Oroszlán brokát golyóval, dahongpao és fekete agyag csésze 130 ml.

Oroszlán brokát golyóval, dahongpao és fekete agyag csésze 130 ml.

9 100 Ft

Vastag falú, tekintélyes, fényűző yixingi agyag pohár, aranyozott fólia technikával díszített oroszlánnal.

Leírás

Vastag falú, tekintélyes, fényűző yixingi agyag pohár, aranyozott fólia technikával díszített oroszlánnal. Az agyagtest dahongpao agyag, külső felületét fekete agyagpasztával vonták be. A dahongpao agyagnak köszönhetően súlyos, magas szilárdságú edény, amelynek a fekete-arany díszítés különös eleganciát kölcsönöz, mintha aranyhímzéses fekete brokát selyemből lenne.  Jól eldolgozott pereme kényelmes, felülete finom tapintású, selymes.

Az oroszlán (shi 狮) hangalakilag megegyezik az ügy/dolog, mester/tanár, illetve a gondolat/ideológia irásjegyek kiejtésével, ezért a magasabb rendű tudást, szellemi fölényt, megbecsülést, illetve a rangos pozíciót is szimbolizálja. Kínában nem volt őshonos, elsősorban a közel-keletről ismerték a Selyem úton keresztül, ahol az uralkodói hatalommal hozták összefüggésbe és textíliákra, edényekre mintázták. Indiában az istenek védelmezőjeként lett népszerű, először Hindu templomok falait díszítette, majd később a buddhista vallásban is védelmező szerepet kapott. Az oroszlánt félelmetes ereje és bátorsága miatt tisztelték, a kínai kultúrában pedig a Ming kor alapozta meg közmegbecsülését, amikor magas rangú hadvezérek ruházatát, pajzsát és páncélzatát díszítette. Később feltűnt hivatalos épületek bejáratánál a kő vagy bronz oroszlán, amely védelmezte a helyet. A brokát gömbbel játszó oroszlán a küzdelem során kiérdemelt siker örömét fejezi ki 🙂

Az aranyozás egy ősi, hagyományos mesterség, amelyet régen arany-higany festéket alkalmazva, kézzel végeztek. Napjainkban már aranyozott fóliát használnak, amellyel bonyolultabb mintákat is fel tudnak illeszteni sima felületekre.

Űrtartalma: 130ml
Agyag: Dahongpao agyag
Teljes átmérő: 8,1 cm, magasság: 5,6 cm