“Zöld Harmat” Asahina fukamushi tea – mélyzöld, lágy ízű sencha

“Zöld Harmat” Asahina fukamushi tea – mélyzöld, lágy ízű sencha

3 600 Ft

Fukamushi sencha, rengeteg zöld aromával. Asahina tea, Shizuoka. Koff+++, Haladó

30g / 50g / 100g

Leírás

Származás Japán, Shizuoka, Fujieda/Okabe, Yabuzakien
Szedési időszak 2023 május
Jártasság Haldó szint
Koffein Koff+++, Erős tea
Jelleg Zsenge, lágy, de telt ízű, mélyzöld felöntéseket adó sencha, mely megidézi a teakertek illatát. 70-80 fokos vízzel is készíthetjük, ugyanakkor az egyik legjobb választás hidegvizes felöntésekhez, igazi nyári klasszikus.

A fukamushi teákat átlagban egy perccel tovább gőzölik, mint a normál gőzölésű (Futsumushi 30-40mp) teákat, nem is beszélve a röviden gőzölt (Asamushi, 30mp alatt) teákról. A fukamushi teák rendkívül népszerűek Japánban, sok teás régióban szinte egyeduralkodónak számítanak. A hosszabb gőzölési idő édesebb, kerekebb, teltebb aromákat jelent, a nyersebb, füves, gyógynövényes, élesebb ízek elmosódnak.

A fukamushi tea hétköznapi teának indult és a feldolgozási technika alapvetően a gyengébb minőségű levelek jobb felhasználhatóságát volt hivatott segíteni, mára azonban komoly minőséget és nagy élvezeti értékű teákat lehet találni ebben a kategóriában is.

Elkészítés Hagyományos japán stílusú elkészítése elsőként 30 perces, majd rövidebb, 10-20 mp-es felöntésekkel, 60-70 fokos lágy vízzel, a víz hőmérsékletét felöntésenként emelve. Lágyabb, könnyebb ízek eléréséhez használjunk jobban visszahűtött vizet több, rövid felöntéssel.
Érdekes
Gyokuro no Sato: Okabe, a Gyokuro faluja.
Ha gyokuro, akkor Uji és Yame, a két, azonnal eszünkbe jutó kis tearégió, de van egy harmadik is, melyről jóval kevesebbet hallani. A most már Fujieda egyik kerületeként jegyzett településen, annak is az Asahina folyón túl fekvő területén is több, mint 100 éve készítenek gyokurót, ráadásul még ma is hagyományos technikákkal. Shinya Maejima (1947) az egyik legtöbbet dolgozó teafarmer, 2019-es találkozásunk óta elsősorban tőle érkezik gyokuro Asahinából. Ugyanakkor a helyi teafarmerek szép lassan itt is áttérnek a matcha gyártásra, követve a megnövekedett igényeket. Néhány tucatnyi teafarmer még kitart, remélhetőleg lesz utánpótlásuk. Asahina/Okabe híres még a különösen hangos sárkányokról is. A hegyek között gyakran csattogó viharok lejjebb, Fujieda felé felerősödve visszhangzanak. A helyiek így tartják: Ryusei, ahol a sárkányok laknak.

További információk

Kiszerelés

aroma tasak/ 30g, aroma tasak/ 50g, aroma tasak/ 100g (-10%)