Leírás
Származás | Kína, Guangxi, Wuzhou |
Gyártási év | 2002 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+, Gyenge tea |
Jelleg | Nagylevelű, préselt öreg tea, amelynek ízében a shu teákra jellemző diós-datolyás karakter mellett érdekes, picit fanyar gyümölcsösség és domináns zeller íz bontakozik ki. Komplex, tartalmas tea, tiszta főzetében változatos ízek és aromák jelennek meg, alkalmat adva a töprengésre, kóstolgatásra. Talán legvonzóbb vonása, hogy az öreg ízek mellett a savanykásabb, gyümölcsösebb, gyógynövényes jelleg is intenzív. Nagyon finom, igazi örömtea 🙂
A Liu Bao Cha Guangxí tartomány több százéves múltú, posztfermentált teafajtája (heicha). A feldolgozás során a frissen leszedett teát árnyékban pihentetik, majd átsütik, gyúrják és sodorják, végül formákba préselve rakják el. Ez a forma a régi időkben 40-50 kg-os kosarakat jelentett, manapság azonban már számos tégla, korong és bambuszba zárt tea is fellelhető. Évek alatt a teában a szervezet számára jól hasznosítható gombák és baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező, immunrendszer és bélrendszer erősítő hatását a hagyományos kínai orvoslás is elismeri és hasznosítja. A magas zsír- és fehérjetartalmú élelmiszerek korában és a jelenlegi táplálkozási szokások mellett a szervezetet fenyegető elsavasodás tünetei az alacsony immunitás, fáradtság, memóriazavarok és végtaggyengeség. Ilyen esetekben a Liu Bao tea segít visszaállítani a szervezet belső egyensúlyát, segíti az emésztést, segíti a zsírok lebontását, kíméletesen tisztítja a gyomrot és energetizál. Étkezés előtt fokozza az étvágyat, étkezés után gyomorstimuláló hatású. A tea öregedésével egyre értékesebb és élvezetesebb lesz, főzete olajosabbá, összetettebbé, gazdagabbá válik. Manapság főleg a hongkongi, pekingi és kantoni teafogyasztók körében egyre népszerűbb ez a fajta. |
Elkészítés | A) Forrázva (95-100°C) hosszabb felöntésekkel, 4-5 alkalommal áztatható 3-4 percig. Adagolás: 7g tea+ 2-3 dl víz)
B) Kannában lassan főzve 3-4 alkalommal főzhető fel. Adagolás: 7g tea+ 2-3 dl víz) |
Érdekes |