Leírás
Származás | Kína, Yunnan, Xishuangbanna, Yiwu |
Gyártási év | 2008 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | Organikus, kővel préselt tea. Hamar érő, öreg tea stílusú sheng, amely szárazon elsősorban kámforos, dohos, kifejezetten erdei avar illatot áraszt. Főzete erjedt kukorica párlat, illetve kukorica csuma illatú, enyhén fanyar, vargányás ízű.
A jól érlelhető teákra jellemzően enyhe savasság bújik meg a termővidékre jellemző meleg édesség mögött. Későbbi felöntései nagyon emlékeztetnek még a fán élő, friss taplógomba illatára. Hatásában erős, magas chi-vel egészíti ki és összegzi saját energiánkat. Yiwu hegy már a trópusi övben, a Ráktérítőtől délre helyezkedik el. A Yiwu teák magas aromájú, lágy ízű, kevéssé irritáló, nem túl keserű főzetűek, hosszú, édes lecsengéssel. Arany színű, sötétebb levesük íze, édes, sima, kerek, tartós torokérzettel. Nyáron és ősszel is szedik, a tavasziak frissebbek, a későbbiek melegebb, mediterrán stílusúak. Míg a többi shengnél az édes íz csak a “második” íz, amely egy keserűbb érzetet követ, a Yiwu teák édessége közvetlen és tartós. A Yiwu hegy a Hat Híres Teahegy egyike a Lancang (Mekong) folyótól keletre.
|
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85-90 C° fokon, 30-60 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 85-95 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |