Noboru – Asahina Hon Gyokuro Okumidori – mester tea – Okabe/Fujieda 50g

Noboru – Asahina Hon Gyokuro Okumidori – mester tea – Okabe/Fujieda 50g

10 800 Ft

Noboru-san okumidori gyokuro teája. Umamiban gazdag, testes, erős tea. Asahina tea. Koff+++, Profi

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Asahina/Okabe – Fujieda, Shizuoka, Japán
Szedési időszak 2023 május, kézi szedés
Jártasság Profi  szint
Koffein Koff+++ erős tea
Jelleg 2023-ban World Green Tea Contest nagydíjas gyokuro mester tea.

Noboru-san hon – hagyományos termesztésű – gyokuro teája. Édes, marcipános finomság ez, az okumidori kukoricás, umamis töménysége itt van legintenzívebben jelen, az opálos, fogós, mézes-marcipános ízek dominálnak. A tea ritka erős, szertartásosan készítve pont elég egy fél napra. Maejima-san direktebb stílusú teáitól könnyen megkülönböztethető, csúcskategóriájú, hibátlanul felépülő gyokuro karakterrel rendelkező tea. A következő hónapokban szépen érik, mélyül még a tea.

A 2023-as szedés kiemelkedő minőségét Noboru mester is megerősítette idén májusban, a tavaszi szedés utolsó napján. Május 18-ra az összes gyokuro sátorban végeztek a munkával, ami több mint egy héttel volt gyorsabb, mint a korábbi években.

Háromhetes, sátras (komo) árnyékolás után kézzel szedett okumidori gyokuro, Japán aprócska, hagyományosan gyokuro termesztő vidékéről. Az okumidori cserjét sencha, gyokuro és matcha készítéséhez is használják, késői szedésű, apró levelű fajta. Általában könnyű, simulékony, szinte tejszínesen krémes teák készülnek leveleiből, még sencha esetében is inkább az édes és fanyar ízek dominálnak.

Elkészítés 40-50-60 fokos vízzel, felöntéseként a víz hőfokát folyamatosan emelve. Első felöntés 2-3 perc, aztán 30 mp-es felöntésekkel még 4-5x
Érdekes
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. (Választékunkban megtalálhato Tohei Maejima, Noboru Endo és Satomi mesterek teái is.) Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.

teakert

Asahina teakert zöld árnyalatai

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)