Bikouen Matcha Jikō 慈光- “Őszi Fények” – Kyoto / Uji – 20 grammos dobozban

Bikouen Matcha Jikō 慈光- “Őszi Fények” – Kyoto / Uji – 20 grammos dobozban

13 850 Ft

20g – Bikouen Matcha Jikō 慈光- “Őszi Fények” – csúcsminőségű kiotói matcha

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás
Bikouen Kyoto – Japán, Kiotó/Uji
Szedési időszak 2025 május
Jártasság Profi szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg A Jikō a Bikouen teaház mély, lágy ízűre kevert, legmagasabb minőségű usucha teája. Az “őszi fények” elnevezés  jól jellemzi a teát:  A  halvány nem fakó, lehet ragyogó is, mint ez a tea. Késő délutánra való, ha elég hosszúnak ígérkezik az este. A tea és víz arányával szépen ízlésünkhöz állítható, elegáns, könnyen elkészíthető, könnyen iható tea. És persze nagyon krémes-habos, ahogy azt a Bikouen-től megszoktuk. A Yabunouchi tea iskola 14. nagymesterének teája.

A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. A kiotói matcha-specialista teaház a prémium teák között is kiemelkedően finomra őrölt teákat készít. Ez garantálja az átlag feletti, selymes, krémes hatást, az élénkebb, jobban kiteljesedő ízeket. Az elkészült teának nem csak a felszíne habos. Az egész tea krémes, bársonyos állagú, ami a tea egyik legmeghatározóbb élménye.

Könnyen elkészíthető, könnyen habosítható, és felnyitása után is még viszonylag hosszan megőrzi karakterét, ha megfelelő körülmények között, mindig gondosan lezárva, hűtőben tartjuk.A japán teaszertartás teája, a porrá őrölt rügytea, a matcha. A szűrt fényben növekvő levelek több klorofilt termelnek, így a tea zöldebb, édesebb, teltebb ízű lesz.
A völgyben elhelyezkedő ültetvényt a szedés előtt 3 héttel fedik be, a levelek lassabban, és a fény felé nyújtózkodva növekednek.

A matcha három-négy hetes árnyékolás után szedett tea, melyet a gőzölés és szárítás után alaposan leválogatnak, majd malommal porrá őrölnek. A púder finomságú fényes zöld tea kis vízzel elkeverve a legintenzívebb zöld teás élmény, amit el tudunk képzelni. Az egyetlen tea, melynek fogyasztásakor a teljes tealevelet megisszuk, nem csak azt, amit a készítés során vízzel kioldunk belőle.

Elkészítés 80-85 fokos vízzel krémesre, habosra keverjük.
Érdekes Elkészítéséhez két adagolókanálnyi – chashaku – kb 2-3g teát használunk, melyet egy nagy teáscsészében – chawan – habosra, teljesen elkeverünk a bambuszkeverővel, a chasen-nel.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)