Leírás
Származás | Kína, Guangxi, Guilin, Yaoshan |
Gyártási év | 1990-es évek |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | Nagy levelű, préselt, öreg tea, amelynek jellegzetes, intenzíven zöldséges, íze van, kissé csípős, pikáns és édes ízekkel kiegészülve. Az öreg vagy zavaros karakter visszafogottabb, a diós likőr íz nagyon intenzív, és ami ezt a teát különösen izgalmassá teszi, az a jellegzetes és kellemes zeller íz, amely megkülönbözteti a többitől. A Liubao teát általában lassú főzéssel készítik, de kungfu stílusban, hosszú áztatás után is elkészíthető. Mindkét módon finom, de lassú főzéssel egyenesen ízletes. Fontos, hogy nem erős tea, így este is élvezhető.
A Liu Bao teát a gyári termelés előtti régi időkben családi gazdaságokban találták ki. Guangxi teahegyei Guilin erdős régióban helyezkednek el, az egyik híres teahegye YaoShan, amelynek legmagasabb csúcsa körülbelül 900 m magas. Ezt a teát a térségben élő Yao törzs hagyományos feldolgozással állítja elő, először wokban főzik, majd kicsavarják belőle a vizet és fellógatják a tűzhely fölé száradni. A megszáradt tea pirított, füstös ízét enyhe savanyú kíséri, a földes íz nem annyira jellemző, mint a főtt puerek esetében. Az ásványosság rendkívül határozott, az összetétel természetes, a látvány rusztikus. A száradás után évtizedekig érlelik, fermentálják, így a tea élőflórákban gazdag, emésztést javító, immunrendszert támogató. A bizeni kerámiák fokozzák a tea élvezeti értékét, füstösségét lekerekítik, ízét olajosabbá, édesebbé teszik. A Liu Bao Cha Guangxí tartomány több százéves múltú, posztfermentált teafajtája (heicha). A feldolgozás során a frissen leszedett teát árnyékban pihentetik, majd átsütik, gyúrják és sodorják, végül formákba préselve rakják el. Ez a forma a régi időkben 40-50 kg-os kosarakat jelentett, ma azonban már számos tégla, korong és bambuszba zárt tea is fellelhető. Évek alatt a teában a szervezet számára jól hasznosítható gombák és baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező, immunrendszer és bélrendszer erősítő hatását a hagyományos kínai orvoslás is elismeri és hasznosítja. A magas zsír és fehérjetartalmú élelmiszerek korában és a jelenlegi táplálkozási szokások mellett a szervezetet fenyegető elsavasodás tünetei az alacsony immunitás, fáradtság, memóriazavarok és végtag gyengeség. Ilyen esetekben a Liu Bao tea segít visszaállítani a szervezet belső egyensúlyát, segíti az emésztést, segíti a zsírok lebontását, kíméletesen tisztítja a gyomrot és energizál. Étkezés előtt fokozza az étvágyat, étkezés után gyomor stimuláló hatású. A tea öregedésével egyre értékesebb és élvezetesebb lesz, főzete olajosabbá, összetettebbé, gazdagabbá válik. Manapság főleg a hongkongi, pekingi és kantoni teafogyasztók körében egyre népszerűbb ez a fajta. |
Elkészítés | A) Forrázva (100°C) hosszabb felöntésekkel, 4-5 alkalommal áztatható 2 percig. Adagolás: 7g tea+ 2-3 dl víz
B) Kannában lassan főzve nagyon erős lesz, ezt a teát inkább kungfu szertartással készítsük, az előbbiek szerint. |
Érdekes |