Gao Shan Tie Luo Han – erősen sütött, meggy és dohány aromájú Vas Harcos Szerzetes

Gao Shan Tie Luo Han – erősen sütött, meggy és dohány aromájú Vas Harcos Szerzetes

8 700 Ft

Erősen sütött, fűszeres-gyümölcsös wuyi hegyi oolong. Koff++, Profi

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Kína, Fujian, Wuyi Shan
Gyártási év 2024
Jártasság Profi szint
Koffein Koff++, Mérsékelt tea
Jelleg Kisebb levelű, erősen sütött, étcsokoládé és meggy aromájú, hosszú utóízű, erős torokrímű, igen tartalmas Tie Luo Han. Belevaló tea, a sütés ellenére minden extra íz megnyilvánul, a lecsengő szakasz hosszan várat magára és nem akar lecsengeni. Magashegyi szedésből.

A legenda  szerint az első Wuyi hegyi sziklatea (Yan cha), amelyet közel ezer éve egy szerzetes kezdett ültetni egy barlang bejáratánál talált anyacserje magjaiból szaporítva. A különleges adottságú termővidéknek, amely valójában sziklaszorosok és katlanok szövevénye, valamint az egyedi feldolgozási módnak és sütési eljárásoknak köszönhetően a tea első fogyasztásra meghökkentő ám maradandó élményt nyújt.

A Wuyi hegy Kína egyik legrégebbi, történelmi teatermő vidéke.  A sziklás hegyvidék nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, kivételes minőségű teákat terem. Ahogyan Lu Yu írta VIII. századi teás könyvében: az elsőrangú teák a sziklák közt teremnek, a közepesek kavicsos, homokos talajon fejlődnek, a gyengébbek a sárga földben nőnek.

–A Wuyi hegyi teákat a Tang kori (806-820) írások említik először.

–A Song dinasztia idején (960-1279) a tea egyre elismertebb lett, a császári palota is felfigyelt rá, és tiszteletadó teát követeltek a helyi lakosságtól, akik a legjobb alapanyagból PRÉSELT SÁRKÁNY FŐNIX korong formájában adóztak a palotának. A sárkány a császárt, a főnixmadár a császárnét szimbolizálta. A teát ebben az időben korongba préselve szárították!!

–A Yuan korban, a mongol fennhatóság alatt (1271-1368), a mongolok szintén nagyra értékelték a Wuyi teákat és császári teakertet építtettek a Kilenc Kanyarulat folyó partjánál, amelyet katonák felügyeltek.

–A Ming korban (1368-1644) szűnt meg a tea préselése, amikor a farmerek eltanulták Anhuiból a zöld tea feldolgozási eljárásait, majd ezt oxidációs és sütési technikákkal kombinálva végső soron oolong teát állítottak elő.

–Jelenleg a különböző nemesítések és feldolgozási módok eredményeként több mint 200 fajta létezik, leghíresebbek:  Da Hong Pao, Shui Xian, Rou Gui, Tie Luo Han, Shui Jin Gui, Ban Tian Yao, Bai Ji Guan, Qi Lan,  Lao Cong Shui Xian.

Elkészítés A) Kungfu szertartás szerint “meleg fürdő” után többször forrázható 85-90 C° fokon, 30 másodperces felöntésekkel.

B) Kannában 1 kupacra (3-5 gramm) jusson kb. 3 dl. 85-90 C° víz, hosszabb 1  perces áztatással többször felönthető.

Érdekes

wuyi1

A Wiyu tea préselése a Song korban

A Wuyi tea préselése a Song korban

A császári teakert a Wuyi hegyen

A császári teakert a Wuyi hegyen

A Wuyi hegyi sziklaszoros

A Wuyi hegyi sziklaszoros teakertekkel

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)