[vc_row][vc_column][vc_column_text]
A zöld tea valódi hatásai
Miért igyunk zöld teát, mi a zöld tea?
„A zöld tea egészséges”- halljuk sokszor, de pontosan milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen fogyasztjuk? Mi a zöld tea és milyen fajtái vannak? A zöld tea a teafeldolgozás legtermészetesebb, legegyszerűbb terméke, amikor a teát nem oxidálják és nem fermentálják, vagyis szinte kezeletlen formában áll rendelkezésre. Ilyen esetben a tea a legkevesebb biokémiai átalakuláson megy át, mivel a cserjéről leszedett állapotában konzerváljuk a feldolgozás kezdeti fázisában. A különböző teafajták közül a zöld tea a leghíresebb és legelfogadottabb egészségmegörző ital, amelynek szárazon is majdnem olyan zöldnek kell lennie, mint itt a képen. Jelenlegi zöld tea kínálatunk : japán zöld teák >>, kínai zöld teák >>, MATCHA teák >>
A friss tealevelek fixálása
A zöld tea feldolgozásának szüretet követő első lépése a pihentetés és fonnyasztás, amikor a frissen leszedett tealevelek folyamatosan veszítve a nedvesség tartalmukból puhulni kezdenek, ezáltal kevésbé törnek és sérülnek a további munkafolyamatok során. A második, egyben legfontosabb lépés a tealevelek fixálása, amikor a teát enyhe hőkezelésnek (sütés vagy gőzölés) vetik alá. A magasabb hőmérséklet inaktiválja a további oxidációért és bomlásért felelős enzimeket a friss levélben, így a levélzet polifenol, vitamin és klorofill tartalma változatlan marad, ennek leglátványosabb eredménye a zöld szín. A mérsékelt hőkezeléssel a levelek még rugalmasabbá és hajlékonyabbá válnak, így a továbbiakban sodrással, tekeréssel, lapítással vagy gömbölyítéssel formázhatók és igen változatos, szép alakban találkozhatunk velük. A zöld tea szavatossági ideje egy év, minőségét gondos tárolással tudjuk megőrízni. A zöld tea tárolása fénytől, aromáktól és párától mentes helyen, jól záródó dobozban a legoptimálisabb, így illata és íze sokáig friss marad.
A különböző teafajták feldolgozási módjaiktól függően nagyjából 500 féle vegyületet tartalmaznak, köztük tucatnyi tápanyagot és gyógyhatású anyagot, mint például polifenolok, poliszacharidok, aminosavak, alkaloidok, klorofill, valaminok A, C es B-vitaminok, szelén, kálium és cink. Polifenolok legnagyobb mennyiségben a zöld teában találhatók meg, antioxidáns hatással bírnak, azaz semlegesítik a rákkeltő szabadgyököket, így segítenek megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását. Egyes polifenolok antibakteriális, illetve antimikrobális hatásúak is, valamint segítik a nehézfémek kiürülését a szervezetből.
Magas vérkoleszterin-szint, magas vérnyomás és érszűkület esetén is segítenek csökkenteni a tüneteket. Az elsősorban idősebb levelekben és különösképpen a wulong tipusú teákban megtalálható poliszacharidok is csökkentik a vérzsír és vércukor szintet, így védenek a cukorbetegség kialakulása ellen. Vérhígító hatásúak, gátolják a vérrögképződést, tehát akadályozzák az érszűkület és az érelzáródás kialakulását.
Teaflavin a fekete teában van jelen a legnagyobb arányban, de jelentős mennyiséget mértek az érett puer, wulong és sárga típusú teafajtákban is. Szervezetre gyakorolt hatása a polfenolokéhoz hasonló. A teában van a legtöbb fluor az összes haszonnövény közül és az idősebb tealevelekben lényegesen több található belőle, mint a fiatal rügyekben. Minél magasabb hőmérsékleten készül a tea, annál több fluor oldódik ki belőle. A fluor védi a fogakat, megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását.
A tavasszal szüretelt friss zsenge zöld teában található meg a legtöbb L-teanin nevű aminosav, amelynek egészségre gyakorolt hatása az utóbbi időben nagyobb figyelmet keltett. Ezek a szintén igen hasznos anyagok védik az idegrendszert, javítják a memóriát , ráadásul nyugtató hatásuk mérsékli a teában szintén megtalálható koffein túlzott stimuláló, stressz-fokozó hatását. Az L-teanin elősegíti a kortiko-szteron (stresszhormon) szintjének csökkenését így megelőzi annak memóriára és figyelemre vonatkozó negatív hatásait. Az L-teanin és a koffein együttes jelenléte növeli a figyelem fennmaradásának időtartamát, javítja a vizuális információ feldolgozását és növeli a pontosságot.
A zöld teában fellelhető vitaminok és ásványi anyagok, hozzájárulnak szerveink egészséges működéséhez és regenerálódásához, valamint az A , C és a B vitaminok sejtvédő, antioxidáns hatással is bírnak, így lassítják az öregedés folyamatát és gátolják a rákos betegségek kialakulását.
A minőségi natúr teáknak ezen kívül az élvezeti értéke is igen magas. Ínyenc borokhoz, sörökhöz csokoládékhoz, dohánytermékekhez hasonlóan élénk, természetes ízek, aromák lelhetők fel benne, amik sok esetben kedvelt gyümölcsökhöz, zöldségekhez, olajos magvakhoz és virágokhoz hasonlíthatók.
A teázás szertartása – akár hagyományos kelet-ázsiai, akár sajátos stílusban gyakoroljuk –meditatív jellegű hobbitevékenységgé is formálható, ami az utóbbi idők pszichológiai kutatásai alapján pozitív hatással van a gondolkodásra, stresszoldó hatású, javítja a koncentrációt, így növeli a szellemi és testi teljesítőképességünket és munkánk hatékonyságát. A teázás jó a testnek és szellemnek is.
——————————————————
A ZÖLD TEA ELKÉSZÍTÉSE
A zöld tea elkészítésekor nagyon fontos a víz minősége. A kemény víz magas ásványianyag tartalma megakadályozza a tea vegyületeinek kioldódását, a módosult ízű vizek, pl. klóros csapvíz befolyásolják a tea ízét is. Használjunk 400 mg/l, vagy annál kevesebb ásványi anyag tartalmú palackos vizeket, forrásvizet, szűrt vizet, vagy tisztított vizet.
Számoljuk úgy a tea és víz részarányát, hogy 1-2 g teára jusson 1 dl víz. Tehát 2 dl vízhez 2-4g tea szükséges. A tea mennyisége befolyásolja a főzet intenzitását és erejét.
A megfelelő mennyiségű zöld teára öntsük 70-80 °C fokos vizet, amit úgy érhetünk el, hogy a felforrt vizet visszahűtjük, legegyszerűbben olyan módon, hogy egy másik edénybe átöntjük (hűtőedény) és várunk kb. fél percet. A hőfokot kezdő teásoknak érdemes vízhőmérővel ellenőrizni az elején, utána már rutinná válik a vízhűtés.
A jó minőségű tea rövidebb szakaszokban többször felönthető. Ha hosszú ideig ázik a levél a csersav és keserű vegyületek is kioldódnak, amitől a tea “ihatatlanná” válik, illetve íze kellemetlen lesz, erősen savas állagot vesz fel. Ez nem jó a gyomornak sem. Ezért áztassuk maximum egy percig, majd utána szűrjük le. Ezt ismételhetjük legalább 4-5 alkalommal, így minden hasznos anyag kioldódik, de a csersav nem.
Jó teázást 🙂
Aktuális zöld tea kínálatunk >>
[/vc_column_text][vc_facebook][/vc_column][/vc_row]
-
Anji Bai Cha – éteri tisztaságú, édes, zsenge zöld tea | 2024 magashegyi tea
Ragyogó, visszatérően édes, kifinomult, esszenciális zöld tea gyakorlott teázóknak . Koff+++, Profi8 500 Ft Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki -
MengDing GanLu 2024 – Meng hegyi édes harmat Ming Qian Cha újra kapható!
Sichuan csúcsteájának első, Qing Ming előtti szedése! 2023 Koff+++, Profi6 150 Ft Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki -
Pasha gushu – maocha sheng puer 2024 – A Magas Erdő teája
Koff+++, Haladó8 770 Ft Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki -
Qingming Xi Hu Long Jing, korai szedés – sült gesztenye aroma – 2024
Kora tavaszi Sárkány Kútja tea, finom, sült gesztenye aromával. Koff+++, Profi8 300 Ft Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki