Leírás
Származás | Bikouen teaház, Kiotó, Japán |
Szedési időszak | 2024 május, Uji |
Jártasság | Kezdő szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
100% tavaszi szedésű Uji-matcha. Lattékhoz, matchás koktélokhoz leginkább ajánlható teánk a Bikouen matcha teái közül, hiszen rendkívül lágy, selymes karakterű, egyáltalán nem keserű, és ragyogó zöld italt adó blend, az ára pedig a legkedvezőbb, ami ebben a minőségben elérhető. A tea természetesen hagyományosan, csak vízzel elkészítve is nyugodtan fogyasztható, így is rendkívül kellemes élményt nyújt, könnyen iható, krémes matcha, ahogy azt a Bikouentől megszoktuk, és még egy kis dísz is van a lecsengésében.
80 grammos, visszazárható tasakban! A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít. A japán teaszertartás teája, a porrá őrölt rügytea, a matcha. A szűrt fényben növekvő levelek több klorofilt termelnek, így a tea zöldebb, édesebb, teltebb ízű lesz. A völgyben elhelyezkedő ültetvényt a szedés előtt 3 héttel fedik be, a levelek lassabban, és a fény felé nyújtózkodva növekednek. Három hetes árnyékolás után szedett tea, melyet a gőzölés és szárítás után alaposan leválogatnak, majd malommal porrá őrölnek. A púder finomságú fényes zöld tea kis vízzel elkeverve a legintenzívebb zöld teás élmény, amit el tudunk képzelni. Az egyetlen tea, melynek fogyasztásakor a teljes tealevelet megisszuk, nem csak azt, amit a készítés során vízzel kioldunk belőle. MATCHA: 3 hetes árnyékolás után szedett rügytea, megtisztítva a levélerektől = Tencha: gőzölés, hűtés, szárítás, válogatás A japán desszertekben a kakaó helyett a matcha dívik, süteményeik nem sötétbarna, csokoládéval bevont édességek, hanem élénk zöldben pompázó finomságok. Finom, természetesen édeskés, friss íze miatt a matcha konyhai alkalmazása nyugaton is egyre elterjedtebb. A zöld tea karaktere remekül passzol a tejes, vaníliás finomságokhoz, minden bizonnyal a legnagyobb klasszikus a matchás fagyi. Rizs ill. zabtejjel (kókusz, mandula, stb…) remek lattékat is készíthetünk belőle. Tavaszi szedésből származó, süteményekhez, lattékhoz, koktélokhoz használható porrá őrölt zöld tea Japánból, Kiotó prefektúrából.
|
|
Elkészítés | Lattékhez, koktélokhoz általában 1-1,5 gramm teát (kis kávéskanál fele) használunk, de egy kis késhegynyi tea is már szép zölddé varázsolja az italt. |
ú