“Tűzgyűrű” Bizen shiboridashi 140ml- japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko

“Tűzgyűrű” Bizen shiboridashi 140ml- japán fatüzes kerámia, Uchida Kazuhiko

36 800 Ft

Magas profilú, fatüzes bizeni shiboridashi, nagyobb űrtartalommal. 140ml

Leírás

Bizen shiboridashi, kisméretű, vésett szűrővel ellátott, szertartásos, mázatlan, fatüzes égetésű kanna. A shiboridashi kannák töltési sebessége változó, a nagyon zárt, éppen csak csöpögőtől, a szűrős kannák töltési tulajdonságait majdnem elérő fajtákig. Uchida-san shiboridashi kannái inkább közepes/gyors töltésűek, ez is egy ilyen példány. Magas profilú, nagyobb űrtartalmú kanna, egészen sötét elegáns árnyalatokkal, a kanna gallérján és közvetlenül alatta látványos tűzgyűrűvel (Hidasuki) . A szellőző lyuk körüli “rizspogácsa” elmosódottabb, vörös peremmel szegélyezett. A fedél mély, sötét bronz, a kanna teste pedig acélszürke. Elsősorban gyokuro és magas minőségű sencha teákhoz ajánljuk, vagy szép, nagy levelű kínai/tajvani zöld és oolongok készítéséhez. Kevésbé alkalmas fukamushi és apróbb, töredezett levelű teákhoz.

Anyaga, származás: Bizen kerámia, Okayama, Japán. 140ml.
Készítője: Uchida Kazuhiko, 2022 ősze, kemence típusa: Anagama

Kazuhiko-san teaházunk megrendelésére 2022 őszén új kerámiákat készített. A Mester műhelyében tett látogatásunk óta sok szép kerámiát készített már közös ötleteink alapján. A kerámia készítője kiállítások rendszeres résztvevője, kb. 25 éve foglalkozik bizeni fatüzes kerámiával.

A bizeni agyag magas vastartalmú, jellemzően a rizsföldek alól, 4-5m-es mélységből bányásszák. Az égetés akár 14-15 napon keresztül is zajlik, hatalmas mennyiségű fát elhasználva. A különböző mintázatok egyrészt a kemencében történő elrendezésből származnak, de szerepe van a véletlennek is. A bizeni kerámiák jellemzően mázatlanok, de a tűz közvetlen közelében égetett kerámiák egészen üvegszerű hamunyomot hordozhatnak. A bizenből származó kerámiákat a különböző mintázatok alapján osztályozzák, ilyen például a hidasuki (tűzhúr), sangiri (parázstakaró), fuseyaki (átfedés), botamochi (rizspogácsa), ao-bizen (kék bizen). A kerámiákon megjelenő mintázatokat látképeknek, tájképeknek hívják.
További információk a bizeni kerámiákról: Bizen: tűz és Hamu