Leírás
Származás | Bikouen teaház, Japán, Kyoto (Uji) |
Szedési időszak | 2023 május Minami Yamashiro, Uji |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++ erős tea |
Jelleg | A kiotói Bikouen teaház, mely elsősorban kiemelkedő minőségű matcha teákat kínál, fenntart egy nem túl széles, de annál figyelemreméltóbb leveles tea választékot is.
Kézzel szedett – tezumi – sencha. Erős ízű Uji sencha, a lehető legkerekebb, legtöbb ízt felvonultató felöntésekkel. A Hi-ire (a levelek végső szárítása) nem hangsúlyos, így a pirított ízek felbukkanására nem kell számítani, uralja a teát a zöld, umamis karakter. 60-70 fokos vízzel ajánljuk, a legteljesebb ízek eléréséhez. Az Uji teavidék legszélén, Kiotó és Siga prefektúra határán található Minami Yamashiro – Dosenbo átlagosan 500 méteren fekvő teakertjeiből származó, hagyományos Uji-sencha. A hagyományost itt úgy értjük, hogy egyáltalán nem árnyékolt kertből származik. Az utóbbi években egyre több sencha árnyékolt termesztésből származik, természetesen a kabusecha és gyokuro teákat most nem figyelembe véve. Így lassan szokássá válik a hagyományos uji-sencha-kat megkülönböztetni az árnyékolt legújabbkori teáktól. 100grammos rendelés esetén a teát eredeti csomagjában szállítjuk ki. |
Elkészítés | 60-70 fokos vízzel, első felöntés 1 perc, aztán 20-30 mp-es felöntésekkel még 3-4x. |
Érdekes | A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. |