COLD BREW TEA – HIDEG ÁZTATÁS keleten és nyugaton

A cold brew mizu dashi, de nem ice tea … 🙂

A tea jótékony hatásait elsősorban melegen fejti ki, de a forró nyári napokban egyre több helyen kínálnak hideg teát. A modern élettel együtt a hideg vizes áztatásoknak kialakult egy széles körű társadalmi elfogadottsága, ám tudnunk kell, hogy a divatos kifejezéssel COLD BREW-nak nevezett kiáztatott levélzet nem azonos az ízesített ICE TEA üdítővel. A kereskedelmi forgalomban elterjedt cukrozott, aromásított jeges tea változatoknál a hidegen áztatott tea mind alapanyagában, mind tápértékében, mind hatóanyag tartalmában jelentősen eltér. Fogadjuk el, hogy a teakultúra egy folyamatosan változó ősi rendszer, amelyben a hideg vizes áztatás a 80-as években futott be és a tea új arcát mutatta meg nekünk. Ebben a folyamatban a japánok tették meg az első lépéseket, amikor az eredeti leveles teákat a forró nyári napokban hidegen kezdték el kínálni a teázókban, és a hideg teás palackokból a forróságban a vendégeknek újratöltés járt. A Mizudashi -nak (水出し) nevezett hideg áztatás abban különbözött a nyugati jeges teától, hogy nem ízesített teakivonatot vagy teaport használtak, hanem eredeti tealevelekből egy hosszabb, akár többórás hideg vagy szoba-hőmérsékletű áztatással nyerték ki a friss ízt és hatóanyagokat.

Mizudashi nálunk 🙂

A hideg áztatás divatja

A palackozott formát 1981-ben az Ito En vezette be az első cukrozatlan oolong teával, amely még inkább rávezette a fogyasztókat a hideg tea élvezetére és frissítő hatására a nyári napokban. Az innovációt gyors siker követte, megjelentek a zöld és fekete teás változatok, majd az utcai italhűtő automatákat is fokozatosan megtöltötték a valódi tealevelekből készült, természetes ízű, vibrálóan friss és egészséges hideg teák.

Utcai italhűtő Japánban

Aki járt már Japánban biztosan találkozott a jelenséggel, amikor az ital automatából kinyert hideg teába belekortyolva megdöbben a természetes ízek teltségén és fokozatosan függővé válik. A hideg tea nagyon finom, de a kis kiszerelésű, palackozott változatokat inkább csak útközbeni folyadékpótlásra használjuk, és ha otthon vagyunk készítsük el nagyobb kiszerelésben és kortyoljuk üvegpohárból. Az új divatot jól illusztrálják a hongkongi kávézók és bárok kínálatában megjelenő 10 órás darjeeling infúziók, a 3-7 napos prémium gyokuro kivonatok, a szobahőmérsékleten 8-10 óráig áztatott jázmin zöld, gyokuro, fehér és tajvani oolong teák.

Hongkongi bárok cold brew kínálata

Nem hiába próbálkoznak az ínyencek hideg áztatással, a tea ezzel az eljárással készítve más minőségét mutatja. Az ital összességében zamatosabb, kerekebb, kellően markáns lesz és nagyszerű aromákkal gazdagodik. Illatában meglepően friss, hatásában hűsítő, energizáló innivalót nyerünk alacsonyabb koffein és csersav tartalommal. A lassú kioldódás ellenére a hasznos összetevők, vitaminok és antioxidáns hatású polifenolok sem hiányoznak belőle. A természetes édesség és a gyengéd keserűség együtt rendkívül üdítően hat, míg a nyugati jeges teákban a túlzott ízesítés és csersav, valamint a citromsav, mint alkalmazott tartósító adalék okozta savanyúság uralkodik.

Alkalmas teák, bővülő repertoár

Vannak teafajták, amelyek különösen jó eredménnyel áztathatók hidegen, mi az alábbiakat próbáltuk, de napról napra bővül a repertoár 🙂

A fehér tea fantasztikus lesz, az íze édesebb, az aromái megháromszorozódnak, olyan mint egy egzotikus koktél rengeteg gyümölccsel. Rendkívül magas az élvezeti értéke!
Aki prémium senchákat áztat sokkal markánsabb italra számítson, a zsenge spenót ízre több édes és izgalmas zöldfűszerek rakódnak rá, a száj és orr is tiszta zöldben lubickol. Kifejezetten magas íz és erős érzés hideg senchákat inni!
A prémium gyokuro teák likőrszerű édességet, rikító zöld színt és sűrű textúrát produkálnak, a frissesség mellett ünnepi érzés és hála járja át az ember szívét.

Cold brew színek

A kínai zöld teákban a táj adta komplexitás és a nagyobb tér jelenik meg. A hideg kínai zöld teák trükkösek, a gondolatokat merészebben futtatják.
Oolong teában a zöldek nehezebben oldódnak és forrón finomabbak. Ám a sütött oolongokban bekövetkező íz igen varázslatos lesz, szóval aki tartogatja télre a Da Hong Pao teáját áztassa szobahőmérsékleten pár óráig, majd tegye be a hűtőbe. Nekünk ez az egyik favoritunk!
Az elmúlt napok nagy meglepetése volt a darjeeling többszöri utántöltéssel készítve, amely könnyű, virágos, szenzációsan finom és kimeríthetetlen. Ennél a teánál nem kell túlagyalni a dolgokat, egyszerű és lelkesítő lesz az eredmény.
MIT NE: puert ne. Az szent. Az annyira ősi.

Sütött oolong és zöldek a kertben
Tealevelek előtte

Így készítsük

Cold brew készítésekor nem a forrázatot higítjuk és jegeljük, hanem a tealeveleket több órán át történő hideg vizes áztatásnak vetjük alá. Ez azt jelenti, hogy a forrázás és rövid hűtés helyett a tea hosszabb ideig készül, de az így kapott ízek édesebbek és lágyabbak, az aromák intenzívebbek, a fanyar keserűség pedig nem jelenik meg italban.

Kínai mizuk

A teát lehetőleg alacsony ásványianyag tartalmú vízben áztassuk, amely lehet forralt és lehűtött víz, szűrt víz, tisztított víz, vagy erre alkalmas forrásvíz. Egy liter vízhez átlagosan 10g, vagy egy púpozott evőkanál levelet adjunk, hagyjuk állni szobahőmérsékleten pár óráig, majd tegyük a hűtőbe. Szokás 8-10 órára hűtőbe rakni, erre vonatkozóan próbálkozzatok többféleképpen, a kulcs az adagolás és az áztatási idő lesz, minden módszer változatos eredményeket ad!

Igyuk üvegből, hogy jobban lássuk

Utazó üzemmódban érdemes olyan újrahasznosított palackot választani, aminek ravasz kupakja van és szűri is a teát. Ha üveg kancsóban készítjük akkor üvegpohárban mutatja a legszebb színt, ilyenkor a pára is megjelenik az üveg falán, fokozva a pszichés hatást. Ha leiszunk belőle akár újra is tölthetjük, vannak teák, amelyeknek jól áll a folyamatos utántöltés.

A legjobb kupak szálas teákhoz

Előnyök: a kevesebb több

TELJES LEVES TEÁBÓL KÉSZÜL: a teaporból, vagy koncentrátumokból készült tea ízesítésű üdítőkkel szemben a friss levelek kiáztatásával nyert ital koffeint és a tea hasznos összetevőit is tartalmazza. De mást nem.

TISZTA ÍZŰ ÉS ENERGIZÁLÓ: a tea a legjavát adja, hideg áztatással olyan hosszú és lassú a kioldódás, hogy őszintén és tisztán megkapjuk a teljes teát a vízben.

CUKORMENTES: cukor és édesítők nélküli kalóriamentes üdítőt fogyasztunk, amely tényleg a szomjunkat oltja, de nem hízlal.

ANTIOXIDÁNSBAN GAZDAG: a valódi tea egészségmegőrző hatású.

ADALÉKMENTES: Biztosak lehetünk benne, hogy mesterséges színezék és ízesítés nélküli finom és egészséges italt iszunk.

A kulcs a próbálkozás, sok sikert és finom teákat kívánunk!