Kékes fényű, éjfekete Temmoku | kínai kézműves kerámia csésze 40 ml

Kékes fényű, éjfekete Temmoku | kínai kézműves kerámia csésze 40 ml

33 000 Ft

Kínai Jianzhan tianmu vagy temmoku csésze Chen Shiao gyűjteményéből.

Leírás

Űrtartalma: 45ml
Anyaga: jianzhan, mázas kerámia, tianmu/ temmoku
Származás: Kína, Chen Shiao gyűjteménye, kézzel készült

Inkább a klasszikus nyúlszőr mintára hasonlítanak a kékes fényű, lecsorgó sávok a csésze fekete felületén. Visszafogottabb mintázatú, de gyönyörű tianmu pohár, ami a őjszakai égboltra emlékeztet.

A tianmu (égi szem, japán neve temmoku) a kínai fekete mázas kerámiák (jianyao) egyik alkalmazása, amely a celadonnal (zöldeskék porcelánok) együtt tűnt fel, de fénykorát a Song korra (960-1279) érte el. Ahogy a zöldeskék mázat a jáde fényessége ihlette, a fekete mázat a lakk bútorok előkelő hangulata hívta életre. Bár a tianmu csészék nem a látványukról kapták az égi szem nevet, a koncentrikus mintázat és a színes sávok mégis úgy hatnak, mintha különböző állatok látószerveiről készült makrofotókat néznénk. A szemkápráztató látvány oka, hogy a sötét mázba kevert fémvegyületek kiégetés során a csésze közepe felé elfolyva, minden esetben egyedi, cseppes és sávos mintázatot rajzolnak ki a felületen. A tianmu jellemzően széles szájjal és keskeny fenékkel készült, tölcsér alakú, méltóságteljes formájú, egyszerű és vastag csésze. Hagyományos eleganciáját a lakkfekete mázban finoman fénylő, selyemszövet hatású, elbűvölő mintázat adja. 

A csésze agyagteste lehet öntött, vagy kézi formázású. Jó jel a csésze alján a csiga rajzolat, véset, vagy pecsét, ami azt mutatja, hogy a csésze kézzel készült és ennek megfelelően a mázat is nagyobb gonddal vitték föl rá. A kerámia alap kiszárítását követően a kívánt szín- és formahatásnak megelelően keverik ki a mázat és viszik fel az agyagra. A tianmu máz egy magas vastartalmú, mészkő alapú, sűrűn folyó, mézszerű viszkozitású máz, amely magas hőfokon égetve lassan elfolyva a felületen, fokozatosan  szilárdul meg, majd lehűlve kristályosodik. Ennek köszönhetők az egyenletesen lecsorgó részek, a máz vékonysága a csésze tetején és vastagodása a lábazat  irányába haladva. A vastag, durva szemcsézettségű, fekete vagy szürkésfekete agyagra égetett helyi ércmáz a sötét alapon különös, elfolyó mintázatokat ad ki. A kívül-belül mázazott csészék alja és lábazata mázatlan agyag.

Cart
  • No products in the cart.