesz a végeredmény. Mindkét esetben – a tea rendekívüli ereje miatt – az átlagosnál kicsit kevesebb levelet is használhatunk. |
Érdekes | A kanyargó Oigawa folyó partjaihoz közel már 5-600 méteres hegyek emelkednek, ideális környezetet biztosítva a teakerteknek. A Kawane régió, Honyama és Tenryu mellett a legfinomabb shizuokai teák otthona.
Japánban a fekete teát kōcha-nak, azaz vörös teának nevezik, a “wakōcha” megjelölés pedig a japán vörös teáknak jár. |