A tea való világa: a szálas tea

Aki a gyorsan és egyszerűen elkészíthető filteres teák kényszermegoldásán túl a magasabb hatóanyag tartalmú és élvezeti értékű szálas teák megismerése mellett dönt, a borokhoz hasonlóan változatos, lírai és filozófiai mélységeket is feltáró, színes világba csöppen. A szálas tea jellemzően kézi szüretelésű zsenge rügyeket és elsőrangú leveleket tartalmazó minőségi árucikk, melynek fajtája, feldolgozási módja, termőhelye, szedési ideje (évjárat)  és készítője egyértelműen beazonosítható. Mivel a minőségi szálas teák alapanyagát elsősorban a tavasszal kifakadó új hajtások teszik ki, és a téli pihenőidőszak alatt elraktározott tápanyagok ezen rügyekben dúsulnak fel leginkább, így a szálas teák ásványi anyag, vitamin és antioxidáns tartalma lényegesen magasabb, mint a filteres teáké. Aki a teát jótékony hatóanyagai és frissítő ereje miatt fogyasztja, a szálas változatokkal jobban jár. A szálas tea finom, gazdag aromájú és jól elkészítve nem keserű.

Minden teatípus számos egymástól nagyon eltérő karakterű, termőterületben, évjáratban és alfajban specifikus teát kínál, így az egyes csoportokon belül a fogyasztást tovább árnyalva, legalább tíz, nagyon ízletes fajtát kóstolhatunk, amelyet nem árulnak filteres változatban. Valójában a szálas és a filteres teák között ez a legnagyobb különbség. A DaHongPao (Nagy Vörös Köntös) Wuyi hegyi oolong teát nem árulják filteres változatban, a teák esetében a minőségi italfogyasztás a filteren túl kezdődik. A tudatos teafogyasztás napjainkban az évszázadok során tökéletesített, kifinomult nedű megismerését, megfelelő elkészítését és élvezetét jelenti a tömegtermékek fogyasztása helyett.

A szálas teák elkészítése hagyományos és modern eszközökkel is lehetséges, a tea zamata a helyes adagoláson, a megfelelő hőfok alkalmazásán és az áztatási idő hosszán múlik. Ezeket figyelembe véve otthoni vagy munkahelyi körülmények között is tudunk ízletes teát készíteni viszonylag könnyedén.

Teakereskedésünk

Teakereskedésünkben KÖZVETLENÜL A TERMELŐKTŐL származó, általunk kiválogatott teafajták MAGASABB MINŐSÉGI fokozatú teáit árusítjuk. Nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy folyamatosan kutatva a piacot, izgalmas és kitűnő ízekkel gazdagítsuk kínálatunkat. Fontosnak tartjuk, hogy teáinkat tiszta teakertekből és megbízható kereskedőktől szerezzük be, ezért rendszeresen ellenőrizzük a teák származási helyét és bővítjük kapcsolatrendszerünket kínai, tajvani és japán kistermelőkkel.  Teáink között kizárólag teljesen természetes, mesterséges aromáktól, ízesítő- és színezőanyagoktól mentes, naturális szálas teafajták szerepelnek. Egyedi választékunkat Kína, Tajvan és Japán leghíresebb és legautentikusabb teafajtái és történelmi teavidékeiről származó teaspecialitásai alapján állítjuk össze, ezért választékunkban a modern (gyümölcshéjakkal és fűszerekkel ízesített) teakeverékek nem találhatók  meg.

Nálunk a vevő vendég, szakszerű segítségünkkel számos teát megkóstolva kiválaszthatja, milyen fajtájú és karakterű teákat fogyaszt legszívesebben. Boltunkban a fehér, sárga, zöld, oolong, vörös, fekete és puerh teákon kívül megannyi különlegességet, továbbá hagyományos és modern teakészítő eszközöket kínálunk vásárlóinknak. A teaházban tanfolyamainkon, valamint előadásokon és kötetlen kóstolókon várjuk az új érdeklődőket.
https://www.facebook.com/flyingbirdteahouse/
https://flyingbirdteahouse.hu/kapcsolat/


Wágner Anna, Csillag Péter

FEHÉR TEA

A fehér tea frissen leszedett rügyek és fiatal levelek napon szárított változata, a tea legtermészetesebb formája. Nem oxidált és nem fermentált. Főzete illatos, természetesen édes, lágy, könnyen iható.

ZÖLD TEA

A zöld tea egy friss rügy és két zsenge levél kézi szedésével, enyhe sütésével vagy gőzölésével, formázásával és szárításával készül. Nem oxidált és nem fermentált. Főzete természetes ízű, édeskés, enyhén csersavas.

ZÖLD OOLONG

Az oolong vagy wulong tea félig oxidált típus, a zöld és a fekete (vörös)  tea között van oxidáltság fokában. Kosárban rázott, szöveteiben sérült, enyhén oxidált. Főzete virágos illatú, édes, nagyon friss, pompás zamatú.

SÖTÉT OOLONG

A sötét oolong vagy wulong teák erősebben oxidált teák, amelyeket a feldolgozás során faszénen megpirítanak. Ezzel a tea íze sütöttebb, illata édesebb, aromája csokoládés-dohányos, hangulata meditatív, mélyre ható.

VÖRÖS TEA

A vörös tea 100%-ban oxidált tea, ezt hívjuk Európában fekete teának. Az erős oxidáció hatására színe barnásfekete, illata fűszeres, íze édes, aszalt gyümölcsös. Főzete koffeinben gazdag, erősen élénkítő hatású.

PUERH TEA

A yunnani nagylevelű fajta, speciális feldolgozású, utóérlelt változata, amelyben az évek során kontrollált fermentáció megy végbe. Préselt változatban több tíz évig is érlelik, minél öregebb, annál finomabb.

SHENG PUERH

A puerh teák hagyományos érlelésű változata. A sheng teának nemzedékeken, hegyeken és falvakon átívelő üzenete van, amely minden évjárat, terület és gazdálkodó család teáját egyedivé teszi.

MATCHA TEA

A “legzöldebb zöld tea”, az egyetlen tea, melyet vízzel elkeverve teljes egészében megiszunk. A matcha a legtöbb antioxidánst tartalmazó,  komplex egészségmegőrző hatású, porított japán zöld tea.