Leírás
Származás | Bikouen teaház, Japán, Kyoto, Uji tea |
Szedési időszak | 2024 május, Wazuka |
Jártasság | Profi szint |
Koffein | Koff+++ erős tea |
Jelleg | A kiotói Bikouen teaház, mely elsősorban kiemelkedő minőségű matcha teákat kínál, fenntart egy nem túl széles, de annál figyelemreméltóbb leveles tea választékot is.
A kiotói Bikouen teaház kiállítási, verseny sencha teája. Wazuka az Uji-teavidék legtöbb teát adó települése, és elsősorban a sencha teáiról híres. Japánban úgy tartják, hogy a legjobb sencha erről a vidékről származik. Az elmúlt években teafarmerek teáit mutattuk be Wazukából, most pedig egy tradicionális teaház wazukai csúcs-teáját kínáljuk. Ez a kézzel szedett tea (tezumi) az egyik legumamisabb sencha amit eddig próbáltunk, megidézte Kurosaka-san 2017-es, Nyugat-Honshu-díjnyertes okajamai teáját is. Nyugodtan indíthatnánk gyokuro kóstoló mezőnyben is, annyira gazdag, leveses felöntéseket ad, nem véletlen az ajánlás az 50 fokos vízzel. De míg egy gyokuro megmarad az umamin belül, itt bőven vannak füvesebb, nyersebb sencha ízek is. A levelek fényes, sötétzöld fenyőtűk. Kis áztatás után pedig kinyílnak a zsenge zöld, friss hajtások. 50 grammos, eredeti tasakjában. |
Elkészítés | 50-60-70 fokos vízzel, felöntéseként a víz hőfokát folyamatosan emelve. Első felöntés 1-2 perc, aztán 30 mp-es felöntésekkel még 3-4x |
Érdekes | A Bikouen teaházat 1872-ben alapították. Hivatalos matcha beszállítói a kiotói Nishi Honganji és Higashi Honganji nagytemplomoknak, és most már a budapesti Flying Bird teaháznak is. A Yabunouchi tea iskola is ezekhez a teákhoz kötődik, mely a legrégebbi fennmaradt teaiskola, és egyike a négy nagy chanoyu iskolának Kiotóban. |