Leírás
Származás | Kína, Yunnan, Xishuangbanna, Menghai régió, Mengsong melletti Naka falu |
Gyártási év | 2023 |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | Naka falu egy kisebb Lahu település Menghai városkörzet, Mengsong mellett. Kevés, megközelítőleg 33ha teaerdőt gondoznak a közepes levélfajtájú (zhong xiao ye zhong ) variánsból. A falu 1600-1700m magasságban található a részben trópusi égövi, nagyon csapadékos Xishuangbanna területén. Ennek köszönhetően nagyon erős karakterű teáról beszélhetünk. A falubeliek a környék teafáit szövetkezeti formában művelik meg, szinte minden lakos érintett a teatermesztésben. Kevés, mindössze 4-500 kg teát dolgoznak fel.
Nagyon finom tea, amelynek ereje lassan, örvénylően bontakozik ki az első felöntések lágy, vaníliás, gyümölcsös édességéből. A korong kívül-belül egységes megjelenésű, nagyobb levelű, szorosra préselt. Száraz illata erjedt, mézes, a vad teákra jellemzően izgalmas, kicsit orrfacsaró. Főzete kora tavaszias, üde illatú, sápadtan csillogó, szűretlen almaléhez hasonló. A főzet aromája különösen intenzív, mézes, sajtos, erősen erjedt, édes alapízéből szépen bontakozik ki az ásványosság adta almás, citromos zamat. A NAKA shengeknél megszokott almakompót szerű édes ízhez ebben az esetben jól érezhető teaerő is párosul. |
Elkészítés | A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85 C° fokon, 20-40 másodperces felöntésekkel.
B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 85 C° víz, hosszabb 1-2 perces áztatással többször felönthető. |
Érdekes |