Leírás
Származás | Yabuzakien – Japán, Shizuoka, Fujieda/Okabe – Asahina tea |
Szedési időszak | 2024 május |
Jártasság | Haladó szint |
Koffein | Koff+++, Erős tea |
Yabuzaki-san matcha teái egyre szebben tükrözik a kistérség hangulatát, karakterét. A Temari is inkább friss és üde matcha, az umami és a telt krémes íz a kisebbik alkótóelem. Ritkán írjuk le ízjegyekkel a matcha teákat, de itt nagyon szépen alakul át a friss, szinte citrusos (yuzu, lime) íz határozott őszíbarackba, mely az utóízben percekig tart.
Asahina egy aprócska teás régió márkaneve Shizuoka tartományban, mely elsősorban a 150 éves gyokuro termesztéséről híres (Uji és Yame mellett a harmadik régi gyokuro készítő vidék). Okabe faluban, illetve annak is az Asahina folyó túlpartján eleterülő vidékén zajlott a 19. században a híres teák termesztése, innen az Asahina-tea megjelölés. A területen működő néhány kis cég rendkívül magas minőségű teát állít elő, jól megkülönböztethető, egyedi karakterrel. |
|
Elkészítés | Elkészítéséhez két adagolókanálnyi – chashaku – kb 2g teát használunk, melyet egy nagy teáscsészében – chawan – habosra, teljesen elkeverünk a bambuszkeverővel, a chasen-nel. Használjunk 70-80 fokos vizet, kb 80-100 ml-t egy adag teához. |