Dong Fang Mei Ren, Kelet szépe oolong, Xü úr teája – 2023

Dong Fang Mei Ren, Kelet szépe oolong, Xü úr teája – 2023

8 350 Ft

Oriental Beauty néven ismert mézes-narancsos jellegű, bódító illatú oolong. Koff++, Haladó

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Tajvan, Nantou
Gyártási év 2023
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff++, Mérsékelt tea
Jelleg Levelei küllemre és kóstolásra is komplex esztétikai élményt nyújtanak. A tarka színekben pompázó (barna, vörös, zöld, sárga) halomba ezüstfehér rügyek vegyülnek, amelyek a tea édességét adják, míg az érettebb levelek a tea aromáját, barackos, szilvás, narancsos, mézes jellegét és fahéjas fűszerességét biztosítják. Édes savanyú illatú, virágméz  aromájú főzetét gyümölcs karaktere teszi nagyon élvezetessé. Íze a Himalája vörös teáihoz hasonlóan frissen aromás, de maga a tea kevésbé oxidált.

Eljött a rovarok várásának ideje Hsinchu megyében és szerencsére érkezett is elegendő apró Jacobiasca formosana, így elkezdődhetett az Oriental Beauty (Dong Fang Mei Ren) szedése. Eredetileg a rovarok rágta nyári tealeveleket nem volt tisztességes dolog leszedni és eladni Európába, de ezt most ne hánytorgassuk fel, mert azóta az Oriental Beauty már ritka ínyencségnek számít világszerte és a Jacobiasca formosana sem kártevô többé. A rágás helyén képződő vegyületek ugyanis speciális aromát adnak a teának, amit talán úgy lehetne leírni, mint az odapirított, karamellizált szarvashúsra öntött édes vörösbor gőze egy csokor ibolya mellett. A rovarok igényesek, és kifejezetten a nem ápolt teakerteket szeretik, ezért a képen látható gazos, mondhatni organikus, békén hagyott kertben érzik jól magukat, amire elsőre azt hittem, hogy viccnek szánta a farmer. Már a szüret is furcsán alakul, mert hiába a rügyezés, a rovarok napszak és időjárás függvényében táplálkoznak, és ki kell várni a megfelelő időt. Csak a kellően megrágott rügyek szedhetők, amiből nincs túl sok, így a szüret az egész nyári szezonra kihúzódik, és folyamatos rovarlesből áll. A nyári Dong Fang Mei Ren teának mézédes íze, parfümös illata és különös bukéja van, amit az elmúlt években hiányoltunk, de Xü Úr teáit élvezettel kortyoljuk majd.

Elkészítés A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 80-85 C° fokon, 2-3 másodperces felöntésekkel.

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 80-85 C° víz, hosszabb 2-3 perces áztatással többször felönthető.

Érdekes  A teát II. Erzsébet angol királynő nevezte el Oriental Beauty -nak bódító illatáról és  kellemes ízéről. Az alábbi nevek mind ezt a teát takarják:Dongfang Meiren, Bai Hao, White Tip Oolong, Champagne Oolong or Pong Fong Cha.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)