Leírás
Származás | Kína, Anhui, Lu’An, Huoshan |
Gyártási év | 2024 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | Vékony levelű, sodort rügytea, a megszokott Anhui ásványos ízzel, kicsit édesebben, fűszeresebben, mint a híres Anhui zöld teák. Ízben az édesburgonya és a kakukkfű zöldséges ízét és fűszeres, mediterrán hangulatát élvezhetjük. Élénkítő, kellemes hangulatát édes íze és enyhén pikáns, de nem csersavas zamata adja. Szárazon illatolva is feltűnően fűszeres, izgalmas tea.
A sárga teát a tang kor óta ismerik Anhui és Hunan tartományban, amelyek a fajta szülőhazájának számítanak. A sárga tea nagyon hasonló a zöld teához, de a feldolgozási folyamat során, a megszokott hőkezelésen és sodráson kívül van egy extra lépés, ez a sárgítás. A Men Huang 闷黄 a sütést (zöld teák fixálása enyhe hőkezeléssel) és sodrást követő lépés, amikor a teát a végső szárítás előtt néhány óráig halomban pihentetik. Ekkor a hőkezelt, sodort tealevelekben enyhe oxidáció megy végbe, amely ízben édesebb, aromákban mélyebb, főzetben sárgább felöntést eredményez. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 70-80 °C fokon, 20-30 másodperces felöntésekkel lehet áztatni.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. fél evőkanál, 70-80 °C víz, 1 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |