Leírás
Származás | Japán, Shizuoka, Fujieda/Okabe |
Szedési időszak | 2023 május, kézi szedés |
Jártasság | Haldó szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Jelleg | A legjobb minőségű tételekből kevert Yabuzakien gyokuro. Édes, zsenge íz jellemzi, kis füves-pikáns aroma úszik az umami felett. A Japán legendás gyokuro mestereivel dolgozó Yabuzakien története 13 generáción keresztül egészen az Edo-korszak közepéig nyúlik vissza.
A nagy hagyományokkal rendelkező, de egy időben feledésbe merülő Asahina-tea napjainkban éledezni látszik és bár rendkívül kis területről van szó, remélhetőleg megmarad ez a történelmi, elsősorban a gyokuro teákról híres teás régió. |
Elkészítés | Hagyományos japán stílusú elkészítése elsőként 1-2 perces, majd rövidebb, félperces felöntésekkel, 40-60 fokos lágy vízzel, a víz hőmérsékletét felöntésenként emelve. Lágyabb, könnyebb ízek eléréséhez használjunk jobban visszahűtött vizet több, rövid felöntéssel. |
Érdekes |
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.
|