Dong Ting hegyi BiLuoChun, fűszeres vadrózsa és hibiszkusz aroma, 2015

Kínában a hegy és tó találkozása az Istennel való párbeszédre, filozofálásra, verselésre és önművelésre kifejezetten alkalmas, teatermesztésre pedig tökéletes. Az eredeti Dong Ting BiLuoChun Jiangsu tartomány Dong Ting hegyéről származik a Taihu tó környéki hegykoszorúk teakertjeiből. Mivel a Biluochun nagyon híres, ezért több helyen is termesztik kínaszerte, de egyik sem annyira édes és szép, mint a DongTing hegyi.

tabkep359_10.jpg

tabkep359_9.jpg

A tea szárazon apró rügyekből álló ezüstös pehely, ami már az első felöntéskor fényes olivazöldre vált és megdöbbentően illatozik. A korabeli írások szerint első megnevezése Xia Sha Ren Xiang, Hajmeresztő Illat vagy Rémületbe Ejtő Illat 🙂 volt, amelyet a Qing Dinasztia (1644–1912) idején változtattak elegánsabbra és ekkor kapta a BiLuoChun, Tavaszi Zöld Csigák nevet. Az egyik legkorábban szedett fajta, az év első teái között kóstolják március elején.

tabkep359_1.jpg

A sodort, apró levelek miatt, amelyek egyesek szerint házából kifordított piciny csigákra emlékeztetnek a tea érzékeny, hamar és könnyen kiázik, ezért elkészítése során tartsuk a vizet 70 °C fok környékén és röviden áztassuk. Ha nem méricskélünk, hanem figyelemmel, ütemesen és kedvvel öntögetjük, akkor a főzet éterien könnyű, gyümölcsös és virágos aromájú, isteni finom nedű lesz. Érdemes vele foglalkozni, mert számos teaszakértő a Longjing-nél is többre tartja és valóban, a DongTing BiLuoChun apró leveleiből magasan szárnyaló, játékosan illatos, édes tea adódik, míg a többi BiLuoChun nagyobb levelű, testesebb főzetet ad. Azokat is szeretjük.

tabkep359_8.jpg

A levelek spirális-galaktikus formája felöntésről felöntésre kienged, majd a rügyek szépen csónakázni kezdenek a vízben. A főzet ezüstösen fénylő halványzöld likőr, tanuljuk meg, hogy a legfinomabb teák csillogása ez. Sokan azt mondják, hogy jázminos jellegű, de szerintem inkább a vadrózsa és hibiszkusz dominál a virágosságban.

tabkep359_5.jpg

 

tabkep359_3.jpg

Ugyan híressége miatt kissé unalmasan cseng a neve, de kora tavasszal ez a második tea, amire rákérdeznek a kínaiak és felmérik a vendéglátó ízlését. A nagyon intenzíven virágos aroma mellé ízben kukorica és spárga karakterű zöldségesség és élénk citrusosság adódik. Az első felöntések tejszínességétől az utolsó felöntések savassága frissítően elüt, a tea végig tartalmas, fűszeres, élvezetes marad.

tabkep359_7.jpg

A jó teától azt várja az ember, hogy minden érzékszervét leköti, és egy különös történet közepén találja magát. Ilyen szempontból ezt a teát nem lehet megkerülni.

 

Jó teázást! Szöveg: Flying Bird Tea House, Képek: Flying Bird Tea House, Teavivre