Gyokuro Karigane – 玉露雁音 – Bikouen, Kyoto

Gyokuro Karigane – 玉露雁音 – Bikouen, Kyoto

5 450 Ft

Olajos, illatos karigane, umamis és zöld aromák szép egyensúlyával. Koff++, Haladó

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Bikouen teaház, Japán, Kyoto (Uji)
Szedési időszak 2023 május, Uji-Kiotó
Jártasság Haladó szint
Koffein Koff++ mérsékelten erős tea
Jelleg Az átlagos gyokuro karigane levélarányaihoz képest, ami 10-20%, ez a tea közel 50%-ban tartalmaz leveleket a levélvégecskék, zsenge szárak mellett, levéltörmelék pedig alig fordul elő. Telt ízű, a zsenge szárteákra jellemző növényi édesség mellett egy erősebb umamis jelleg is megjelenik.

A Karigane a legismertebb japán melléktermék tea, mely az aracha feldolgozás után, már a válogatási fázisban visszamaradó, de még mindig nagyon értékes és finom levelekből készül. A karigane leggyakrabban gyokuro alapú, ezért általában meg is különböztetjük az átlagosabb kukicha/szárteáktól, melyek inkább a hétköznapi kategóriába sorolható. Egy jó gyokuro karigane a felső kategóriás gyokuro teák ízvilágát és minőségét idézi meg, fele/harmadáron.

A kiotói Bikouen teaház, mely elsősorban kiemelkedő minőségű matcha teákat kínál, fenntart egy nem túl széles, de annál figyelemreméltóbb leveles tea választékot is.

A teát 100 grammos, eredeti csomagjában ajánljuk, de mérünk ki belőle 50 és 30 grammos adagokat is.

Elkészítés 40-60 fokos lágy vízzel, első felöntés 1 perc, aztán 20-30 mp-es felöntésekkel még 3-5x.
Érdekes A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)