Leírás
Származás |
|
|
Szedési időszak | 2025 május | |
Jártasság | Profi szint | |
Koffein | Koff+++, Erős tea | |
Jelleg | A Jikō a Bikouen teaház mély, lágy ízűre kevert, legmagasabb minőségű usucha teája. Az “őszi fények” elnevezés jól jellemzi a teát: A halvány nem fakó, lehet ragyogó is, mint ez a tea. Késő délutánra való, ha elég hosszúnak ígérkezik az este. A tea és víz arányával szépen ízlésünkhöz állítható, elegáns, könnyen elkészíthető, könnyen iható tea. És persze nagyon krémes-habos, ahogy azt a Bikouen-től megszoktuk. A Yabunouchi tea iskola 14. nagymesterének teája.
A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít. Ez garantálja az átlag feletti, selymes, krémes hatást, az élénkebb, jobban kiteljesedő ízeket. Az elkészült teának nem csak a felszíne habos. Az egész tea krémes, bársonyos állagú, ami a tea egyik legmeghatározóbb élménye. Könnyen elkészíthető, könnyen habosítható, és felnyitása után is még viszonylag hosszan megőrzi karakterét, ha megfelelő körülmények között, mindig gondosan lezárva, hűtőben tartjuk.A japán teaszertartás teája, a porrá őrölt rügytea, a matcha. A szűrt fényben növekvő levelek több klorofilt termelnek, így a tea zöldebb, édesebb, teltebb ízű lesz. A matcha három-négy hetes árnyékolás után szedett tea, melyet a gőzölés és szárítás után alaposan leválogatnak, majd malommal porrá őrölnek. A púder finomságú fényes zöld tea kis vízzel elkeverve a legintenzívebb zöld teás élmény, amit el tudunk képzelni. Az egyetlen tea, melynek fogyasztásakor a teljes tealevelet megisszuk, nem csak azt, amit a készítés során vízzel kioldunk belőle. |
|
Elkészítés | 80-85 fokos vízzel krémesre, habosra keverjük. | |
Érdekes | Elkészítéséhez két adagolókanálnyi – chashaku – kb 2-3g teát használunk, melyet egy nagy teáscsészében – chawan – habosra, teljesen elkeverünk a bambuszkeverővel, a chasen-nel. |