Leírás
Származás | Asahina/Okabe – Fujieda, Shizuoka, Japán |
Szedési időszak | 2025 május, kézi szedés |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++ erős tea |
Jelleg | 2023-ban és 2024-ben World Green Tea Contest nagydíjjal jutalmazták az Asahina mester gyokurokat. Asahina örökifjú gyokuro mesterei még mindig dolgoznak, itt a világ másik végén pedig hálásan gondolunk rájuk, miközben elkészítjük teáikat.
Öt különböző karakterű, hagyományos “hon” gyokuro, a történelmi tea vidékről. A válogatás teái:
|
Elkészítés | 40-50-60 fokos vízzel, felöntéseként a víz hőfokát folyamatosan emelve. Első felöntés 2-3 perc, aztán 30 mp-es felöntésekkel még 4-5x |
Érdekes |
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. (Választékunkban megtalálhato Tohei Maejima, Noboru Endo és Satomi mesterek teái is.) Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.
|

Asahina teakert zöld árnyalatai